Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Επιμέλεια

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μιου Πειραιά
Λογιστής - Φοροτεχνικός

Μέλος της επιστημονικής του Taxheaven

Ημέρα των Θεοφανίων σήμερα και είμαι πάλι εδώ προκειμένου αφενός μεν, να σχολιάσω όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, αφετέρου δε, να μοιραστώ μαζί σας τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μου για τεκταινόμενα.

Η νέα χρονιά που ήδη ξεκίνησε προμηνύεται ιδιαιτέρως δύσκολη όσον αφορά στον επαγγελματικό μας βίο. Τα πρώτα σημάδια ήδη φάνηκαν με το πλήθος των αποφάσεων που κοινοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αλλά και από αυτές που περιμένουμε να κοινοποιηθούν σύντομα. Φρονώ ότι, όπως πέρυσι έτσι και φέτος η χρονιά αναμένεται να είναι γεμάτη από αποφάσεις, εγκυκλίους, νόμους, Π.Δ. και άλλα τινά. Σε μας πέφτει το δύσκολο έργο να μελετήσουμε, να κατανοήσουμε, να αφομοιώσουμε και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να επεξηγήσουμε όλες τις επερχόμενες αλλαγές στους πελάτες μας.

Αν είχατε διαβάσει την ανασκόπηση του έτους 2013 θα βλέπατε ότι, μέσα στη χρονιά που μας αποχαιρέτησε εκδόθηκαν συνολικά πάνω 2.000 αποφάσεις και ψηφίστηκαν 67 νόμοι/Π.Δ. για θέματα που αφορούν στη φορολογία, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά θέματα. Αν αναλογιστεί κάποιος τρίτος τον όγκο αυτό της νομοθεσίας που καλείται να εφαρμόσει ένας λογιστής-φοροτεχνικός, τότε ίσως αναθεωρήσει την άποψη που έχει την επαγγελματική αυτή τάξη της οποίας είμαστε μέλη.

Έχω γράψει κι άλλες φορές στο παρελθόν ότι, εάν ένας λογιστής-φοροτεχνικός αφήσει πίσω του για λόγους υγείας ή αναψυχής -έστω για λίγες μέρες- τα επαγγελματικά δρώμενα, όταν επιστρέψει θα τον περιμένουν αλλαγές που πολλές φορές ανατρέπουν όλα αυτά που γνώριζε πριν φύγει. Βλέπετε, στο επάγγελμά μας ποτέ δεν εφησυχάζουμε, είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και γι΄ αυτό φροντίζουν οι «ινστρούχτορές» μας που κατοικοεδρεύουν στην Καραγιώργη Σερβίας.

Δεν ανήκω στους ανθρώπους που αρέσκονται στο να μεμψιμοιρούν, που μηδενίζουν τα πάντα, ούτε όμως σ΄ αυτούς που βαυκαλίζονται από τα κελεύσματα της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Η αέναη προσπάθειά μου έγκειται –εκτός των άλλων- στη δημιουργία ενός μοντέλου επαγγελματικής υπόστασης που θα συνδυάζει την επιστημονική κατάρτιση, τη συνεχή επιμόρφωση, το ήθος, καθώς κι ένα μείγμα ρεαλισμού με αρκετές δόσεις ρομαντισμού, γιατί θεωρώ ότι ο ρομαντισμός δεν πρέπει να λείψει ποτέ από την επαγγελματική βιωτή μας.

Το αμάλγαμα αυτό θα αποτελέσει την απάντηση σε όλους αυτούς που με διάφορους τρόπους, με τη «προστιμολαγνεία», τη φοροεπιδρομή και τα νομικά τερτίπια, προσπαθούν να αφανίσουν μια ολόκληρη επαγγελματική τάξη, αυτή των λογιστών-φοροτεχνικών.

Το ξεκίνημα του νέου χρόνου αποτελεί πάντα την αφετηρία μια νέας προσπάθειας και συνοδεύεται από την αισιοδοξία που φέρνει ο νέος αέρας. Μη ξεχνάμε ότι, όπως έχει πει κι ένας μεγάλος φιλόσοφος, «οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται συνήθως με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ». Από το τρίπτυχο αυτό δεν πρέπει να μας λείπει τίποτε αν θέλουμε να προχωρήσουμε γεμάτοι δύναμη και να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες που μας περιμένουν. Τουλάχιστον μέσα από «το σχόλιο της Δευτέρας» να είστε σίγουροι ότι δε θα λείψει κανένα από τα παραπάνω!

Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε το σημερινό σχόλιο να μην είναι μακροσκελές αλλά η αλήθεια είναι δεν ήταν εύκολο με τόσες αποφάσεις κ.λπ. που κοινοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Για το λόγο αυτό προσπάθησα να σταχυολογήσω τα σημαντικότερα απ΄όσα συνέβησαν και σας τα παρουσιάζω ευθύς αμέσως.


I. Αλλαγές στον Κ.Φ.Α.Σ. Ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση Φ.Τ.Μ., η ιστορία επαναλαμβάνεται

i.
Πέρυσι, τέτοια εποχή γινόταν «μάχη» σχετικά με το ποια επαγγέλματα θα απαλλαγούν από τη χρήση ταμειακής μηχανής. Ελεύθεροι επαγγελματίες, επαγγέλματα που προσιδιάζουν με τα ελευθέρια επαγγέλματα, πρόσθετα βιβλία, κ.λπ. Πέρασε πολύς καιρός μέχρι να αποσαφηνιστεί από το Υπ. Οικ. τι ακριβώς θα εκδίδουν και με ποιο μέσο τις αποδείξεις τους μια πλειάδα επαγγελματιών.

Τι κι αν πέρασε ένας χρόνος, η ιστορία επαναλαμβάνεται και φέτος! Ο Υφ. Οικ. με απόφασή του που κοινοποιήθηκε κατόπιν εορτής -2.1.2014-, καθόρισε τις κατηγορίες υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών που εξαιρούνται από τη χρησιμοποίηση φορολογικών ταμειακών μηχανών του ν. 1809/1988, αφού από 1.1.2014 πολλές από τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. απέβαλλαν την ισχύ τους. [Δείτε αν θέλετε και τους προβληματισμούς μας που είχαν εκφραστεί πριν την κοινοποίηση της απόφασης ΠΟΛ. 1001/2.1.2014].

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται περίτρανα η ανεπάρκεια του Υπ. Οικ. να κοινοποιήσει μια απόφαση που να χαρακτηρίζεται από σαφήνεια και να καλύπτει όλο το φάσμα των επαγγελματιών που καλούνται να εφαρμόσουν τις νέες διατάξεις. Πολλοί επαγγελματίες βρίσκονται μετέωροι γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να ξεκαθαρίσουν το θολό τοπίο που εξακολουθεί να υπάρχει σε αρκετές περιπτώσεις. Τεράστια σύγχυση έχει δημιουργηθεί στους κόλπους των φοροτεχνικών.

Όλοι θυμόμαστε πέρυσι το σάλο που είχε δημιουργηθεί για μια σειρά επαγγελματιών που ενώ βάσει του νόμου είχαν αναγκαστεί να προμηθευτούν Φ.Τ.Μ. (επαγγέλματα όπως του «ομοιοπαθητικού εναλλακτικών θεραπειών», «ψυχοθεραπευτή» και «λογοθεραπευτή - λογοπαθολόγου - λογοπεδικού»), στη συνέχεια το Υπ. Οικ. αποφάσισε με σχετική εγκύκλιό του ότι, οι ανωτέρω επαγγελματίες μπορούν να εκδίδουν τις αποδείξεις τους και χειρόγραφα από θεωρημένο μπλοκ παροχής υπηρεσιών (βλ. ΠΟΛ. 1074/12.4.2013).
Ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι μπερδεμένοι και δεν γνωρίζουν επακριβώς τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να τηρήσουν το γράμμα του νόμου.

Δεν μπορώ να κατανοήσω πως οι ιθύνοντες του Υπ. Οικ. από τη μία απαιτούν να τηρούνται οι νόμοι και οι αποφάσεις που οι ίδιοι θεσπίζουν και απ΄ την άλλη να μη δίνουν εγκαίρως τις απαραίτητες διευκρινίσεις στους πολίτες που υποχρεούνται να εφαρμόσουν τις διατάξεις αυτές. Όπως θα λέγε και ο Ξενοφών αν ζούσε σήμερα «λίθοι τε καὶ πλίνθοι καὶ ξύλα καὶ κέραμος ἀτάκτως μὲν ἐρριμμένα», κοινώς πλήρης αταξία… Αρχίζω να πιστεύω ότι πολλές φορές και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν γνωρίζουν πλέον τι ισχύει, οπότε δεν είναι σε θέση να δώσουν διευκρινίσεις.

ii. Επίσης, με την απόφαση ΠΟΛ. 1281/30.12.2013, έγινε γνωστό ότι απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος με την προϋπόθεση ότι: «πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των πέντε χιλιάδων (5.000). Σε περίπτωση μη πλήρωσης ενός εκ των ανωτέρω κριτηρίων, εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. και οι εν λόγω αγρότες εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ».

Διαβάστε σχετικά: i. ΠΟΛ. 1001/2.1.2014 και ii. ΠΟΛ. 1281/30.12.2013


ΙΙ. Κώδικας δεοντολογίας λογιστών-φοροτεχνικών


Ο διακαής πόθος ετών, ο κώδικας δεοντολογίας λογιστών-φοροτεχνικών, όπερ και εγένετο και πλέον έχουμε τον κώδικά μας! Δεν θα αναλύσω στο σημερινό μου σχόλιο όσα προβλέπονται στον κώδικα αυτό, ούτε θα σχολιάσω όσα μνημονεύονται. Ο σχολιασμός του κώδικα δεοντολογίας θα τύχει ξεχωριστής μεταχείρισης σε μελλοντικές τοποθετήσεις μας, γιατί ομολογουμένως έχουμε ως ομάδα TaxHeaven κάποιες αιτιάσεις.

Η άποψή μου είναι ότι, κανείς κώδικας δεν αποτελεί πανάκεια, ούτε αρκεί για να προασπίσει τα συμφέροντά μας ή να καθορίσει επαρκώς τις υποχρεώσεις μας, αν πρωτίστως εμείς οι ίδιοι δεν περιχαρακώσουμε το επάγγελμά μας με τη συμπεριφορά, την επιστημονική μας κατάρτιση, τη συνεχή επιμόρφωσή μας και τη στάση μας γενικότερα.

Αν κατανοήσουμε ότι ασκούμε ένα επάγγελμα που έχει αντίκτυπο σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής ζωής του τόπου, αν συνειδητοποιήσουμε ότι οι λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος έχουν τελειώσει, αν ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις που χρόνια τώρα ταλάνιζαν το χώρο και αν αντιληφθούμε τη δύναμη του κλάδου μας, τότε θα διαπιστώσουμε ότι ο κώδικας δεοντολογίας είναι μόνο η αρχή για την πορεία του επαγγέλματος του λογιστή-φοροτεχνικού στη σωστή κατεύθυνση και για την αναρρίχησή του στις πρώτες θέσεις των επαγγελμάτων που σέβονται και αναγνωρίζουν οι πολίτες. Μην ξεχνάμε ότι μας ενώνουν τόσα πολλά και μας χωρίζουν ελάχιστα. Ανοίγεται μπροστά μας πεδίο δόξης λαμπρό ώστε να αποδείξουμε ότι έχουμε τα εχέγγυα να πρωταγωνιστούμε στις εξελίξεις που διαμορφώνουν τη φορολογική πολιτική της χώρας μας και να πάψουμε πλέον να είμαστε ουραγοί.
Διαβάστε τον κώδικα δεοντολογίας


ΙΙΙ. Αλλάζει άρδην ο τρόπος υπολογισμού της υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων εισηγμένων ή μη στη χρηματιστηριακή αγορά

Η πλειονότητα των συναδέλφων είχε σίγουρα διαβάσει και εφαρμόσει πολλές φορές όσα προέβλεπε η απόφαση ΠΟΛ.1053/2003 που αφορούσε στον τρόπο προσδιορισμού της υπεραξίας από τη μεταβίβαση μετοχών, μεριδίων κ.λπ. από επαχθή αιτία.
Όσα ξέρατε μέχρι τώρα, καλό θα είναι να μην τα ανασύρετε ξανά από τη μνήμη σας, διότι από 1.1.2014 και μετά αλλάζει ο τρόπος προσδιορισμού της υπεραξίας μεταβίβασης μετοχών εισηγμένων ή μη στη χρηματιστηριακή αγορά. Συνεπώς, ξεχνάμε ράντες και όλα τα σχετικά που τριβέλιζαν το μυαλό μας όλα αυτά τα χρόνια και από 1.1.2014 ασχολούμαστε μόνο με την τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης.
Σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 42 του νέου Κ.Φ.Ε., ισχύουν τα ακόλουθα:
«3. Ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης που εισέπραξε. Τυχόν δαπάνες που συνδέονται άμεσα με την αγορά ή την πώληση των τίτλων συμπεριλαμβάνονται στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης και δεν προστίθενται ή αφαιρούνται, αντίστοιχα.
4. Σε περίπτωση που οι μεταβιβαζόμενοι τίτλοι είναι εισηγμένοι σε χρηματιστηριακή αγορά, η τιμή κτήσης και η τιμή πώλησης καθορίζονται από τα δικαιολογητικά έγγραφα συναλλαγών, τα οποία εκδίδει η χρηματιστηριακή εταιρεία ή το πιστωτικό ίδρυμα ή όπως δηλώνονται στην εταιρεία «Ελληνικά Χρηματιστήρια Ανώνυμη Εταιρεία» (Ε.Χ. Α. Ε.) κατά την ημέρα διακανονισμού της συναλλαγής.
Σε περίπτωση μεταβίβασης μη εισηγμένων τίτλων, η τιμή πώλησης προσδιορίζεται με βάση την αξία των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας που εκδίδει τους μεταβιβαζόμενους τίτλους κατά το χρόνο της μεταβίβασης ή το τίμημα ή αγοραία αξία που αναγράφεται στη σύμβαση μεταβίβασης, εφόσον αυτό είναι υψηλότερο.
Η τιμή κτήσης προσδιορίζεται με βάση την αξία των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας που εκδίδει τους μεταβιβαζόμενους τίτλους κατά το χρόνο απόκτησης ή το τίμημα που αναγράφεται στη σύμβαση μεταβίβασης κατά το χρόνο της απόκτησης των τίτλων, εφόσον οποιοδήποτε από τα ανωτέρω είναι χαμηλότερο.
Αν η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί θεωρείται ότι είναι μηδενική, εφόσον η αγορά των τίτλων πραγματοποιείται μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποϋλοποίησης των τίτλων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ήτοι την 29η Σεπτεμβρίου του έτους 1999».

Προσοχή: Το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου φορολογείται με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%).

Σημείωση: Για τις περιπτώσεις που οι μεταβιβαζόμενοι τίτλοι έχουν αποκτηθεί πριν την ημερομηνία αυτή (29.9.1999), εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην εξουσιοδοτική διάταξη του διάταξη του Υφ. Οικ., βλ. ΠΟΛ.1004/2.1.2014.
Διαβάστε σχετικά

ΙV. Σχετικά με την αυτοτελή φορολόγηση αφορολόγητων αποθεματικών του ν. 2238/1994

Με την απόφαση ΠΟΛ.1007/2.1.2014, δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με την αυτοτελή φορολόγηση των αποθεματικών που έχουν σχηματισθεί από κέρδη που δεν φορολογήθηκαν κατά το χρόνο που προέκυψαν λόγω απαλλαγής αυτών κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.2238/1994.

Η ρύθμιση της αυτοτελούς φορολόγησης 15%, αφορά στα αποθεματικά που έχουν σχηματίσει τα νομικά πρόσωπα του άρθρου 45 του νέου Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013), ήτοι τα νομικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 101 του ν.2238/1994 (ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες, ΕΠΕ, συνεταιρισμοί, εγκατεστημένα στη χώρα μας υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών, δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις) και της παρ. 4 του άρθρου 2 του ίδιου νόμου που τηρούν βιβλία με βάση το διπλογραφικό σύστημα (προσωπικές εταιρείες, κοινοπραξίες, κλπ.). Επομένως, από την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων εξαιρούνται οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, διότι τα εν λόγω νομικά πρόσωπα, παρά το γεγονός ότι οι διατάξεις της παραγράφου 12 του ιδίου άρθρου αναφέρονται στο σύνολο των νομικών προσώπων του άρθρου 45 του ν.4172/2013, δεν έχουν κέρδη από εμπορική εκμετάλλευση, δεν προβαίνουν σε διανομή κερδών και δεν έχουν ορισμένο κεφάλαιο (μετοχικό ή εταιρικό κεφάλαιο).

Τα αποθεματικά που εμπίπτουν στις ανωτέρω διατάξεις προέρχονται από κέρδη που δεν φορολογήθηκαν κατά το χρόνο που προέκυψαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.2238/1994, όπως αυτές ίσχυαν κατά το χρόνο αυτό, ή που σχηματίσθηκαν με βάση αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων του ν.2238/1994, καθώς και διευκρινιστικές εγκυκλίους που ρυθμίζουν θέματα φορολογικής μεταχείρισης και λογιστικής απεικόνισης των αφορολόγητων εσόδων. Κατά συνέπεια, οι διατάξεις του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 καταλαμβάνουν αφορολόγητα αποθεματικά που έχουν σχηματισθεί αποκλειστικά και μόνο με βάση το ν. 2238/1994 και όχι αφορολόγητα αποθεματικά που έχουν σχηματισθεί με βάση ειδικές διατάξεις νόμων (αναπτυξιακών και άλλων) ή από αυτοτελώς φορολογηθέντα εισοδήματα βάσει του ν. 2238/1994.

Διαβάστε σχετικά


V. Παράταση υποβολής Α.Π.Δ. για τους οποίους έχει ανασταλεί η δυνατότητα μέσω διαδικτύου

Σύμφωνα με απόφαση του Ι.Κ.Α., όσοι εργοδότες δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις και δεν έχουν καταβάλει την πρώτη δόση ώστε να ενεργοποιηθεί το σύστημα υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου, δύνανται να υποβάλουν στο αρμόδιο υποκ/μα Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. της έδρας τους, τις Α.Π.Δ. απαιτητής μισθολογικής περιόδου, ταυτόχρονα με αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης έως 31/1/2014, οι οποίες θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες, χωρίς την επιβολή κυρώσεων.
Διευκρινίζεται ότι και για τους ως άνω εργοδότες δεν θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής μέσω διαδικτύου εάν δεν υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης και δεν καταβάλουν την πρώτη δόση.
Διαβάστε σχετικά:VΙ. Υποχρέωση ασφάλισης των οχημάτων στις περιπτώσεις χορήγησης προσωρινής άδειας κυκλοφορίας (Μ) καθώς και στις περιπτώσεις άρσης της ακινησίας τους


Η αβελτηρία του πρώην Υπουργού που κυκλοφορούσε με πλαστές πινακίδες και ανασφάλιστο όχημα, ίσως έγινε αφορμή για να υποβληθούν πολλά ερωτήματα στην αρμόδια διεύθυνση του Υπ. Οικ.
Σύμφωνα με την απόφαση, η μόνη περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης οχήματος είναι εκείνη της θέσεως αυτού σε κατάσταση ακινησίας. Κατά συνέπεια στις περιπτώσεις που η κατάσταση αυτή αίρεται, έστω και προσωρινά, κατόπιν αιτήσεως του ιδιοκτήτη του με την χορήγηση της προσωρινής άδειας κυκλοφορίας «Μ» για τις περιπτώσεις που μνημονεύονται στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1132/3.12.2003, υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης του οχήματος επειδή αυτό τίθεται σε κυκλοφορία έστω και προσωρινά, εφόσον στους σκοπούς της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 26 του ν. 4141/2013, όπως φαίνεται και από την εισηγητική έκθεση του νόμου είναι και η «[...] πάταξη του φαινομένου της κυκλοφορίας ανασφάλιστων οχημάτων […]» (βλ. άρθρο 27 παρ. 3 της εισηγητικής έκθεσης του νόμου αυτού).
Διαβάστε σχετικά


VΙΙ. Κυβέρνηση - αιθαλομίχλη σημειώσατε διπλό

Άκαρπη τελικά αποδείχτηκε η μάχη της κυβέρνησης να αποτρέψει τους πολίτες να χρησιμοποιούν ως μέσο θέρμανσης τα τζάκια ή τις θερμάστρες στερεών καυσίμων. Τις συνεχόμενες εκκλήσεις του αρμόδιου υπουργείου προς τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν τα τζάκια τους, μόνο ως κωμικοτραγικές θα μπορούσα να τις χαρακτηρίσω.

Η αιθαλομίχλη, «καρπός» της υψηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και της αμετακίνητης θέσης της κυβέρνησης για μείωση στην τιμή του, έκανε έντονη την εμφάνισή της αρκετές φορές δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Οι πολίτες, μη έχοντας άλλο μέσο για να ζεσταθούν καίνε στα τζάκια τους ό,τι βρουν και κατά τη γνώμη μου δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τους προσάψει κάτι, από τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου είναι απαγορευτική για την πλειονότητα των νοικοκυριών.

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις το Υπ. Οικ. σε συνεργασία με το Υπ. Περιβάλλοντος, με κοινή υπουργική απόφαση, θέσπισαν ειδική επιδότηση οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα αιωρούμενα σωματίδια.
Διαβάστε σχετικά:


VIΙΙ. Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας- βεβαίωση οφειλών

i. Μια από τις αποφάσεις που κρατούσε το ρεκόρ τροποποιήσεων, η ΠΟΛ.1223/23.11.1999, έπαψε πλέον να ισχύει από 1.1.2014. Η συγκεκριμένη απόφαση είχε τροποποιηθεί όχι, μία, ούτε δύο αλλά είκοσι πέντε (25) φορές! Τη θέση της πήρε η ΠΟΛ.1274/27.12.2013 και πλέον αυτή θα μας απασχολεί από τούδε και στο εξής. Αυτό που μένει είναι να δούμε αν θα σπάσει το ρεκόρ τροποποιήσεων της προηγούμενης.

Με τις νέες διατάξεις, η ισχύς του αποδεικτικού ενημερότητας ορίζεται σε δύο (2) μήνες, στην περίπτωση που δεν υφίστανται βεβαιωμένες οφειλές, ανεξαρτήτως της πράξης ή συναλλαγής για την οποία ζητείται και σε ένα (1) μήνα, σε περίπτωση ύπαρξης μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, οφειλών που τελούν σε αναστολή ή έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής.
Διαβάστε σχετικά


ii. Σχετικά με τη βεβαίωση οφειλής μελετήστε την απόφαση ΠΟΛ.1275/27.12.2013, στην οποία μπορείτε να βρείτε απαντήσεις στα τυχόν ερωτήματά σας.
Διαβάστε σχετικά


ΙΧ. Διαδικασία απόδοσης του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων καθώς και του τύπου και περιεχομένου της δήλωσης


Για όσους ενδιαφέρονται για την απόδοση του ανωτέρω ειδικού φόρου, το Υπ. Οικ. φρόντισε γι' αυτούς και κοινοποίησε την απόφαση ΠΟΛ.1271/23.12.2013), με σχετικές οδηγίες.
Διαβάστε σχετικά


Χ. Έρχεται νομοσχέδιο - οδοστρωτήρας στη γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου


Με νομοσχέδιο-σκούπα, στο πρώτο εξάμηνο του 2014 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φιλοδοξεί να βάλει δραστικό «μαχαίρι» στα διοικητικά βάρη, μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος της γραφειοκρατίας και την ταλαιπωρία πολιτών και επιχειρήσεων.
Δεν ξέρω γιατί, αλλά όταν ακούω τέτοιες πομπώδεις ανακοινώσεις μου έρχεται πάντα στο μυαλό ο απαράμιλλος σατιρικός Εμμανουήλ Ροΐδης, που έγραφε εν έτει 1875 στο περιοδικό «Ασμοδαίος» την περίφημη φράση: [Καθ’ ην ώραν πίπτει βροχή νομοσχεδίων, λαμβάνει και ο «Ασμοδαίος» το θάρρος να υποβάλει το ακόλουθον: «Περί τηρήσεως των κειμένων νόμων»]1.
Υπάρχει μια παροιμία που λέει χαρακτηριστικά, «ήμουνα νιος και γέρασα»…

Διαβάστε σχετικά

ΧΙ. Ορισμός φορολογικού εκπροσώπου, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 8 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 8 του Κ.Φ.Δ. κάθε φορολογούμενος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που εμπίπτει στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας) που δε διαθέτει ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα, υποχρεούται, από 1/1/2014 να ορίσει, φορολογικό εκπρόσωπο με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, στην ταχυδρομική διεύθυνση του οποίου, η Φορολογική Διοίκηση, θα μπορεί να αποστέλλει κάθε είδους αλληλογραφία σχετική με το φορολογούμενο.
Το πρόσωπο, το οποίο ορίζεται φορολογικός εκπρόσωπος, ουδεμία ευθύνη φέρει για την εκπλήρωση ή μη των φορολογικών υποχρεώσεων του φορολογούμενου.

Προσοχή: Στο φορολογούμενο που δε γνωστοποιεί στη Φορολογική Διοίκηση, το διορισμό φορολογικού εκπροσώπου, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 54 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, οπότε μην αδιαφορήσετε γι' αυτές τις διατάξεις.
Διαβάστε σχετικάΧΙΙ. Παράταση απόσυρσης οχημάτων

Όπως ίσως θα είχατε προσέξει, στον νέο για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με την απόσυρση οχημάτων. Με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 5 του άρθρου 16 του ν. 4223/2013, ορίζεται πως οι διατάξεις της απόσυρσης παρατείνονται και εφαρμόζονται για αυτοκίνητα που θα τελωνισθούν και θα καταβάλουν τις οφειλόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις μέχρι και 31.12.2014. Η ίδια ημερομηνία ισχύει και για τα αυτοκίνητα οχήματα που υπάγονται στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του ν.4002/2011 (ΦΕΚ 180/Α').
Επίσης, με τις παραγράφους 2 και 3, ορίζεται πως οι διατάξεις της απόσυρσης, εφαρμόζονται για τα αυτοκίνητα που αποσύρονται από την κυκλοφορία για καταστροφή, για τα οποία η άδεια κυκλοφορίας έχει εκδοθεί στη χώρα μας μέχρι 31.12.2000 και έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του έτους διαγραφής, καθώς και τυχόν οφειλομένων προηγούμενων ετών.
Διαβάστε σχετικά


ΧΙΙΙ. Υποχρεωτικός έλεγχος για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων σχετικά με τον Φ.Α.Π. σε κάθε μεταβίβαση από 1.1.2014 και μετά


Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013), ισχύουν τα ακόλουθα:
«Είναι αυτοδικαίως άκυρη κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται, από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται από το συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό της Φορολογικής Διοίκησης, με το οποίο πιστοποιείται ότι το ίδιο ακίνητο, με τα ίδια στοιχεία, περιλαμβάνεται στη δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει, ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε (5) προηγούμενα έτη. Αυτοδικαίως άκυρος είναι ο συμβολαιογραφικός τίτλος και για τη σύνταξη κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού.
Επειδή ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι νέος φόρος και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει έλεγχος στην προηγούμενη πενταετία, το Υπ.Οικονομικών θα ελέγχει για μερικά ακόμα έτη τον ΦΑΠ των ετών 2010-2013.

Οδηγίες σχετικά με την έκδοση του ανωτέρω πιστοποιητικού κοινοποιήθηκαν με την απόφαση ΠΟΛ.1279/30.12.2013, την οποία προτείνω να μελετήσετε προσεκτικά προκειμένου να ενημερωθείτε για το ζήτημα αυτό.
Διαβάστε σχετικά


ΧΙV. Ρύθμιση οφειλών βάσει του άρθρου 43 του ν. 4174/2013


Μην αμελήσετε να ρίξετε μια ματιά και στην απόφαση ΠΟΛ.1277/27.12.2013, στην οποία θα βρείτε οδηγίες για τη ρύθμιση οφειλών, βάσει το άρθρου 43 του ν. 4174/2013. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι μέσω ημών -των λογιστών δηλαδή- και των γραφείων μας που αποτελούν πλέον και Κ.Ε.Π., το Υπ. Οικ. κάνει τη δουλειά του χωρίς κόστος, αφού εμείς έχουμε επωμιστεί τα πάντα.
Σε λίγο καιρό μας βλέπω -ναι, σε μας αναφέρομαι, στους φοροτεχνικούς- να είμαστε τα υποζύγια της εκάστοτε ηγεσίας του Υπ. Οικ. που θα φέρνουμε εις πέρας αγόγγυστα όσα τεχνηέντως μας έχουν φορτώσει. 
Διαβάστε σχετικά


ΧV. Τα νέα πρόστιμα από 1.1.2014

Την παραμονή της πρωτοχρονιάς, όλοι όσοι στελεχώνουμε την επιστημονική ομάδα του TaxHeaven, αφουγκραζόμενοι την αγωνία των συναδέλφων, προχωρήσαμε στη σύνταξη ενός άρθρου σχετικού με τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται από 1.1.2014 και μετά. Όπως μνημονεύσαμε και στον πρόλογο του εν λόγω άρθρου, αφορμή για την προσπάθειά μας να αποκρυπτογραφήσουμε το ομολογουμένως "ομιχλώδες" τοπίο σχετικά με το νέο καθεστώς επιβολής προστίμων, στάθηκε αφενός μεν, η κωλυσιεργία του Υπ. Οικ. να κοινοποιήσει εγκαίρως ερμηνευτικές εγκυκλίους για ένα τόσο σημαντικό θέμα, αφετέρου δε, η μέριμνά μας να βρισκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων στις δύσκολες στιγμές που μας επιφυλάσσει και η νέα χρονιά που ξεκινά.

Είναι γεγονός ότι, η ερμηνευτική μας προσέγγιση στηρίχθηκε στην προσεκτική και συνδυαστική μελέτη των κείμενων διατάξεων, όσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί -από την ομάδα των επιστημόνων που πλαισιώνουν τον κόμβο του TaxHeaven- στο δύσκολο αυτό νομοθέτημα που πρόσφατα τροποποιήθηκε.

Παρόλα αυτά, λόγω των πολλών προβληματισμών που γεννήθηκαν αλλά και των ερμηνευτικών προβλημάτων που ανέκυψαν σε αρκετές περιπτώσεις σχετικά με τον ν. 4174/2013, ελλοχεύει ο κίνδυνος να διέλαθε της προσοχής μας κάτι ή να έχουμε ερμηνεύσει λανθασμένα κάποια διάταξη. Για το λόγο αυτό θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή των συναδέλφων και ευελπιστούμε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις από το Υπ. Οικ. λίαν συντόμως σχετικά με το φλέγον ζήτημα των προστίμων, προσαυξήσεων, κ.λπ. του νέου νόμου.

Κλείνοντας, να τονίσουμε ότι θεωρούμε τουλάχιστον κωμικοτραγικό το γεγονός ότι από 1.1.2014 εφαρμόζονται νέες διατάξεις που αφορούν σε ένα τόσο σημαντικό θέμα και οι πολίτες δεν γνωρίζουν επακριβώς τι τους περιμένει.
Διαβάστε σχετικά


ΧVI. Σχετικά με τον υπολογισμό της υπεραξίας από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας

Αρχές του έτους κοινοποιήθηκε η απόφαση ΠΟΛ. 1008/2.1.2014, σύμφωνα με την οποία δίνονται διευκρινίσεις για την τιμή κτήσης  ακίνητης περιουσίας σε ειδικές περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατό να προσδιοριστούν, σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 41 του ν. 4172/2013.
Στο σημείο αυτό θεωρώ ότι πρέπει να μελετήσετε και μια ανάλυση που πραγματοποίησε ο υπογράφων - να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας- με θέμα:  Υπεραξία μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας. Τι ισχύει από 1.1.2014. Παραδείγματα, επισημάνσεις, προβληματισμοίΧVII. Οι ημερομηνίες δηλώσεων για το 2014

Αφήσαμε για το τέλος τη δημοσιοποίηση από την Γενική Γραμματεία Εσόδων όλων των προθεσμιών (έναρξης και λήξης) που αφορούν στην υποβολή των δηλώσεων του φορολογικού έτους -ή χρήσης εάν προτιμάτε- 2013.

Εκτός απροόπτου φέτος θα υποβληθούν και οι οριστικές καταστάσεις παρακρατούμενου φόρου από ελ. επαγγέλματα και από εμπορικές επιχειρήσεις, η υποβολή των οποίων είχε αναβληθεί για δύο συνεχόμενες χρήσεις.
Κατά τα άλλα ο Γενικός Γραμματέας το είπε και το 'κανε. Πριν λήξει το έτος 2013 δημοσιοποίησε τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων. Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν παρατάσεις ό,τι και να γίνει. Το αν αυτό θα το κάνει πράξη θα το δούμε στο τέλος του εξαμήνου. Όλοι μας βέβαια γνωρίζουμε τη λαϊκή ρήση που λέει «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις», οπότε...
Δείτε εδώ σχετικά
  


Επίλογος

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σας αφήσω, γιατί άλλο ένα σχόλιο της Δευτέρας έλαβε τέλος! Ευελπιστώ το 2014, μέσω της στήλης αυτής που εγκαινιάσαμε στα μέσα Οκτωβρίου 2013 -μετά την ιδέα του έτερου Κωνσταντίνου -στον Νιφορόπουλο αναφέρομαι-, να είμαστε εδώ για να σχολιάζουμε όσα διαδραματίζονται στον μικρόκοσμό μας και όχι μόνο.

Μέσα από την ηλεκτρονική μας γραφίδα να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίζουμε να στηλιτεύουμε τα κακώς κείμενα του χώρου μας, θα ασκούμε καλοπροαίρετη κριτική, θα προτείνουμε λύσεις, θα μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς μας και τέλος θα εκθειάζουμε τις όποιες προσπάθειες γίνονται για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας.
Όλα αυτά βέβαια θα τα διανθίζουμε με αρκετή δόση χιούμορ, που είναι το απαραίτητο συστατικό για την απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων μας στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Βέβαια, δεν θα μείνουμε κι εμείς στο απυρόβλητο και θα δεχθούμε την κριτική όλων σας στα γραφόμενά μας. Ουδείς άσφαλτος άλλωστε.

Να μη λησμονούμε επίσης ότι σε καμία περίπτωση η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη στην ανθρώπινή μας υπόσταση και στην ανάγκη μας να κάνουμε όνειρα για το μέλλον. Δανειζόμενος πάλι τη ρήση ενός μεγάλου ανδρός, θα πω ότι, «το μέλλον ανήκει σ' αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους». Όπως είχε αναφέρει και ο μεγάλος πρωταθλητής της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι, «οι πρωταθλητές δε φτιάχνονται στα γυμναστήρια, φτιάχνονται με ό,τι έχουν μέσα τους: μια επιθυμία, ένα όνειρο, ένα όραμα».

Σας ευχαριστώ για το χρόνο που δαπανήσατε προκειμένου να διαβάσετε το σημερινό σχόλιό μου. Εύχομαι σε όλες και όλους τους συναδέλφους να έχουμε μια καλή χρονιά. 


Υποσημειώσεις:

[1] Βλ. περιοδικό «Ασμοδαίος», στήλη «Σκνίπες» τεύχος αριθ. 44, Αθήνα 23.11.1875. Ο Εμ. Ροϊδης, έγραφε συχνά στη στήλη αυτή και υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Θεοτούμπης».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο