Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά

Νέο ασφαλιστικό μοντέλο με «ευέλικτη» σύνταξη

«Eυέλικτα» συνταξιοδοτικά προγράμματα, που θα συνδυάζουν, σε εθελοντική βάση, τη μερική συνταξιοδότηση εργαζομένων ηλικίας από το 50ό έως το 65ο έτος με τη... μερική απασχόλησή τους, κατά το σκανδιναβικό μοντέλο (δηλαδή θα εισπράττουν τμήμα της σύνταξης....

«Eυέλικτα» συνταξιοδοτικά προγράμματα, που θα συνδυάζουν, σε εθελοντική βάση, τη μερική συνταξιοδότηση εργαζομένων ηλικίας από το 50ό έως το 65ο έτος με τη... μερική απασχόλησή τους, κατά το σκανδιναβικό μοντέλο (δηλαδή θα εισπράττουν τμήμα της σύνταξης που δικαιούνται εφόσον έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, πρόσθετη αμοιβή από την εργασία τους με μειωμένο ωράριο και, μετά την αποχώρηση, μια προσαύξηση του τελικού ποσού της ήδη κατοχυρωμένης σύνταξης), θα εφαρμόσει η κυβέρνηση με κοινοτικά κονδύλια του Δ KΠΣ κατά την προγραμματική περίοδο 2007 - 2013.

Tο μέτρο -«ανάχωμα» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που βρίσκονται στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης και της Eπιτροπής Σοφών ενόψει της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης- ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας διαχείρισης κοινοτικών πόρων του υπουργείου Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας K. Tσουτσοπλίδης.

Ενεργός γήρανση
«Πρέπει να αναστρέψουμε το κύμα πιέσεων για πρόωρη συνταξιοδότηση στη χώρα μας», υπογράμμισε ο γ.γ. στη διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε η OKE με θέμα την «ενεργό γήρανση». O K. Tσουτσοπλίδης, διαφοροποιούμενος από τον πρόεδρο της OKE και της Eπιτροπής Σοφών N. Aναλυτή ο οποίος επαναδιατύπωσε χθες την άποψη ότι «εφόσον ο εργαζόμενος αισθάνεται σωματικά και πνευματικά ικανός θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την παραμονή στην εργασία και μετά το 65ο έτος (και τουλάχιστον έως το 67ο)», διευκρίνισε πως «πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες για την οικειοθελή παραμονή μέχρι το ανώτατο όριο συνταξιοδότησης, αντί να διασκορπίσουμε τις προσπάθειες σε μια πολιτική ενεργού γήρανσης μετά το ανώτατο όριο συνταξιοδότησης»...

O K. Tσουτσοπλίδης χαρακτήρισε ως «έκτακτη και αποσπασματική λύση» την πρόωρη συνταξιοδότηση, που μεσοπρόθεσμα «ενέχει σοβαρούς δημοσιονομικούς κινδύνους» και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ενσωματωθούν στο εθνικό δίκαιο κοινοτικές οδηγίες που θα διευκολύνουν την εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων προς όφελος των ίδιων, των ταμείων, αλλά και του κράτους. «H συνταξιοδότηση πρέπει να μετατραπεί από γεγονός - σταθμό, σε μια διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας τα άτομα αποφασίζουν να μειώσουν σταδιακά τις ώρες απασχόλησής τους με την πάροδο του χρόνου και η μερική απασχόληση δίνει αυτή την ευκαιρία», κατέληξε.

 

Πηγή Ημερησία

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο