Ειδήσεις Τεχνολογία

Οι τρεις καινοτομίες του 2014

Οι τρεις καινοτομίες του 2014
 
Η πρόβλεψη για τη νέα χρονιά είναι πως ο τζίρος των ηλεκτρονικών αγαθών και υπηρεσιών θα αγγίξει το ποσό των 2,1 τρισ. δολαρίων.
 
Περισσότερες δυνατότητες για επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία, όπου και όποτε το θελήσουν οι χρήστες, εγγυάται να δώσει η τεχνολογία το 2014. Ακόμη κι αν κανείς περιορισθεί σε όσα έχουν αποκαλύψει οι παγκόσμιοι κολοσσοί ότι ετοιμάζουν για τη νέα χρονιά ή όσα έχουν διαρρεύσει για τα πλάνα τους, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως αρκετές καινοτομίες θα δουν το φως της δημοσιότητας, και της… αγοράς, τη χρονιά που ξεκινά σε λίγες ημέρες. Ο λόγος είναι πως αμέτρητοι καταναλωτές θα εντάξουν από την πρώτη στιγμή στην καθημερινότητά τους αυτές τις καινοτομίες, συμβάλλοντας έτσι ώστε ο τζίρος των ηλεκτρονικών αγαθών και υπηρεσιών να αγγίξει το 2014 το ποσό των 2,1 τρισ. δολαρίων.

Τουλάχιστον στις ΗΠΑ, όπου γίνονται σχετικές μελέτες αγοράς, ο νεοεμφανιζόμενος τομέας που προσελκύει το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού είναι τα «γκάτζετ που φοριούνται» («wearable gadget»), με το 91% των καταναλωτών να δηλώνει ενθουσιασμένο με την ιδέα συσκευών όπως τα «έξυπνα» γυαλιά και τα «έξυπνα» ρολόγια. Εξάλλου, μέσα στο 2014 αναμένεται να κυκλοφορήσουν επίσημα στην αγορά τα «έξυπνα» γυαλιά της Google, παράλληλα με το λανσάρισμα ενός online καταστήματος με συμβατές εφαρμογές.

Μάλιστα, την επόμενη χρονιά θα εμφανιστούν και νέοι ανταγωνιστές των Google Glass, εκτός του μοντέλου της Vuzix το οποίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο, που θα προέλθουν από τις εταιρείες Meta, Telepathy, Recon Instruments και GlassUp.

Αρκετά δημοσιεύματα υπογραμμίζουν πως στον χώρο των «έξυπνων» γυαλιών πιθανότατα θα μπουν δυνατά και άλλοι, πιο γνωστοί κατασκευαστές – για παράδειγμα, η Samsung έχει καταθέσει ήδη πατέντες στην Κορέα για μια ανάλογη συσκευή. Παράλληλα, αρκετές μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών θα κυκλοφορήσουν «έξυπνα» ρολόγια, μια κατηγορία συσκευών που έκανε «ποδαρικό» φέτος και θα διαδοθεί πολύ περισσότερο τους προσεχείς μήνες.

Ετσι, τη στιγμή που οι πωλήσεις των smartwatch άγγιξαν το 2013 τις 500.000, η εταιρεία Canalys εκτιμά πως το 2014 θα εκτιναχθούν στα 5 εκατομμύρια. Δίπλα στο Galaxy Gear της Samsung και το Smartwatch 2 της Sony, που κυκλοφορούν και στην Ελλάδα, ανάλογα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν η LG και η ΖΤΕ, όπως έχουν δηλώσει ανώτερα στελέχη τους. Τουλάχιστον με βάση τις πληροφορίες, το ίδιο θα κάνει και η Google, η HTC, η Apple και η Microsoft. Μάλιστα, τα «έξυπνα» ρολόγια θα γίνουν... εξυπνότερα, «μαθαίνοντας» αυτόματα ποιες ειδοποιήσεις θέλει να βλέπει ο κάτοχός τους και πότε.

Πάντως, τα «γκάτζετ που φοριούνται» δεν πρόκειται να επισκιάσουν τα smartphone, με την IDC να υποστηρίζει πως οι πωλήσεις τους θα αυξηθούν 12%. Μεταξύ των νέων μοντέλων, αναμένονται περισσότερα κινητά με κυρτή οθόνη, στα πρότυπα του Galaxy Round της Samsung και του G Flex της LG, όπως και τηλέφωνα που η οθόνη θα «αγκαλιάζει» και τις ακμές τους, δίνοντας έτσι περισσότερο χώρο για την προβολή ειδοποιήσεων. Μέσα στο 2014 θα κυκλοφορήσουν επίσης τα πρώτα συναρμολογούμενα τηλέφωνα από τη Motorola.

Η λογική πίσω από το πρότζεκτ της θυγατρικής της Google, η οποία συνεργάζεται με τη Phonebloks, είναι η εύκολη παραμετροποίηση και αναβάθμιση των κινητών. Ετσι, καθώς όλα τα υποσυστήματα θα «κουμπώνουν» πάνω σε έναν βασικό σκελετό στο τηλέφωνο, ο χρήστης τους θα μπορεί να επιλέξει το hardware που ταιριάζει στις ανάγκες του και να αλλάξει κάποιο εξάρτημα όταν αυτό είναι πια ξεπερασμένο.

Την άνοιξη αναμένεται επίσης και ο «ψηφιακός βοηθός» που αναπτύσσει η Microsoft για τα «έξυπνα» κινητά της. Με κωδική ονομασία Cortana, ο «βοηθός» θα λειτουργεί όπως το Siri της Apple και το Google Now της Google, αλληλεπιδρώντας με τον χρήστη μέσω φωνητικών εντολών. Τουλάχιστον για τις υποστηριζόμενες γλώσσες, στις οποίες μάλλον δεν θα προστεθούν άμεσα τα ελληνικά, η εμφάνιση του Cortana θα αυξήσει τον ανταγωνισμό για το ποιος από τους τρεις «βοηθούς» είναι πιο εύχρηστος και αξιόπιστος.

Το 2014 κερδισμένα θα είναι όμως και τα tablet, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για αύξηση των πωλήσεων κατά 18%, και πάλι εις βάρος των PC, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν μεγαλύτερες ταμπλέτες από τα σημερινά μοντέλα. Ετσι, η Samsung έχει στα σκαριά μια παραλλαγή του Galaxy Note στις 12,2 ίντσες, ενώ πολλά δημοσιεύματα μιλούν για ένα καινούργιο iPad 13 ιντσών από την Apple.
 
Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο