Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση εξαντλείται στο Taxisnet

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα ταυτίζεται με το Taxisnet και αυτό είναι όλο. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει και από έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, με στόχο τη διερεύνηση της διείσδυσης της ηλεκτρονικής ...

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα ταυτίζεται με το Taxisnet και αυτό είναι όλο.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει και από έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, με στόχο τη διερεύνηση της διείσδυσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη χώρα. Σε ένα σετ υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η χρήση κυμαίνεται από 0,0% έως 3,2% και μόνον στις υπηρεσίες φορολογικών θεμάτων η χρήση εκτοξεύεται στο 25,6%. Η χρήση της υπηρεσία αυτής οδηγεί και στο εσφαλμένο συμπέρασμα, ότι περίπου το 20% του πληθυσμού πραγματοποιεί on line συναλλαγές με το Δημόσιο.


Η έρευνα διενεργήθηκε, σε ολόκληρη τη χώρα, σε τελικό δείγμα 4.896 ιδιωτικών νοικοκυριών και σε ισάριθμα μέλη αυτών, με κριτήριο την ύπαρξη ενός, τουλάχιστον, μέλους ηλικίας 16 - 74 ετών σε κάθε νοικοκυριό. Περίοδος αναφοράς της έρευνας είναι το Α τρίμηνο του 2006.


Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, υψηλό παραμένει το ποσοστό των ατόμων που δεν ενδιαφέρονται να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους με το Δημόσιο ηλεκτρονικά, μέσω Διαδικτύου, παρ ότι είναι χρήστες του Διαδικτύου. Ωστόσο υπάρχουν κατηγορίες συναλλαγών που σε συγκεκριμένες ηλικίες έχουν σχετικά υψηλό ενδιαφέρον. Ειδικότερα τα ποσοστά των ατόμων που ενδιαφέρουν να διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά υπηρεσίες:
- Φορολογικών θεμάτων (υποβολή φορολογικής δήλωσης, ΦΠΑ κ.ά.) στις ηλικίες 30 - 44 ετών είναι 54%.
- Εύρεσης εργασίας μέσω ΟΑΕΔ, σε ηλικίες 25 - 34 ετών, 60%.
- Εύρεση πληροφοριών από δημόσιες βιβλιοθήκες, σε ηλικίες 20 - 29 ετών 42%.
- Για υποβολή αίτησης και παραλαβής πιστοποιητικών (γέννησης, γάμου κ.ά.), σε άτομα ηλικίας 40 - 49 ετών, 48%, και
- Εγγραφής σε κάποια βαθμίδα ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης σε άτομα ηλικίας 20 - 29 ετών, 60%.
Το ποσοστό των ατόμων που ενδιαφέρονται, μελλοντικά, να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα, ανέρχεται στο 35,30%. Στην πλειοψηφία τους είναι άτομα ηλικίας 20 - 34 ετών, απόφοιτοι λυκείου και μισθωτοί. Ως κυριότεροι λόγοι για τους οποίους δε γίνεται διεκπεραίωση υποθέσεων με το Δημόσιο ηλεκτρονικά, μέσω Διαδικτύου, καταγράφηκαν :
- Η προτίμηση για διεκπεραίωση των υποθέσεων, προσωπικά, με επί τόπου επίσκεψη στις δημόσιες υπηρεσίες (53,60%).
- Λόγοι ασφάλειας που σχετίζονται με την εμφάνιση προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο (32,30%).
- Η έλλειψη των απαραίτητων γνώσεων, σχετιζόμενη με την πολυπλοκότητα της διαδικασίας διεκπεραίωσης κάποιας υπόθεσης (15,2%).
Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο