Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εφορία: Όλα τα εμβάσματα εξωτερικού άνω των 50.000, που μπαίνουν στο στόχαστρο

Μεγαλύτερο δίχτυ απλώνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών για να πιάσει φορολογούμενους πολίτες που την περίοδο 2009-2011 έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, τα οποία - σύμφωνα με τις νέες μεθόδους ανάλυσης κινδύνου, που χρησιμοποιούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες - δε δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους.

Για το θέμα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, βρίσκεται σε συνεννόηση τόσο με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, όσο και απευθείας με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θέλει οι σχετικές λίστες να τύχουν άμεσης αξιοποίησης.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εξετάζει την παρούσα περίοδο υποθέσεις φορολογουμένων, που κατά τα έτη 2009, 2010 και 2011 έστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα άνω των 50.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα, οι φορολογικές Αρχές ήλεγχαν περιπτώσεις φορολογουμένων, που την επίμαχη περίοδο διακίνησαν στο εξωτερικό κεφάλαια, τα οποία υπερέβαιναν αθροιστικά τα 100.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Ωστόσο, από ειδικούς ελέγχους ανάλυσης κινδύνου και διασταυρώσεις εισοδημάτων, προέκυψε πως το όριο αυτό πρέπει να μειωθεί.

Η επέκταση των ελέγχων και σε φορολογουμένους με χρηματικά εμβάσματα στο εξωτερικό μικρότερα των 100.000 και από 50.000 ευρώ, προέκυψε καθώς στις δειγματοληπτικές έρευνες, που διενήργησαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες με τα νέα ειδικά φίλτρα ανάλυσης κίνδυνου, εντόπισαν περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής και τη διάπραξη φορολογικών αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι, από τις διασταυρώσεις στοιχείων είχε προκύψει πως εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ είχαν μεταφέρει στο εξωτερικό 54.000 φορολογούμενοι. Για τους 24.000 είχαν προκύψει ενδείξεις φοροδιαφυγής. Ήδη, οι 10.300 φορολογούμενοι από αυτούς βρίσκονται στο μικροσκόπιο των φορολογικών Αρχών, προκειμένου να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα με το νέο σύστημα έμμεσων τεχνικών ελέγχου (με βάση τις δαπάνες τους).

Πρέπει να σημειωθεί πως, πλέον, η φορολογική συμπεριφορά κάθε φορολογούμενου παρακολουθείται και αξιολογείται με βάση κριτήρια και τη χρήση μεθόδων ανάλυσης (risk analysis), που αποτυπώνουν υψηλές πιθανότητες διάπραξης φορολογικών παραβάσεων. Έτσι, οι φορολογούμενοι βαθμολογούνται με ένα σύστημα μορίων (point system) και, όποιοι συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια, εντάσσονται σε λίστες επιλεχθέντων για έλεγχο.

Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, αφού εντοπίζει τις ύποπτες υποθέσεις, εκδίδει φύλλα ελέγχου. Στις περιπτώσεις, που βεβαιώνεται η φοροδιαφυγή, οι ελεγκτές συντάσσουν πράξεις προσδιορισμού του φόρου, αλλά και των προστίμων και προσαυξήσεων, ενώ επιλαμβάνονται και της διαδικασίας επίλυσης των σχετικών φορολογικών διαφορών με τη σύνταξη και αποστολή στις αρμόδιες Εφορίες των οικείων χρηματικών καταλόγων.

Τονίζεται πως το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει συνολικά 910 ελέγχους μέχρι το τέλος του 2013 και θα πρέπει να εισπράξει το 65% όλων των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.

πηγή news.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο