Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Βοήθεια στις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των αναδιαρθρώσεων

Βοήθεια στις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των αναδιαρθρώσεων

Η ΕΕ προτείνει βέλτιστες πρακτικές για να αμβλύνει τις επιπτώσεις των αναδιαρθρώσεων και των απολύσεων στους εργαζομένους και την κοινωνία.

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν θιγεί από την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στο πλαίσιο της ύφεσης. Από το 2002 έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη πάνω από 16.000 πράξεις αναδιάρθρωσης, που είχαν ως συνέπεια την απώλεια περισσότερων από 2 εκατομμύρια θέσεων εργασίας.

Στόχος της ΕΕ είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της τάσης με την εισαγωγή ενός συνόλου βέλτιστων πρακτικών για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις οργανώσεις των εργοδοτών και τις δημόσιες διοικήσεις.

Σε συνέχεια δημόσιας διαβούλευσης, η ΕΕ κατάρτισε κατευθυντήριες γραμμές που βασίζονται στις πραγματικές εμπειρίες επιχειρήσεων. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές απαντούν στις ιδιαίτερες ανησυχίες κάθε ενδιαφερόμενης ομάδας και προτείνουν τρόπους πρόβλεψης των αναδιαρθρώσεων και διαχείρισης των σχετικών διαδικασιών.

Οι προτεινόμενες βέλτιστες πρακτικές αναμένεται να βοηθήσουν, αφενός, τις επιχειρήσεις να προβλέπουν καλύτερα τις μελλοντικές ανάγκες σε εργατικό δυναμικό και δεξιότητες και, αφετέρου, τους εργαζομένους να βρουν άλλη δουλειά σε περίπτωση απόλυσης.
Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν:
-μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των εξελίξεων της αγοράς
-συνεχή εκτίμηση των αναγκών σε θέσεις εργασίας και δεξιότητες
-στήριξη των εργαζομένων με επιμόρφωση, επαγγελματικό προσανατολισμό και βοήθεια στην αναζήτηση νέας δουλειάς
-συμμετοχή εξωτερικών φορέων, όπως δημόσιων αρχών, πανεπιστημίων και εκπαιδευτικών κέντρων
-πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Εκτός από την παροχή βέλτιστων πρακτικών, οι προτάσεις της ΕΕ στοχεύουν επίσης να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους μακροπρόθεσμα. Λαμβάνουν επίσης υπόψη τις ευρύτερες βιομηχανικές και κοινωνικές επιπτώσεις των αναδιαρθρώσεων στις θιγόμενες πόλεις και περιφέρειες.

Η ΕΕ καλεί τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν και να προωθήσουν αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές και να εξετάσουν τη σκοπιμότητα εφαρμογής τους στους υπαλλήλους του δημοσίου. Σε έκθεση που θα δημοσιευτεί έως το 2016 θα καθοριστεί αν είναι αναγκαία η ανάληψη περαιτέρω δράσης, όπως η θέσπιση νέων κανόνων σε επίπεδο ΕΕ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο