Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέες διευκρινίσεις Στουρνάρα για τα πρόστιμα - Βίντεο

Από την ομιλία του στην βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με την προστασία των πλειστηριασμών.

..
Ειδικά για το θέμα των προσαυξήσεων γύρω από το οποίο προκλήθηκε σύγχυση θα ήθελα και πάλι να σας πω αυτό το οποίο είπα και νωρίτερα:
Οι διατάξεις αυτές προέκυψαν ως ανάγκη εφαρμογής ενιαίων κανόνων και για τα λοιπά έσοδα του Δημοσίου, σε σχέση με την εισπρακτική διαδικασία.

Οι διατάξεις του άρθρου 6 του ΚΕΔΕ δεν είναι παρά επανάληψη της ρύθμισης των άρθρων 53 και 57 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που ψηφίστηκε τον Ιούλιο και ξεκινά να εφαρμόζεται σε λίγες ημέρες. Και για να μην υπάρχει παρανόηση με τη βελτίωση που κάναμε, ακριβώς παραπέμπουμε σε αυτές.

Ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αφορά την είσπραξη του συνόλου των φόρων που προβλέπονται από τις κείμενες φορολογικές διατάξεις και αποτελούν πάνω από το 80% των συνολικών εσόδων του κράτους.

Συνεπώς, αυτό που καταθέτουμε σήμερα κάνει απλώς το αυτονόητο: εναρμονίζει το καθεστώς της είσπραξης για το υπόλοιπο μικρό ποσοστό των δημοσίων εσόδων με τις ήδη ψηφισμένες διατάξεις για τα φορολογικά έσοδα.

Θα ήθελα να θυμίσω ξανά τι ίσχυε έως σήμερα:

Σύμφωνα με το ποινολόγιο της φορολογικής νομοθεσίας υπολογίζονταν πρόσθετοι φόροι σε ποσοστό 1%, 1,5%, 2%, 2,5%, 3%, και 3,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης- ανάλογα με την παράβαση- με μέγιστο ποσοστό το 60% για την εκπρόθεσμη δήλωση και το 120% για την ανακριβή δήλωση.

Παράλληλα, ισχύουν και οι διατάξεις του άρθρου 6 του ΚΕΔΕ που όριζαν ότι επιβάλλεται προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης και οροφή το 100%.

Από 1.1.2014, με τις ψηφισμένες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και με την προτεινόμενη τροποποίηση του ΚΕΔΕ αντί όλων των ανώτατων ποσοστών 60%, 100%, 120% θα ισχύει το εξής:

α) Αφού ένα χρέος καταστεί ληξιπρόθεσμο και δεν καταβληθεί μέσα σε δύο μήνες, τότε υπολογίζεται πρόστιμο 10% και μπορεί να φτάσει 30% μετά την πάροδο 2 ετών.

β) Θέλω να προσθέσω ότι κανένα πρόστιμο δεν θα επιβληθεί σε βάρος εκείνου , ο οποίος έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

γ)Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο που θα επιβάλλεται, ενημερώνω το Σώμα ότι θα ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, αντί του ΓΓΔΕ –σήμερα το αλλάζουμε αυτό.

Στόχος μας είναι να εναρμονίσουμε κατά το δυνατόν το επιτόκιο με το οποίο το Δημόσιο εξοφλεί τις απαιτήσεις του φορολογουμένου ούτως ώστε να είναι ίδιο με εκείνο το οποίο επιβάλλει στο φορολογούμενο.Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο