Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Δώρο Χριστουγέννων «άδωρο» από το υπουργείο Εργασίας

Ενώ η προθεσμία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων εκπνέει αύριο, το υποστελεχωμένο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας περιμένει οδηγίες από τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ, Κώστα Πανταζή, σχετικά με τις διαδικασίες που οφείλει να κινήσει για τη μη καταβολή του, ο οποίος διορίστηκε στις 21 Νοεμβρίου, και ανέλαβε μόλις εχθές καθήκοντα.

 
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να γίνει έως τις 21/12, ενώ η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του.

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στα αστυνομικά τμήματα οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο. Εάν όμως καταθέσουν ατομική μήνυση οφείλουν να πληρώσουν ατομικό παράβολο το κόστος του οποίου κυμαίνεται από 100-150 ευρώ.

Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της πλειονότητας των εργαζομένων, εννοείται ότι η ατομική μήνυση στο αστυνομικό τμήμα -και όχι μέσω ΣΕΠΕ- που απαιτεί ατομικό παράβολο ύψους 100-150 ευρώ, είναι απαγορευτική.

Ανοικτά θέματα

Προκειμένου να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, εντός 48 ωρών, θα πρέπει η μηνυτήρια αναφορά μέσω ΣΕΠΕ να γίνει στις 21/12, η οποία ωστόσο πέφτει ημέρα Σάββατο και οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ δεν λειτουργούν. Συνεπώς, για να ισχύσει το αυτόφωρο θα πρέπει να εκδοθεί σχετική οδηγία για τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Μία εναλλακτική θα ήταν η διαδικασία του αυτοφώρου να ισχύσει από τη «δήλη ημέρα» 31/12 που ορίζεται ως απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του δώρου και “πέφτει” φέτος ημέρα Τρίτη, εργάσιμη για τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ. Ωστόσο, ούτε τέτοια οδηγία υπάρχει προς τις κατά τόπους υπηρεσίες του ΣΕΠΕ.

Το άλλο πρόβλημα με τις 21/21 είναι ότι έχει υπάρξει στο παρελθόν απόφαση εισαγγελέα, μετά τη μηνυτήρια αναφορά μέσω ΣΕΠΕ για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, σύμφωνα με την οποια, προκειμένου να ασκηθεί δίωξη θα πρέπει να έχει παρέλθει και η «δήλη» ημέρα, 31/12.

Συνεπώς, ακόμη και αν ο εργαζόμενος δεν ενδιαφέρεται να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, που εκπνέει εντός 48ώρου, και θέλει να ασκήσει τη μηνυτήρια αναφορά μέσω ΣΕΠΕ για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, δεν γνωρίζει με σαφήνεια αν πρέπει να το πράξει μετά τις 21/12 ή μετά τις 31/12.

Ούτως ή άλλως η διαδικασία του αυτοφώρου είναι «τυπική» αφού ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης είτε «εξαφανίζεται» τις επίδικες μέρες, είτε -όπως έχει παρατηρηθεί τελευταία- ορίζεται στη θέση αυτή κάποιος προχωρημένης ηλικίας άνθρωπος στον οποίο δεν επιβάλλεται ποινή φυλάκισης.

Σε κάθε περίπτωση, τη στιγμή που και λόγω και ελέω οικονομικής κρίσης, η αγορά εργασίας έχει μετατραπεί σε «ζούγκλα» είναι ανεπίτρεπτο να μην έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες προς τις κατά τόπους υπηρεσίες του ΣΕΠΕ μία ημέρα πριν την εκπνοή της καταβολής του δώρου και έγκυρη πληροφόρηση προς τους εργαζόμενους που βλέπουν τα δικαιώματά τους να καταπατώνται και δεν είναι σαφές το τι πρέπει να πράξουν και πότε.

Εξίσου απαράδεκτο είναι η θέση του Ειδικού Γραμματέα ΣΕΠΕ να παραμένει επί πέντε μήνες κενή, μετά την παραίτηση του Μιχάλη Κανδαράκη από τη ΔΗΜΑΡ, όταν αποχώρησε το κόμμα του από την κυβέρνηση.

Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το γεγονός ότι μία μέρα πριν από την εκπνοή της καταβολής του δώρου, ανενεργή είναι και η τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών από την Επιθεώρηση Εργασίας 15512 που φιγουράρει με “μπανεράκι” στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας (ώρες επικοινωνίας 09.00-17.00) όπου, όπως αναφέρεται στο σάιτ, «την παρούσα περίοδο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την υποβολή καταγγελιών επώνυμων ή ανώνυμων σχετικά με παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και της αδήλωτης εργασίας».  


Πηγή Ελευθεροτυπία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο