Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τριά επαγγέλματα κάνουν τον μισό τζίρο του κλάδου υπηρεσιών

Αρχιτέκτονες, μηχανικοί και δικηγόροι καλύπτουν πάνω από το 50% του συνολικού ετήσιου τζίρου του κλάδου της παροχής υπηρεσιών. ...

Αρχιτέκτονες, μηχανικοί και δικηγόροι καλύπτουν πάνω από το 50% του συνολικού ετήσιου τζίρου του κλάδου της παροχής υπηρεσιών.
Το εντυπωσιακό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη της Στατιστικής Υπηρεσίας που πραγματοποιήθηκε στο σύνολο της χώρας με σκοπό αφενός τη διερεύνηση της διάρθρωσης των επιχειρήσεων των ερευνώμενων κλάδων και αφετέρου την παρακολούθηση οικονομικών μεγεθών στον τριτογενή τομέα της οικονομίας.
Αναλυτικότερα τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης έχουν ως εξής:

- Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους ανωτέρω κλάδους ανέρχεται στις 92.780. Η ποσοστιαία κατανομή των επιχειρήσεων, κατά ερευνώμενο κλάδο, εμφανίζει τη μεγαλύτερη αναλογία στις δραστηριότητες Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών με ποσοστό 36,0% και στις νομικές δραστηριότητες με ποσοστό 34,6%. Ακολουθούν τα λογιστικά γραφεία και οι εταιρείες που παρέχουν Φοροτεχνικές Υπηρεσίες με ποσοστό 12,9%, οι δραστηριότητες παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Πληροφορικής και Διαφήμισης με ποσοστά 6,0%, 4,7% και 3,6% αντίστοιχα. Οσον αφορά τις εταιρείες Τεχνικών Δοκιμών και Αναλύσεων και Ερευνας Αγοράς και Δημοσκοπήσεων, καλύπτουν αντίστοιχα το 1,1% και 0,7% του συνόλου των επιχειρήσεων της έρευνας, ενώ οι εταιρείες και τα γραφεία εξεύρεσης και προμήθειας προσωπικού καλύπτουν μόλις το 0,4% του συνόλου.

- Ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών των ερευνώμενων κλάδων ανέρχεται για το 2004 στα 8.839.250 χιλ. ευρώ. Το 28,4% του συνολικού τζίρου προέρχεται από τις δραστηριότητες Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών, το 23,4% από τις Νομικές δραστηριότητες και το 21,3% από τον κλάδο της Διαφήμισης. Ακολουθούν, με σημαντική διαφορά, οι δραστηριότητες Πληροφορικής με ποσοστό 9,0%, παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών με ποσοστό 8,6% και Λογιστικής με ποσοστό 6,6%, ενώ οι εταιρείες Τεχνικών Δοκιμών και Αναλύσεων, έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων και εξεύρεσης και προμήθειας προσωπικού καλύπτουν, αντίστοιχα, μόλις το 1,2%, 0,9% και 0,6% του συνολικού τζίρου.

- Στους 9 κλάδους δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών, που καλύπτει η έρευνα για το έτος 2004, απασχολούνται 209.279 άτομα πλήρους και μερικής απασχόλησης, εκ των οποίων το 30,9% απασχολείται σε επιχειρήσεις Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών, το 27,5% σε δικηγορικά γραφεία και εταιρείες που παρέχουν Νομικές Υπηρεσίες και το 13,6% εργάζεται σε λογιστικά γραφεία και εταιρείες που παρέχουν Φορολογικές Συμβουλές. Οι επιχειρήσεις παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών απασχολούν το 8,5% του συνόλου των εργαζομένων, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τους απασχολούμενους στις εταιρείες Πληροφορικής και Διαφήμισης ανέρχονται στο 7,5% και 7,2% αντίστοιχα. Τη μικρότερη αναλογία απασχόλησης εμφανίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους εξεύρεσης και προμήθειας προσωπικού, τεχνικών δοκιμών και αναλύσεων και έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων με αντίστοιχα ποσοστά 2,2%, 1,6%, και 1,0%.

- Οι συνολικές δαπάνες προσωπικού πλήρους και μερικής απασχόλησης στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους ανωτέρω κλάδους οικονομικής δραστηριότητας ανέρχονται για το 2004 σε 1.344.191 χιλ. ευρώ. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι δαπάνες προσωπικού στον κλάδο Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών αποτελούν το 22,2% των συνολικών δαπανών, ενώ στην περίπτωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των Νομικών Υπηρεσιών όπως και σε αυτόν της Πληροφορικής τα ποσοστά δαπανών προσωπικού κυμαίνονται στα 17,7% και 14,9% αντίστοιχα. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι δαπάνες προσωπικού στους κλάδους Λογιστικής, παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Διαφήμισης καλύπτουν αντίστοιχα το 13,5%, 13,0% και 12,5%, ποσοστά που είναι μικρότερα συγκριτικά με το ποσοστό στον κλάδο Πληροφορικής, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις λογιστικής και παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών έχουν μεγαλύτερο αριθμό απασχολουμένων. Τέλος, τα ποσοστά δαπανών στους κλάδους Τεχνικών Δοκιμών και Αναλύσεων, εξεύρεσης και προμήθειας προσωπικού και έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων ανέρχονται στα 2,8%, 2,3% και 1,1% αντίστοιχα.
Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο