Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι θέσεις της Ο.Β.Σ.Θ. για το φορολογικό και τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Οι θέσεις της ΟΒΣΘ για το φορολογικό και τον ΕΝΦΙΑ

Επιστολές στον υπουργό Οικονομικών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων απέστειλε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει στην επιστολή για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καλούνται και πάλι οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες – όσοι τουλάχιστον απέμειναν -, να σηκώσουν δυσανάλογα το βάρος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

«Μετά την φορολόγηση με 26% από το πρώτο ευρώ, σειρά παίρνουν τα παράλογα πρόστιμα του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (1.000€ για μια παράβαση τυπικού χαρακτήρα), οι ποινικές κυρώσεις για αμελητέες φορολογικές παραβάσεις, η λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης μέσα σε 30 μέρες από την παραλαβή των ειδοποιητηρίων πληρωμής και πολλά άλλα. Όλα αυτά θα οδηγήσουν στη συνέχιση της φορολογικής αδικίας και στην αμετάκλητη αποδόμηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Υιοθετούμε πλήρως τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ που ακολουθούν και σας ζητάμε να τροποποιήσετε το φορολογικό νομοσχέδιο στην αρχή της συνταγματικής φορολογικής δικαιοσύνης:


Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και μείωση του φορολογικού συντελεστή του 26%

Αλλαγή της εξοντωτικής διάταξης  για  επιβολή προστίμου μη καταβολής παρακρατούμενων φόρων ίσο με το ποσό του φόρου που δεν αποδόθηκε.

Ο συμβιβασμός σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής θα πρέπει αυτόματα να αναστέλλει κάθε ποινική διαδικασία, εκτός από τις σοβαρές περιπτώσεις (π.χ. πλαστά τιμολόγια).

Στην Υπηρεσία Εσωτερική Επανεξέταση  να εκπροσωπηθεί και ο επιχειρηματικός κόσμος.

Το χρονικό διάστημα  30 ημερών, από την παραλαβή της ατομικής ειδοποίησης της εφορίας για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης χωρίς δικαστική απόφαση είναι πολύ μικρό.

Φύλαξη στοιχείων από τη λήξη του φορολογικού έτους  μικρότερο των 20 ετών για να διασφαλιστεί η διατήρηση των στοιχείων αυτών.

 Λεπτομερώς καταγεγραμμένη διαδικασία του έμμεσου προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης.

Εξαίρεση από το μέτρο της τήρησης φακέλου τεκμηρίωσης για συναλλαγές άνω των €100.000 για κύκλο εργασιών κάτω των €5  των επιχειρήσεων με βιβλία β’ κατηγορίας ή η αύξηση του ορίου στα €200.000.

Σαφέστερα κριτήρια στις διατάξεις για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής .

Να διασφαλιστεί ότι το “τρίτο πρόσωπο” υποβολής φορολογικής δήλωσης μπορεί να είναι μόνο ο λογιστής - φοροτεχνικός της επιχείρησης.  

Το επιτόκιο υπολογισμού των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής θα πρέπει να καθορίζεται με βάση τα βασικά επιτόκια της αγοράς.

Σαφής καθορισμός ευθυνών κάθε προσώπου  που παρεμποδίζει, υποθάλπει ή συνεργεί για τη διάπραξη παράβασης του Κώδικα.

Αύξηση του ορίου των  μη εκπιπτόμενων δαπανών του νέου ΚΦΕ από το υπερβολικά χαμηλό όριο των 500€

Σε περίπτωση συναλλαγής με πίστωση, ο αγοραστής να είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει τουλάχιστον το ποσό του ΦΠΑ στον πωλητή εντός ενός μηνός από την έκδοση του τιμολογίου. Το ίδιο να ισχύσει και για  το Δημόσιο ή  ένα σύστημα συμψηφισμού των οφειλών αυτών.

Η ηλεκτρονική αποστολή συγκεντρωτικών στοιχείων της επιχείρησης από 01/01/2014 να γίνεται ανά  τρίμηνο όπως ισχύει για τις καταστάσεις ΦΠΑ και την ενημέρωση βιβλίων.

Πιστοποίηση λογιστών - φοροτεχνικών και για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής υπογραφής.

Προτάσεις για τον ΕΝΦΙΑ
 
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ η ΟΒΣΘ ζητεί από τον υπουργό να υιοθετήσεις τις προτάσεις που κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ για την φορολόγηση ακινήτων και να τροποποιήσει επί το δικαιότερον το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τον κυριότερο φορέα που δημιουργεί αναπτυξιακές προϋποθέσεις για την οικονομία της χώρας και δεν είναι άλλος από τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Η φορολόγηση των ακινήτων να σχετίζεται με την ικανότητα δημιουργίας προσόδου.

Χαμηλός συντελεστής φορολόγησης για χώρους παραγωγής και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών.

Αύξηση του μειωτικού συντελεστή για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Απομείωση του φόρου σε αναλογία με την ύπαρξη δανειακής επιβάρυνσης.

Να καταργηθεί η προϋπόθεση μη ύπαρξης ασφαλιστικής ή φορολογικής οφειλής για την μερική ή ολική απαλλαγή από το φόρο ακινήτων.

Να ληφθεί πρόνοια για τους επαγγελματίες που έχουν κάνει διακοπή εργασιών ή έχουν ελάχιστα εισοδήματα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Να δοθούν φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στον κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο.

Μείωση των αντικειμενικών αξιών και των συντελεστών εμπορικότητας.

Διατήρηση αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και στους επαγγελματίες, υποχρέωση επιμήκυνσης από τις τράπεζες του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Κατάργηση του φόρου υπεραξίας ή μείωσής του στο 5%.

Κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης για κατοχή ακινήτων.

Αποποινικοποίηση της αδυναμίας πληρωμής φόρων.

Επανεκκίνηση εκταμίευσης στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων».

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο