Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ δεν θα θιγούν ποτέ»

Αποκλείει το ενδεχόμενο «κουρέματος» στις συγκεκριμένες καταθέσεις ο Μπαρνιέ


Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, εμφανίζεται καθησυχαστικός σχετικά με το θέμα που άνοιξε με τις διφορούμενες δηλώσεις του Χοακίν Αλμούνια για την προστασία των τραπεζικών καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο Ευρωπαίος Επίτροπος αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «κουρέματος» στις καταθέσεις αυτές.

Ο επίτροπος επισημαίνει ότι “όταν καταστεί αναγκαία, η διάσωση “εκ των έσω” θα επιτρέψει μια πιο δίκαιη διαχείριση των τραπεζικών κρίσεων με ξεκάθαρες προτεραιότητες, καθώς θα είναι οι μέτοχοι των τραπεζών και οι πιστωτές οι πρώτοι που θα επωμιστούν απώλειες στο μέλλον για τις σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να τύχουν αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης”. Ο ίδιος προσθέτει ότι «στην πρώτη γραμμή δε θα βρίσκονται πια οι φορολογούμενοι. Οι τράπεζες θα πληρώνουν για τις τράπεζες».

«Η εκκαθάριση εκ των έσω δε θα θίξει ποτέ τους καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ», τονίζει με έμφαση ο επίτροπος και συμπληρώσει ότι «θα τυγχάνουν πάντα προστασίας».

Ο κ. Μπαρνιέ ξεκαθαρίζει ότι «οι ίδιες οι τράπεζες θα χρηματοδοτούν τα ταμεία διάλυσης (εκκαθάρισης), ένα είδος αποθεματικού για κρίσεις, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με ορίζοντα το 2025».

Ο επίτροπος υπογραμμίζει ακόμα την ανάγκη για ένα χρηματοπιστωτικό τομέα πιο σταθερό, ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να διαδραματίσουν το ρόλο τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας, και επισημαίνει: «Αυτή η πραγματικότητα ισχύει ακόμη περισσότερο για την Ελλάδα, όπου το 75% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα δεν εξασφαλίζουν τις απαραίτητες πιστώσεις για τις δραστηριότητες και τις επενδύσεις τους».
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο