Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Εντονες αντιδράσεις για τον νέο φόρο ακινήτων

«Ο φόρος ακινήτων ωθεί στην εξαθλίωση τα άτομα με αναπηρία», λέει η συνομοσπονδία ΑμεΑ
 
Ακίνητα: Εγινε μόνιμη η φοροκεραμίδα
 
Έντονη κριτική στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, που εισάγεται το Σάββατο για συζήτηση και επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.


ΣΥΡΙΖΑ: Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της τρόικας το νομοσχέδιο

Για στοχοποίηση των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της τρόικας».

Όπως παρατηρεί ειδικότερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το ν/σ «το χαράτσι, ένας πάλαι ποτέ ‘προσωρινός’ φόρος, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά μονιμοποιείται και επεκτείνεται», ενώ «η φορολόγηση στα ακίνητα, που επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο χωριστά, χωρίς αφορολόγητο όριο επί της ακίνητης περιουσίας, όχι μόνο δεν γίνεται πιο δίκαιη, αλλά παγιώνει την υπερφορολόγηση στη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία».

Ταυτόχρονα, συνεχίζει, «θεσμοθετείται για πρώτη φορά η φορολόγηση στα αγροτεμάχια και στα μη ηλεκτροδοτούμενα κτήρια», ενώ «τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα σε καμία περίπτωση δεν προστατεύονται με το εξαιρετικά χαμηλό φορολογικό όριο των 9.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό), την ίδια στιγμή που η πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία φοροελαφρύνεται προκλητικά».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Κοροϊδία τα περί δικαιότερης φορολόγησης

«Η δήθεν δικαιότερη φορολόγηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αποτελεί τη μεγαλύτερη κοροϊδία της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, αφού με το νέο φοροληστρικό νομοσχέδιο επιβαρύνονται πλέον όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, επιβάλλεται για πρώτη φορά φόρος και σε οικόπεδα και αγροτεμάχια, γίνεται φορολογικό ρεσάλτο στα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών και έρχονται νέες απολύσεις στο δημόσιο», σχολίασε με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

ΚΚΕ: Δραστική αύξηση της φορολόγησης λαϊκών στρωμάτων
Την απόσυρση του ν/σ και την κατάργηση των χαρατσιών στη λαϊκή κατοικία ζητεί από την πλευρά του το ΚΚΕ.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Περισσός, ο νέος φόρος ακινήτων αποκαλύπτει ότι οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος περί μη επιβολής νέων μέτρων ήταν «πολιτική απάτη».

«Ο ενιαίος φόρος ακινήτων οδηγεί σε δραστική αύξηση της φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων. Μονιμοποιεί ένα δήθεν έκτακτο χαράτσι στη λαϊκή κατοικία, αυξάνει τη φορολόγηση κάθε μικροϊδιοκτησίας ανεξάρτητα από τη χρήση της», υπογραμμίζει.
Την ίδια ώρα, συνεχίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα «ο ενιαίος φόρος ακινήτων περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές για τους μονοπωλιακούς ομίλους, ο συντελεστής φορολόγησης για το μεγάλο κεφάλαιο μειώνεται, προβλέπονται εξαιρέσεις από τη φορολόγηση, ενώ δίνεται η διακριτική ευχέρεια στον έφορο να αναστέλλει την πληρωμή φόρου για το μεγάλο κεφάλαιο».

ΠΟΜΙΔΑ: Χαριστική βολή στη μεσαία τάξη το ν/σ για τον φόρο ακινήτων
«Ληξιαρχική πράξη θανάτου της αστικής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας» χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) το νομοσχέδιο «για τον -κατ' ευφημισμό- ‘ενιαίο’ φόρο ακινήτων».

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, το ν/σ θα μείνει στην ιστορία ως «η χαριστική βολή στη μεσαία τάξη της χώρας, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, την οικοδομή και την κτηματαγορά».
«Κατά παράβαση του Συντάγματος και της κοινής λογικής, αλλά και σε αντίθεση με τις αρχικές εξαγγελίες, επιβάλλεται διπλός ληστρικός φόρος σε εκατοντάδες χιλιάδες κατόχους αστικών ακινήτων προκειμένου να απαλλαγεί η εκλογική πελατεία της επαρχίας.

Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε δε ότι το σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα υπολογίζονται με βάση εικονικές αντικειμενικές αξίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.

Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι «αντί να υλοποιήσει τη δέσμευση για επαναφορά του ΕΤΑΚ, μονιμοποιεί το χαράτσι που επιβλήθηκε το 2011 σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης».

Η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι οι ελπίδες των ιδιοκτητών ακινήτων επαφίενται τώρα στα δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά. Ωστόσο, όπως αναφέρει, η στοιχειώδης φορολογική δικαιοσύνη επιβάλλει, εκτός από την κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει κάθε προσφυγή στα δικαστήρια χωρίς πιστοποιητικό ΔΟΥ, ακόμη και σε ασφαλιστικά μέτρα ή δίκες Ειρηνοδικείου, την εισαγωγή τριών τροπολογιών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή:
-Δραστική μείωση του φόρου για τα ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κατά το πρότυπο των αγροτικών ακινήτων.
-Δυνατότητα μονομερούς εκχώρησης ακινήτων από τους ιδιοκτήτες προς το Δημόσιο, για εξόφληση τρεχουσών και μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων και
-Αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής φόρων στην κατοχή ακίνητης περιουσίας. 


Alpha Bank: Εξοντωτική η φορολογία ακινήτων

Εξοντωτική χαρακτηρίζει τη φορολογία στα ακίνητα η Alphabank. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας " η εμμονή της Κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εξοντωτικής φορολογίας των ακινήτων που εκ των πραγμάτων συνεπάγεται την πλήρη διακοπή της λειτουργίας της αγοράς ακινήτων, έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις".

Σε κάθε περίπτωση, όμως, σημειώνει η Alpha Bank, η πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας θα μπορούσε να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο εάν αντιμετωπίζονταν έγκαιρα και αποτελεσματικά μια σειρά από αναίτιες δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, η εμμονή της Κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εξοντωτικής φορολογίας των ακινήτων που εκ των πραγμάτων συνεπάγεται την πλήρη διακοπή της λειτουργίας της αγοράς ακινήτων, έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις.

Αποτελεί όντως ουσιαστικό εμπόδιο στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας, η επιβολή της 4πλής φορολογίας στην κατοχή ακινήτων το 2013 και επιπλέον η εφαρμογή της πολύ υψηλής φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων σε υπέρμετρα υψηλές αντικειμενικές αξίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επιταχύνθηκε περαιτέρω και στο 3ο 3μηνο 2013 η κατακόρυφη πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες στο -39,6%, μετά την μεγάλη πτώση τους κατά -36,8% στο 2ο 3μηνο 2013, κατά -34,5% στο 1ο 3μηνο 2013 και κατά -35,7% στο 4ο 3μηνο 2012.

"Σε αυτά τα πλαίσια με την εφαρμογή του πρώτου σχεδίου για τον νέο φόρο ακινήτων με σημαντικά διευρυμένη φορολογική βάση (του ΕΝΦΑ), σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση του συντελεστή του φόρου επί των συναλλαγών ακινήτων σε επίπεδα κάτω του 3%, έτσι ώστε να εξουδετερώνεται η απαγορευτική επίπτωση στις συναλλαγές ακινήτων από την μη προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, θα μπορούσε να αναμένεται σημαντική αύξηση των συναλλαγών σε ακίνητα και αύξηση των επενδύσεων σε ακίνητα σε επίπεδα άνω των €7 δισ. από το 2015. Ωστόσο, με τον ΕΦΙΑ+ΦΑΠ που κατατίθεται στη Βουλή άμεσα, επιβάλλεται και πάλι διπλός φόρος στα ακίνητα και στην περιουσία σε ακίνητα που υπερβαίνει σε αντικειμενική αξία τα €300.000, πράγμα που συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων, παρά την αναμενόμενη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις συναλλαγές ακινήτων που είναι προς την σωστή κατεύθυνση" τονίζει.


Ετικέτες για αναζήτηση ΕΝ.Φ.Ι.Α.


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο