Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου - Παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία: Ποινή 10.550,00€ και στην δηλωμένη εργασία


Ε.Λ.Φ.Ε.Ε Ρόδου

Αρ. Πρωτ: 21 /12-12-2013, Ρόδος
Γρ. Λαμπράκη 7 851 00 Ρόδος
Τηλ : 22410/36500 – fax : 22410/32108
e-mail: [email protected]
http://www.lsr.gr

ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Κο ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΚΟΙΝ: 1) Διοικητή του Ι.Κ.Α – Τ.Ε.Α.Μ.
κ. ΡΟΒΕΡΤΟ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ
2) ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Κο. Π.ΚΟΚΚΟΡΗ
3) ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΚΑ
4) ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
5) Διοικητή ΟΑΕΔ
6) Π.Ο.Φ.Ε.Ε
7) O.E.E.- Π.Τ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
8) Ι.Κ.Α. Π.Τ. ΡΟΔΟΥ

Θέμα : «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ: ΠΟΙΝΗ 10.550,00€ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΛΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ »

Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα περί άμεσης ενεργοποίησης ηλεκτρονικού μηχανισμού ελέγχου και ταυτοποίησης των απασχολούμενων εργαζομένων, στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», και την επιβολή προστίμου ύψους 10.550,00€ σε περίπτωση διαφοράς σε σχέση με τα δηλωθέντα στοιχεία ασφάλισης στην οικεία ΑΠΔ, θέλουμε να εκφράσουμε την απορία μας, για την διαχειριστική παρεκτροπή του κρατικού μηχανισμού και την απροθυμία υπηρεσιακών παραγόντων να αφουγκραστούν τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς προς εξεύρεση βιώσιμης λύσης εξόδου από την κρίση.

Επιπλέον, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι, η τακτική των στοχευμένων διαρροών περί λήψης ανεφάρμοστων μέτρων προκειμένου να ληφθούν κάποια άλλα, απλά εκθέτει ανεπανόρθωτα τη διοίκηση και εντείνει αυξητικά και επικίνδυνα την κοινωνική και επιχειρηματική δυσαρέσκεια.

Σκέψεις τέτοιου ύφους και χαρακτήρα, αποτελούν προκλητική αδιαφορία της Πολιτείας για την εκπλήρωση της, κατά την παράγραφο 1, του άρθρου 2, του Ελληνικού Συντάγματος, πρωταρχικής Υποχρέωσής της περί ΣΕΒΑΣΜΟΥ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της ΑΞΙΑΣ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

Πιθανή υλοποίηση μέτρων τέτοιου ύφους, που στερούνται βεβαίως χαρακτήρα, σαφώς αποτελεί μεγάλη αστοχία, που προσδίδει επάξια τον χαρακτηρισμό παγκόσμιας Ελληνικής αρνητικής πρωτοτυπίας, μιας και στη χώρα μας θα τιμωρείται, αν είναι δυνατόν, και η δηλωμένη εργασία για την οποία μάλιστα, ενδεχομένως θα έχουν καταβληθεί και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Αν τέτοιες σκέψεις πηγάζουν από την επίκληση υψηλών ποσοστών εισφοροδιαφυγής, σας πληροφορούμε ότι, αντιθέτως, η εισφοροδιαφυγή πηγάζει από τη σκέψη και υλοποίηση τέτοιων μέτρων.

Και επειδή σε αυτή τη χώρα, στην κυριολεξία κουραστήκαμε να τελούμε σε συνεχή δοκιμή της νοημοσύνης μας, για σκέψεις που πηγάζουν από μια ισοπεδωτική λογική, διερωτόμαστε εύλογα :

- Ποιος εργοδότης, ή μάλλον για να ακριβολογούμε, ΠΟΙΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ θα παραλείψει να συμπεριλάβει σε ΑΠΔ, οικειοθελώς και εσκεμμένα, υπάλληλο επιχείρησης για τον οποίο έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διατυπώσεις πρόσληψής του; Απάντηση: Εσκεμμένα KANΕΙΣ.

- Στην απίθανη περίπτωση που υπάλληλος δεν συμπεριληφθεί σε ΑΠΔ, αλλά έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διατυπώσεις πρόσληψής του, πως μπορεί η Διοίκηση να στηρίξει «κατηγορία δόλου και πρόθεσης» σε βάρος του εργοδότη, για εισφοροδιαφυγή; Απάντηση: Δεν μπορεί, διότι η απασχόληση, το ωράριο, ο μισθός και όλα τα στοιχεία της ΑΠΔ, πλην των αναλογούντων εισφορών και μόνο, έχουν δηλωθεί στα προβλεπόμενα και όχι λίγα έντυπα υποβολής στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Και επιπλέον, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η παράλειψη δήλωσης στοιχείων υπαλλήλου σε ΑΠΔ, δεν μπορεί να οφείλεται και στο ίδιο το σύστημα του ΙΚΑ;

- Εφόσον η Διοίκηση ομολογεί με το μέτρο αυτό, ότι τελικά μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά στην αποφυγή εμφανούς και εκ παραδρομής λάθους από πλευράς εργοδότη, με την εμφάνιση για παράδειγμα μηνύματος ασυμφωνίας δεδομένων στην υποβολή της ΑΠΔ με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», γιατί επιλέγει να λειτουργήσει «παράλογα», «εισπρακτικά», «εξωπραγματικά» και «εξοντωτικά» σε βάρος των εργοδοτών; Απάντηση: Για να αποδείξει άλλη μια φορά, ότι έχει παρεκτραπεί ανεξέλεγκτα από τον ρόλο και την υποχρέωσή της, που δεν θα έπρεπε να είναι άλλος από την θεσμοθέτηση μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα, ενδεδυμένα με προληπτικό και συμβουλευτικό μανδύα, το αποτέλεσμα των οποίων θα καθιστά ασύμφορη την εισφοροδιαφυγή και θα έχει κοινωνικά ανταποδοτικό όφελος.

- Ποιος ιθύνων νους και γιατί, εκθέτει οικειοθελώς και ανεπανόρθωτα την προσπάθεια της Διοίκησης για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής; Απάντηση: Ουδέν σχόλιο!

- Ποιος στοχοποιείται και γιατί, με την λήψη τέτοιων μέτρων; Ξεκάθαρη Απάντηση: Στοχοποιείται ο πρώτος την τάξη που συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας μας, δηλαδή ο Λογιστής της επιχείρησης, ο οποίος με σχετική βεβαιότητα, θα κληθεί από τον εργοδότη να καταβάλλει και το πρόστιμο σε μια τέτοια υποθετική περίπτωση τεχνικού ή και ανθρωπίνου λάθους ή ακόμη και για λόγους ασθένειας.

Εάν δε, στον ήδη εκρηκτικό αυτό κύκλο, προσθέσετε και την εμμονή για υψηλά ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών, τότε ο ένοχος για την εισφοροδιαφυγή μόλις αποκαλύφθηκε μπροστά σας.

Και για να μην αναγκάσετε τους εργοδότες να σας ζητήσουν συγνώμη που απασχολούν προσωπικό, σας καλούμε, όπως οφείλετε, να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογική επάρκεια των συστημάτων σας για την πρόληψη και καταστολή τέτοιων φαινομένων αποκλειστικά άδολης αμέλειας, αποστέλλοντας προειδοποιητικό μήνυμα διόρθωσης της παράλειψης αυτής, όταν παρ’ ελπίδα διαπιστωθεί κάτι τέτοιο κατά την υποβολή της ΑΠΔ ή μετά από αυτή :
« Το ΙΚΑ σας ενημερώνει για ασυμφωνία στοιχείων ΑΠΔ με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Έτσι απλά και έντιμα θα λυθεί ένα πρόβλημα πριν καν γεννηθεί.

Επίσης, εφόσον η επίκληση περί τεχνολογικής επάρκειας και αυξημένης δυνατότητας των συστημάτων σας, συνεπάγεται και υπηρεσιακή μηχανογράφηση με αυξημένες δυνατότητες, θα μπορούσατε τότε κάλλιστα, να υλοποιήσετε την άμεση και αυτόματη υπηρεσιακή έκδοση των ασφαλιστικών εισφορών ανά εργοδότη, μιας και όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για αυτό θα τα γνωρίζετε από τα αναλυτικά στοιχεία της πρόσληψης που κοινοποιούνται στο σύστημα Εργάνη.

Βεβαίως τότε, σε περίπτωση λανθασμένου υπολογισμού εισφορών από την υπηρεσία, είμαστε σίγουροι ότι οι εργοδότες θα συμβιβαστούν να εισπράξουν μικρότερη αποζημίωση από τις 10.550,00€ που σκοπεύετε να τους ζητήσετε στην αντίθετη περίπτωση.

Κύριε Υπουργέ,

Μόνο με πράξεις προστασίας και σεβασμού της ανθρώπινης αξίας, συνδυασμένες με γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μπορεί να ανοικοδομηθεί μια ειλικρινής σχέση μεταξύ επιχειρηματικής κοινωνίας και πολιτείας, θεματοφύλακας της οποίας ήταν και παραμένει ο λογιστής – φοροτεχνικός.

Οφείλουμε βεβαίως να αναγνωρίσουμε το γεγονός, ότι συνολικά έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου στη Διοικητική διαχείριση τόσο ασφαλιστικών όσο και φορολογικών θεμάτων, πλην όμως πλημμελής, κάθε φορά, αρχικός σχεδιασμός και μέτρα σαν το συγκεκριμένο, αποτελούν τροχοπέδη στην θεμελίωση υγιούς εργοδοτικής συνείδησης και απλά δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να μηχανογραφούν τη γραφειοκρατία στη χώρα μας.

Τέλος, σας παρακαλούμε, να μην εθελοτυφλείτε και εσείς στην ξεκάθαρη πραγματικότητα που διαμόρφωσε «η πληθώρα των αναπτυξιακών μέτρων» της τελευταίας διετίας, η οποία εκπέμπει κραυγαλέα το μήνυμα ότι: «Η μη καταβολή φόρων και εισφορών υποδεικνύουν ότι το ένστικτο επιβίωσης του κυνηγημένου είναι τελικά ισχυρότερο από αυτό του κυνηγού».

Σας δηλώνουμε ότι η κοινωνία των λογιστών - φοροτεχνικών, στέκεται και θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός στην όποια προσπάθεια εκλογικευμένης απαίτησης επιδόσεων της πολύπαθης Ελληνικής Οικονομίας, η οποία όμως θα βασίζεται σε ρεαλιστικούς στόχους, πάταξης της ανασφάλιστης εργασίας, που με ουσιαστικό τρόπο θα διασφαλίζουν τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια με τη μέγιστη κοινωνική συνοχή.


Με τιμή,
για το Δ.Σ της ΕΛΦΕΕ Ρόδου

Ο Πρόεδρος
Ηρακλείδης Ιωάννης

Ο Γ. Γραμματέας
Παπαδημητρίου Παναγιώτης


Ετικέτες για αναζήτηση ΕΡΓΑΝΗ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο