Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Το σήριαλ της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων

Σε γεφύρι της Άρτας έχει εξελιχθεί το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Αν και πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου, βρισκόμαστε στο παρά πέντε της νέας χρονιάς και νομοσχέδιο ακόμη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών η κατάθεση στη Βουλή θα γίνει το αργότερο έως αύριο ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να κατατεθεί και σήμερα. Οι λόγοι της καθυστέρησης στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων είναι πολλοί.

Πρώτον, το γεγονός ότι επί της ουσίας σημαντικά τμήματα του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ξαναγράφτηκαν από την αρχή μετά την αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Επανήλθε από το παράθυρο ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου δεν υπήρχε και με τα έσοδά τους επιχειρείται να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση για τους έχοντες αγροτεμάχια.

Ο δεύτερο λόγος της καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι μαζί με το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων πρέπει να κατατεθούν και μια σειρά από άλλες διατάξεις (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα πολυνομοσχέδιο) όπως είναι οι νομοτεχνικές βελτιώσεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Ο τρίτος και πολύ σημαντικός λόγος είναι η έγκριση της τρόικας. Για να κατατεθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απαιτείται η έγκριση των δανειστών καθώς άλλαξε το κείμενο του νόμου στο οποίο είχαν δώσει το πράσινο φως. Οι τροϊκανοί είχαν συμφωνήσει ο νέος φόρος να φέρνει στο δημόσιο ταμείο ετησίως το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ και η νέα μορφή του φόρου φέρνει το ποσό των 2,65 δις ευρώ δηλαδή περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα. Αν δεν εξασφαλιστεί η έγκριση της τρόικας κυρίως για το ύψος της εισπραξιμότητας του φόρου, τότε το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή (αν και οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι πολύ περιορισμένες).

Πηγή Capital.gr

 

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο