Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δελτίο επιδείνωσης της βαρυχειμωνιάς για τους δανειολήπτες;

Το νομικό πλαίσιο για τους δανειολήπτες εξελίσσεται. Και δυστυχώς εξελίσσεται προς μια αρνητική κατεύθυνση. Εχθές, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικόλαος Κανελλόπουλος, ανακοίνωσε ότι εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου θα ψηφιστεί σχετική τροπολογία με την οποία θα καθίσταται υποχρεωτικός ο θεσμός της Ειδικής Διαμεσολάβησης για τις περιπτώσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Στόχος του Υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση των Ειρηνοδικείων, καθώς σήμερα περισσότερες από 80.000 αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών βρίσκονται σε εκκρεμότητα με την αναμονή εκδίκασης του αιτήματος σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει και τα 10 χρόνια.

Πριν από την πρώτη τροποποίηση του νόμου 3869/2010 προβλέπονταν ότι η εκδίκαση του αιτήματος από το Ειρηνοδικείο περνούσε υποχρεωτικά μέσα από τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Μόνο με βεβαιωμένη την αποτυχία του συμβιβασμού  μπορούσε ο δανειολήπτης να καταθέσει σχετικό αίτημα στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο. Ο λόγος πρόβλεψης του υποχρεωτικού αυτού σταδίου ήταν και τότε να αποφευχθεί η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων της χώρας. Το πρώτο αυτό υποχρεωτικό στάδιο απέτυχε παταγωδώς. Και αυτό γιατί ήταν αδύνατο να συμβιβαστούν ασυμβίβαστα συμφέροντα. Οι τράπεζες αρνούνταν να δεχτούν οποιαδήποτε μείωση των οφειλών του δανειολήπτη και να αποδεχτούν τη δραματική αλλαγή των οικονομικών δεδομένων στη χώρα. Οι δανειολήπτες γνώριζαν ότι ο 3869/2010 τους έδινε ένα διπλό μαξιλαράκι: αυτό της προσωρινής διαταγής με μεγάλη αναμονή μέχρι την ημερομηνία εξέτασης του αιτήματος από το Ειρηνοδικείο και εκείνο της μείωσης της οφειλής τους μέχρι του 80% της εμπορικής τότε και αντικειμενικής σήμερα αξίας της πρώτης κατοικίας.  

Ο νόμος 3869/2010 τροποποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2013 με το νόμο 4161. Μια από τις πρώτες μέριμνες του νομοθέτη ήταν να αποσύρει από τις διατάξεις του 3869 τις σχετικές με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και να προβλέψει τη δυνατότητα των μερών σε έναν προδικαστικό συμβιβασμό. Ο λόγος απόσυρσης της διαδικασίας ήταν η καθολική αναγνώριση της αποτυχίας της.

Σήμερα, η αναφορά του κ. Κανελλόπουλου για τη δημιουργία εκ νέου ενός υποχρεωτικού εξωδικαστικού σταδίου ρύθμισης των οφειλών μεταξύ οφειλετών και τραπεζικών ιδρυμάτων γεννά ερωτηματικά ως προς τη δυνατότητα επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος. Ποια θα είναι τα κίνητρα προκειμένου να υπάρξει αίσια έκβαση μετά την έναρξη της διαδικασίας διαμεσολάβησης; Μήπως ο δανειολήπτης θα λειτουργεί με την απειλή ότι στερείται επιλογών ή ότι η αμέσως επόμενη δεν του διασφαλίζει καμία βεβαιότητα ως προς το αποτέλεσμα; Μήπως με τις επόμενες τροποποιήσεις που αναμένονται στον 3869/2010 ο οφειλέτης θα δένεται χειροπόδαρα και θα εκτίθεται σε μια διαδικασία με κανένα περιθώριο κινήσεων; Από την πλευρά των τραπεζών να μην περιμένουμε νομοθετικές παρεμβάσεις που θα δυσχεραίνουν τη θέση τους. Οι τραπεζίτες αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να φυσήξει ούριο άνεμο στα πανιά τους και δεν πρόκειται να φανούν διαλλακτικοί κατά τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Συνεπώς, τι είναι αυτό που πρόκειται να αλλάξει για να ξανασερβίρει η κυβέρνηση το ίδιο ζεσταμένο φαγητό; Προφανώς η θέση του δανειολήπτη!

Μια από τις επόμενες κινήσεις που αναμένεται από την πλευρά της κυβέρνησης θα είναι η αντικειμενικοποίηση των δαπανών που θα μπορεί να επικαλείται ο οφειλέτης ως κόστος διαβίωσης. Μήπως προβλέπεται και η υπόδειξη συγκεκριμένου παντοπωλείου για τις αγορές ώστε να υπάρξει ομογενοποίηση των δαπανών; Ίδωμεν!

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής

Πηγή sknews.gr


Ετικέτες για αναζήτηση Δανειολήπτες


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο