Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Θα φέρει ο Άγιος Βασίλης τον νέο Κ.Φ.Α.Σ.;

Επιμέλεια
Επιστημονική ομάδα Taxheaven


Έχουν απομείνει μόλις είκοσι ημέρες πριν το τέλος του έτους -εκ των οποίων οι περισσότερες από αυτές είναι αργίες για το δημόσιο- και ακόμα περιμένουμε από το Υπ.Οικ. -ως μάννα εξ ουρανού- διευκρινίσεις για τις ασαφείς διατάξεις των νόμων που καλούμαστε να εφαρμόσουμε από 1.1.2014. Να σημειώσουμε ότι οι εργασίες της βουλής σταματούν στις 21 Δεκεμβρίου για διακοπές και ξεκινούν πιθανόν μετά τις 6 Ιανουαρίου.

Περιμένουμε επίσης, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του Υπ.Οικ. τις αλλαγές στον νέο Κ.Φ.Α.Σ., τις ερμηνευτικές του νέου φορολογικού νόμου, του νέου κώδικα φορολογικής διαδικασίας, τις τροποποιήσεις των νόμων αυτών με αντίστοιχες τροπολογίες, καθώς και σχετικές οδηγίες από την Γ.Γ.Δ.Ε. σχετικά με την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων ανά μήνα και την υποχρεωτικότητα ή μη αναβάθμισης των λογισμικών των Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.   

Ειδικότερα, από 1.1.2014 ισχύουν οι ακόλουθες διατάξεις:

-Του νέου φορολογικού νόμου (ν.4172/2013),
-Του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν.4174/2013),
-Του Κ.Φ.Α.Σ. μετά των υπό κατάργηση  διατάξεων:
[-Παρ. 23 άρθρου 4 .Πρόσθετα βιβλία (Παροχή ασφαλών πληροφοριών από  εκμεταλλευτές χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίων, κλινικές ή θεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, χώρους στάθμευσης, γιατρούς και οδοντιάτρους κλπ)
-Άρθρο 5 Δελτίο αποστολής
-Άρθρο 7 αποδείξεις λιανικών συναλλαγών
-Άρθρο 8 έγγραφα μεταφοράς και στοιχεία λοιπών συναλλαγών
-Άρθρο 9 παρ. 1 (διασφάλιση αυθεντικότητας συναλλαγών)
-Άρθρο 11 παράγραφος 2 (μη θεώρηση στοιχείων σε διάφορες περιπτώσεις)
(Δείτε το σχετικό άρθρο)]

Δυστυχώς οι ανακοινώσεις του ΥΠ.ΟΙΚ. δεν αποτελούν πηγή δικαίου και η αβεβαιότητα σχετικά με την ισχύ ενός μεγάλου μέρους διατάξεων από 1.1.2014, είναι διάχυτη σε όλους τους συναδέλφους λογιστές-φοροτεχνικούς και όχι μόνο.

Αβίαστα έρχονται στο μυαλό μας μερικά ερωτήματα:

-> Μήπως πρέπει η Διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών να επισπεύσει την κοινοποίηση των απαραίτητων ερμηνευτικών εγκυκλίων σχετικά με τις διατάξεις των ανωτέρω νόμων;
-> Μήπως πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στο φορολογικό τοπίο;
-> Μήπως πρέπει να "ξυπνήσουν" κάποια στιγμή οι εκάστοτε αρμόδιοι και να δώσουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις σε ένα σωρό θέματα που θα μας απασχολήσουν από την πρώτη ημέρα του νέου έτους;
-> Μήπως πρέπει να αναλογιστούν οι ιθύνοντες ότι η κωλυσιεργία των υπηρεσιών τους έχει αντίκτυπο σε χιλιάδες φορολογούμενους και επαγγελματίες;
-> Μήπως πρέπει να κατανοήσουν οι εκάστοτε υπεύθυνοι ότι η τήρηση των νόμων δεν αποτελεί αποκλειστική υποχρέωση των πολιτών αλλά και της ίδιας της πολιτείας;
-> Μήπως τη δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης οφείλει να την καλλιεργήσει πρώτα το Υπ. Οικ. με τη συνέπειά του και τη σταθερότητα των αποφάσεών του;
-> Μήπως πρέπει επιτέλους να πετάξει το Υπ. Οικ. τον μανδύα της προχειρότητας που τόσα χρόνια περιβάλλει πολλές από τις διατάξεις των νόμων που εισηγείται;
-> Μήπως θα πρέπει να πάψει αυτό το κράτος να νομοθετεί με δελτία τύπου;
-> Μήπως πρέπει να σκεφτούν στο Υπ. Οικ.  ότι υπάρχουν εταιρείες που διακινούν εμπορεύματα και κόβουν αποδείξεις από την πρώτη ημέρα του χρόνου.
-> Μήπως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι;

Και για να προλάβουμε όσους νομίζουν ότι οι νέοι Κ.Φ.Ε. και Κ.Φ.Δ. δεν χρειάζονται ερμηνεία λόγω της απλότητάς τους, αρκεί να αναφέρουμε ότι σε πολλά άρθρα προβλέπεται η έκδοση απόφασης που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή τους.

Δεν είμαστε τιμητές των πάντων, ούτε μηδενιστές.

Αναγνωρίζουμε το έργο που  έχει γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα, (ειδικά από την Γ.Γ.Δ.Ε.), όμως δεν μπορεί η ηγεσία του Υπ.Οικ. να ενδιαφέρεται μόνο για τις ερμηνευτικές αποφάσεις που αφορούν στην άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων ή τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις.

Μέσω της ηλεκτρονικής μας γραφίδας μας προσπαθούμε να στηλιτεύσουμε τα κακώς κείμενα ή να αποδώσουμε τα εύσημα όπου απαιτείται.

Υ.Γ. Εάν ο Άγιος Βασίλης περίμενε εγκύκλιο για να μοιράσει τα δώρα, τότε τα Χριστούγεννα θα έπαιρναν σίγουρα παράταση!
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο