Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Σημεία ομιλίας Υπουργού σε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της διαφθοράς

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε σήμερα, Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη:

• Τα ζητήματα της διαφάνειας και της διαφθοράς όσο αφορούν στην κρατική λειτουργία και το πολιτικό σύστημα είναι ζητήματα που με απασχολούν έντονα από την στιγμή που μπήκα στο Κοινοβούλιο. Όταν είχα εκλεγεί για πρώτη φορά είχα καταθέσει πρόταση κατάτμησης της Β’ Αθηνών. Οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες ενέχουν στοιχεία αδιαφανούς διαχείρισης του πολιτικού συστήματος.

• Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι απλά οικονομικό. Είναι βαθιά θεσμικό. Ένα πρόβλημα εμπιστοσύνης μεταξύ του πολιτικού συστήματος, κράτους και πολιτών. Έχω προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών, της «ιερής αγελάδας» της συνταγματικής προστασίας που απολαμβάνουν οι Υπουργοί. Η πρόταση έγινε το 2006, στο πλαίσιο της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, σε μια εποχή που τα ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς δεν ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

• Όταν μιλάμε για περιορισμό της διαφθοράς στο κράτος, πρέπει πάντα να σκεπτόμαστε ότι αυτή η άσκηση έχει δύο ριζικές διαστάσεις. Κατασταλτικό και προληπτικό. Όσο σημαντικό είναι να δικάζονται υποθέσεις Υπουργών και να μην καλύπτονται από την αδιανόητη σύντομη παραγραφή, άλλο τόσο σημαντικό είναι το πειθαρχικό δίκαιο να εφαρμόζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

• Μέχρι πρόσφατα είχαμε πειθαρχικά συμβούλια που δεν συνεδρίαζαν, ΕΔΕ που δεν ολοκληρώνονταν. Εκατοντάδες υποθέσεις χρόνιζαν και γενικά υπήρχε η αίσθηση ότι υπάρχει μια ομερτά προστασίας δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι διώκονται πειθαρχικά. Σήμερα σπάει η ομερτά:

- Έχει μειωθεί ο αριθμός των πειθαρχικών συμβουλίων με τη συμμετοχή δικαστών και δικαστικών.
- Τα πειθαρχικά συμβούλια συνεδριάζουν.
- Έχουμε προβλέψει ακόμη και μια μικρή αμοιβή ώστε να μπορέσουμε τα πειθαρχικά συμβούλια να εκκαθαρίσουν όλες τις εκκρεμότητες που παραμένουν.
- Έχουμε κάνει μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες έχουν ως σκοπό την επιτάχυνση της απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης.
- Έχουμε επίσης ολοκληρώσει την καταγραφή όλων των ποινικών υποθέσεων οι οποίες αφορούν δημοσίους υπαλλήλους.
- Και έχουμε κοινοποιήσει στους αρμοδίους πειθαρχικούς προϊσταμένους τις υποθέσεις για να κινηθούν όπως ορίζει ο νόμος.

• Το Σώμα Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης αποτελεί για μας ένα σημαντικό εργαλείο. Ασκεί ελέγχους σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης σε συνεργασία με τον Γενικό Επιθεωρητή. Για πρώτη φορά έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος τήρησης του ωραρίου. Στέλνουμε έτσι ένα μήνυμα, ότι κάποια πράγματα αλλάζουν.

• Κοιτάζουμε στοχευμένα περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών. Ξεκινήσαμε με τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία ως δομή καταργήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ελέγξαμε τα δικαιολογητικά με τα οποία οι δημοτικοί αστυνομικοί είχαν πάρει τη θέση τους και βρήκαμε ήδη 42 περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών γλωσσομάθειας. Επειδή τα δικαιολογητικά αυτά ήταν προϋπόθεση πρόσληψης, συνιστούν και λόγο ανάκλησης της πρόσληψης.

• Με την τροποποίηση του Νόμου 3979, έχουμε ενισχύσει τον θεσμό της Διαύγειας σε νομικό επίπεδο. Από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός το 2010, έχουν γίνει παραπάνω από 9.500.000 αναρτήσεις στο Διαύγεια. Αυτό μας λέει πολλά όσο αφορά την πολυπλοκότητα των διοικητικών διαδικασιών. Είναι καιρός πλέον οι πολίτες να μπορούν να χειρίζονται πιο καλά τον όγκο των πληροφοριών που υπάρχουν, με την δυνατότητα μηχανισμών σύνθετων αναζητήσεων και άλλων μέσων για την πλήρη αξιοποίηση της δυναμικής του θεσμού. Η Βουλή ήδη έχει κάνει ένα πρώτο βήμα και ανακοίνωσε ότι θα αναρτά στο δικό της ιστότοπο πια όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει, κυρίως αυτές που έχουν οικονομικό αντικείμενο.

• Η τελευταία πτυχή της προληπτικής αντιμετώπισης της διαφθοράς έχει να κάνει με το εξής: Απλούστευση – Απλούστευση – Απλούστευση! Κάθε περιττή διοικητική γραφειοκρατική διαδικασία είναι και μια εν δυνάμει εστία μικρής διαφθοράς. Απλούστευση λοιπόν, σε συνάρτηση με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Είναι ο ισχυρότερος προληπτικός μηχανισμός κατά της διαφθοράς.


Ετικέτες για αναζήτηση διαφθορά


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο