Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλής ηλεκτρικού ρεύματος και για επανασύνδεση παροχής

Μετά από διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη η ΔΕΗ ΑΕ προέβη στην ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο μακροχρόνια άνεργου καταναλωτή και πάσχοντος από θωρακική νόσο και στην επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο του 2013. Στη συνέχεια, αποδεχόμενη τις αντικειμενικές δυσκολίες του αναφερόμενου στην καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πραγματοποίησε τη σύναψη νέου, ευνοϊκότερου διακανονισμού εξόφλησης των συσσωρευμένων οφειλών, ύψους 5.310 ευρώ σε 24 χαμηλόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς υποχρέωση καταβολής προκαταβολής και με εξόφληση της πρώτης δόσης τον Οκτώβριο του 2013.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

Κύκλος Ποιότητας Ζωής

Σύνοψη Διαμεσολάβησης

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλής ηλεκτρικού ρεύματος και για επανασύνδεση παροχής.

Δεκέμβριος 2013

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ιωάννης Π. Σαγιάς
Ειδική Επιστήμονας: Θεοδώρα Πετούση

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Τζαβάρα Καλλιρρόη τηλ. 2131306610 κιν. 6979448887
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 2131306625 κιν. 6977366424

Πολίτης διαμαρτυρήθηκε στο Συνήγορο για την οριστική διακοπή έκδοσης λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και την καταγγελία του συμβολαίου οικιακής χρήσης από τη ΔΕΗ ΑΕ, εξαιτίας συσσωρευμένων οφειλών. Ο συγκεκριμένος πολίτης βρίσκεται σε πλήρη οικονομική αδυναμία, λόγω της μακροχρόνιας ανεργίας του και της σοβαρής θωρακικής νόσου που αντιμετωπίζει και ως εκ τούτου, υπέβαλε αίτηση στη ΔΕΗ, προκειμένου να του χορηγηθεί δυνατότητα εξόφλησης του λογαριασμού ύψους 5.310 ευρώ, σε περισσότερες άτοκες δόσεις , εύλογου ύψους και αναλόγου των εισοδημάτων του.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΠΗΕ), η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ευάλωτων Οικιακών Καταναλωτών μπορεί να γίνεται τμηματικά και άτοκα, σε μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για την ηλεκτρική ενέργεια του ευάλωτου οικιακού καταναλωτή. Επίσης, προβλέπεται η απαγόρευση αποσύνδεσης ευάλωτων καταναλωτών για καθορισμένα χρονικά διαστήματα του έτους, όπως οι χειμερινοί μήνες (Νοέμβριος-Μάρτιος) και οι θερινοί (Ιούλιος και Αύγουστος), ενώ απαγορεύεται πλήρως η αποσύνδεση ευάλωτων καταναλωτών που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο αναφερόμενος.

Η ΔΕΗ ΑΕ απέρριψε το αίτημα για ευνοϊκότερη ρύθμιση της οφειλής, λόγω προηγούμενης παραβίασης του μετρητή. Συγκεκριμένα, πρότεινε διακανονισμό που περιελάμβανε προκαταβολή 20% του οφειλόμενου ποσού (1.030 ευρώ) και καταβολή του υπολοίπου σε έξι μηνιαίες ισόποσες δόσεις (688 ευρώ). Περαιτέρω, ενημέρωσε την Αρχή ότι η αρχική διακοπή πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2011, αλλά η παροχή εμφάνισε καταναλώσεις, γεγονός που καταδεικνύει αυθαίρετη επανασύνδεση του ρεύματος. Για το λόγο αυτό η εταιρία πραγματοποίησε, μέσω συνεργείου του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, διακοπή της ηλεκτροδότησης, εξωτερικώς.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι ο αναφερόμενος πληρούσε τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και ένταξης στο μητρώο ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, επεσήμανε την υποχρέωση προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών που προβλέπει ο νέος ΚΠΗΕ και ζήτησε την άμεση επαναηλεκτροδότηση της κατοικίας του, όπως και την εξάντληση κάθε περιθωρίου σύναψης διακανονισμού με μεγαλύτερο αριθμό χαμηλόποσων δόσεων.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η ΔΕΗ ΑΕ αποδέχτηκε το γεγονός της πλήρους οικονομικής αδυναμίας του ενδιαφερόμενου, προέβη άμεσα στην επανασύνδεση της παροχής, κατόπιν ένταξής του στο ΚΟΤ και στο μητρώο ευάλωτων καταναλωτών. Παράλληλα πρότεινε νέο διακανονισμό εξόφλησης οφειλής, με μετατροπή των αρχικών έξι μηνιαίων δόσεων των 688 ευρώ σε εικοσιτέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις των 221,25 ευρώ, χωρίς προκαταβολή και με εξόφληση της πρώτης δόσης την 04-10-2013.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο