Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Λογιστής-φοροτεχνικός
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN

Αθήνα, 9.12.2013


Πρόλογος

Να μαι πάλι εδώ να σχολιάσω τα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε. Η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου ήδη κύλησε και βαδίζουμε ολοταχώς προς τις εορτές των Χριστουγέννων. Μέσα στην αχλύ της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας, των μνημονίων, της ανέχειας και του άγχους, οι γιορτινές ημέρες που πλησιάζουν φαντάζουν ως «φάροι» ελπίδας που θα δώσουν δύναμη και κουράγιο σε όλους μας. Γράφοντας αυτές τις αράδες, δεν ξέρω γιατί, μου ήρθε στο μυαλό ο μύθος της Πανδώρας με το πιθάρι της, που έχει επικρατήσει να το λέμε και κουτί της Πανδώρας. Σύμφωνα με μια εκδοχή του μύθου, η Πανδώρα είχε ένα κουτί που της είχε δώσει ο Δίας, το οποίο δεν έπρεπε να ανοίξει ποτέ και για κανένα λόγο. Ωθούμενη όμως από την περιέργεια –η οποία ως γνωστόν σκότωσε τη γάτα-, η Πανδώρα το άνοιξε για να δει τι περιέχει. Τότε όλες οι συμφορές ξεχύθηκαν από μέσα και εξαπλώθηκαν σε όλο το κόσμο, η ζήλια, η κακία, η ψευτιά, η υποκρισία, οι αρρώστιες, ο θάνατος! Εκείνη έσπευσε τρομαγμένη να κλείσει το καπάκι αλλά όλα τα δεινά είχαν ήδη δραπετεύσει. Όλα, εκτός από ένα που απέμεινε στο κάτω μέρος, η ελπίδα... Γι΄αυτό έχει επικρατήσει να λέμε ότι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!
Ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης έγραφε: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα!»[1]. Ενδόμυχα πιστεύω ότι έχοντας στη φαρέτρα μας την αγάπη των δικών μας ανθρώπων, την υπομονή, την επιμονή και με σύμμαχο την ελπίδα, «πολεμώντας» θα βγούμε νικητές και θα ξεκολλήσουμε από το τέλμα στο οποίο μας έχουν ρίξει. Συνηθίζω να λέω σε φίλους και γνωστούς, «Δεν θα μας τρελάνουν αυτοί, εμείς θα τους τρελάνουμε στο τέλος!».

Δε θα φλυαρήσω όμως άλλο, θα έρθω στα δικά μας. Και αυτή τη Δευτέρα δε θα παρεκκλίνω απ΄τη γνωστή «συνταγή» και θα σχολιάσω όσα συνέβησαν με αρκετή δόση χιούμορ. Όπως έχω αναφέρει και στα προηγούμενα σχόλιά μου, μόνο με το χιούμορ και το γέλιο μπορούμε πλέον να αντιμετωπίσουμε κάποιες καταστάσεις. Μέσα απ΄τα σχόλιά μου –εκτός της εβδομαδιαίας ανασκόπησης- έχω κι έναν άλλο σκοπό, να εφαρμόσω το γνωστό «το τερπνόν μετά του ωφελίμου», δηλαδή αφενός να σας φτιάξω τη διάθεση, αφετέρου να σας βοηθήσω να γυμναστείτε! Κάποιοι ίσως αναρωτηθούν μήπως τα γραφόμενά μου είναι αποτέλεσμα κάποιας εκφυλιστικής πάθησης του εγκεφάλου που μου ‘χει χτυπήσει την πόρτα και γι΄αυτό γράφω ασυναρτησίες! Όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, δεν τα έχω χάσει ακόμη. Προσέξτε το σκεπτικό μου. Όπως λένε οι ειδικοί, το να γελάσει κανείς 100 φορές ισούται με 15 λεπτά άσκησης. Με το γέλιο καίμε θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα γυμνάζονται έντονα οι κοιλιακοί μύες!

Μη φανταστείτε βέβαια πως διαβάζοντας το σχόλιό μου θα αποκτήσετε Απολλώνειο κορμί λόγω του γέλιου που θα προκαλέσουν οι τοποθετήσεις μου! Απλώς, σας βρίσκω λύση για να χάσετε μερικές από τις θερμίδες που θα πάρετε πολύ σύντομα στο γιορτινό τραπέζι και κυρίως προσπαθώ να αλλάξω τη διάθεσή σας! Για τις γυναίκες που διαβάζουν έχω επίσης ευχάριστα νέα. Το χαμόγελο και το γέλιο, αποτελούν το τέλειο αντιγηραντικό φάρμακο αφού για να κάνουμε μία ρυτίδα χρειάζεται να γελάσουμε 250.000 φορές ενώ με το κατσούφιασμα αρκούν οι μισές φορές! Συνεπώς, όταν χαμογελάτε μόνο θετικά μπορούν να σας συμβούν.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν. Δυστυχώς δεν έχω την τύχη να γράψω την παρακάτω επισήμανση που βλέπουμε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, «Τα πρόσωπα και τα γεγονότα που περιγράφονται είναι φανταστικά και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Οποιαδήποτε ομοιότητα με οικεία πρόσωπα ή καταστάσεις είναι καθαρή σύμπτωση», διότι όσα θα παραθέσω είναι πέρα για πέρα πραγματικά.

Ι. Νέος τρόπος διάψευσης δημοσιευμάτων από το Υπ. Οικ.


Γνωρίζαμε πως το Υπ. Οικ. διαψεύδει κατά διαστήματα με ανακοινώσεις του δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αυτό είναι λογικό όταν τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στον τύπο ή στο διαδίκτυο δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ή δημιουργούν σύγχυση στο ευρύ κοινό.

Όμως, την περασμένη Τρίτη, είδαμε μια διάψευση από το Υπ. Οικ. μέσω της οποίας οι συντάκτες της άνετα θα φιγουράριζαν σε κάποια σελίδα του βιβλίου των ρεκόρ «Γκίνες». Το Υπ. Οικ. διέψευσε –μάλιστα με ύφος επικριτικό- κάτι το οποίο ναι μεν ισχύει από 1.1.2014 αλλά δεν θα ισχύει τελικά μετά την νομοθετική ρύθμιση που το ίδιο θα καταθέσει σε σχετικό νομοσχέδιο! Ουσιαστικά, διαψεύδει το νόμο 4172/2013 τον οποίο θέσπισε, δηλαδή διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό και συνεπώς μέσα από την ανακοίνωση που κοινοποίησε παραδέχεται ότι τελικά ισχύουν όσα ανέφεραν τα δημοσιεύματα. Φοβερά πράγματα! Αντί να παραδεχθεί το Υπ. Οικ. ότι ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος επιδέχεται βελτιώσεων και διορθώσεων, βγαίνει στην αντεπίθεση κουνώντας επιδεικτικά το «δάκτυλό» του.

Διαβάστε σχετικά:II. Δύσκολες στιγμές για τους θεριακλήδες


Οι λάτρεις του τσιγάρου θα βρεθούν ξανά σε δύσκολη θέση όταν καπνίζουν σε ταβέρνες, καφέ-μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά μαγαζιά, κ.λπ. Το άγρυπνο μάτι των ελεγκτών του υπουργείου Υγείας θα επιθεωρεί και ακολουθώντας το γράμμα του νόμου, θα επιβάλλει τα σχετικά πρόστιμα στους παραβάτες. Ο νόμος βέβαια υπάρχει απ΄ το παρελθόν, όμως αφενός ουσιαστικά η πολιτεία δεν είναι σε θέση να τον εφαρμόσει, αφετέρου οι καπνίζοντες πολίτες δεν έχουν την πρόθεση να υιοθετήσουν τις διατάξεις του. Οπότε, γιατί γίνεται πάλι θέμα δεν μπορώ να το καταλάβω! Αυτό που μου προκαλούσε πάντα έντονο μειδίαμα είναι το γεγονός ότι σε ενιαίους χώρους καταστημάτων -που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος-, έβλεπες πινακίδες που ενημέρωναν ότι είναι ένας διακεκριμένος χώρος τους ήταν χώρος καπνιζόντων! Δηλαδή, ο καπνός του τσιγάρου όντας εκπαιδευμένος από τους καπνιστές και αψηφώντας του νόμους της φυσικής θα ακολουθούσε αρχικά μια ανοδική πορεία και στη συνέχεια θα περιοριζόταν μόνο στο χώρο των καπνιζόντων. Το μοναδικό αυτό φαινόμενο του «υπάκουου» καπνού των τσιγάρων που δεν διαχέεται στο χώρο –το οποίο παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα-, έχουν έρθει να μελετήσουν πολλοί επιστήμονες του εξωτερικού που κάνουν τη διατριβή τους πάνω στα μεταφυσικά φαινόμενα.

A propos να σας ενημερώσω ότι ο γράφων δεν ανήκει στους καπνιστές, παρόλα αυτά σέβεται τους καπνίζοντες απαιτώντας όμως τον ίδιο σεβασμό και από αυτούς. Πάντως, όταν πηγαίνω σε καταστήματα που διαθέτουν τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις κλιματισμού και εξαερισμού, η ατμόσφαιρα είναι πάντα καθαρή και δεν υπάρχει ίχνος καπνού, παρόλο που ο χώρος σφύζει από καπνιστές.

Μήπως με τα ποσά των προστίμων η πολιτεία προσδοκά να καλύψει κάποιες «τρύπες» ή ενδιαφέρονται τόσο πολύ οι κυβερνώντες για την υγεία μας; Επειδή η νομοθεσία στη χώρα μας είναι δαιδαλώδης, μην απορήσετε αν κάποια στιγμή αρχίσει η κυβέρνηση να ανασύρει και άλλους νόμους απ΄ το παρελθόν που επισύρουν πρόστιμα!

i. Διαβάστε σχετικά
ii. Επίσης, διαβάστε κι εδώ


ΙΙΙ. «Αν θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική, βρείτε καταλύματα σε όσους χάνουν τα σπίτια τους»


Οι «φίλοι» μας, Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, φέρονται να είπαν την ακόλουθη φράση σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών που αφορούν στην πρώτη κατοικία! Όπως θα λεγε και ο αείμνηστος Αρτέμης Μάτσας, «Η τρόικα είναι φίλη μας, θέλει το καλό μας». Για του λόγου το αληθές, η παρακάτω εικόνα δείχνει την ταμπέλα που έχει αναρτηθεί εδώ και καιρό σε όλες τις εισόδους στα σύνορα της χώρας και ενημερώνει όσους εισέρχονται για τις «ιδανικές» συνθήκες που επικρατούν λόγω της εφαρμογής των μνημονίων![2]
Διαβάστε σχετικά:

Η κυβέρνηση όμως προτίθεται να κλείσει το θέμα των πλειστηριασμών με νομοθετική ρύθμιση έως το τέλος του έτους, οπότε λήγει το καθεστώς προστασίας, ανεξάρτητα από το εάν έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, χωρίς να είναι γνωστό σε ποια κατεύθυνση θα κινείται η ρύθμιση. Αυτές βέβαια είναι οι προθέσεις της, το τι θα γίνει στην πράξη όμως θα φανεί εκ του αποτελέσματος.
Διαβάστε σχετικά:

Θα σας αποκαλύψω κάτι τώρα αλλά θέλω να μείνει μεταξύ μας! Κανόνισα να βγούνε για καφέ οι «φίλοι» μας Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ με πολύ γνωστό Έλληνα πρωταθλητή στο άθλημα του Kick Boxing. Είπα στον πρωταθλητή μας να «ρυθμίσει» το θέμα των πλειστηριασμών και να τους «εξηγήσει» ότι δεν μπορούν να λένε ό,τι θέλουν! Σύντομα θα έχουμε νεότερα από τη συνάντηση αυτή.

ΙV. Εργοδότες προς μισθωτούς: «Περάστε στο τέλος του τριμήνου»

Όλοι θυμόμαστε τη φράση «για την πληρωμή σας περάστε στο τέλος του μηνός». Αυτό ίσχυε για πολλές περιπτώσεις μεταξύ των οποίων και για την πληρωμή της μισθοδοσίας προσωπικού. Όμως, στην εποχή της «ευδαιμονίας» που ζούμε τα πράγματα αλλάζουν. Ελάχιστοι εργοδότες είναι τυπικοί στο θέμα της πληρωμής του προσωπικού τους. Κάποιοι μάλιστα εργοδότες δημιούργησαν μια νέα φράση η οποία αναφέρει το εξής: «για την πληρωμή σας περάστε στο τέλος του τριμήνου». Τη φράση αυτή την συμπεριέλαβαν σε σύμβαση εργασίας και οι εργαζόμενοι μη μπορώντας να κάνουν και διαφορετικά συμφώνησαν!
Διαβάστε σχετικά:

V. Κοσμοσυρροή στα ταμεία του Ο.Α.Ε.Ε. μετά τη μείωση του επιτοκίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές


Ένα πάγιο αίτημα των οφειλετών του ταμείου Ο.Α.Ε.Ε. ήταν η μείωση του επιτοκίου που εφαρμόζεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Συνεχώς οι οφειλέτες του ταμείου διαμαρτυρόταν ότι διέθεταν τα χρήματα των οφειλών τους αλλά δεν κατέβαλαν τα ποσά των ληξιπρόθεσμων εισφορών τους, λόγω του υψηλού επιτοκίου που αποτελούσε γι΄αυτούς τροχοπέδη. Μετά τις αφόρητες πιέσεις που άσκησαν όλοι οι φορείς, τελικώς οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές ρυθμίζονται πλέον με ετήσιο επιτόκιο 8,25% (έναντι 8,50%) λόγω μείωσης του επιτοκίου αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε το άκουσμα της είδησης αυτής στους οφειλέτες. Κάποιοι δεν άντεξαν την ένταση από τη μεγάλη συγκίνηση και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε κοντινά νοσοκομεία για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Όμως, επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα χρήματα για την «είσοδο» έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Διαβάστε σχετικά:

VI. Πωλήσεις από απόσταση μέσω διαδικτύου («e-shop») και καθεστώς Φ.Π.Α.

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το θέμα των πωλήσεων από απόσταση μέσω διαδικτύου, αναρτήσαμε την περασμένη εβδομάδα. Προτείνω να το διαβάσουν όσοι ενδιαφέρονται, ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν με το κομμάτι αυτό των πωλήσεων. Σκοπός αυτού του μικρού οδηγού είναι να παρουσιάσει συνοπτικά και όσο το δυνατόν πιο πρακτικά, τις διαδικασίες που απαιτούνται για την έναρξη δραστηριότητας πωλήσεων από απόσταση καθώς και τις διαδικασίες διεκπεραίωσης της πώλησης-αποστολής των υλικών ή και των άυλων αγαθών και υπηρεσιών.

Έτσι όπως πάνε τα πράγματα στη χώρα μας σε λίγο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχουν εμπορικά καταστήματα, οπότε οι πωλήσεις θα γίνονται μόνο μέσω διαδικτύου. Για το λόγο αυτό ρίξτε μια ματιά στο συγκεκριμένο άρθρο γιατί μπορεί να σας χρειαστεί.

Διαβάστε σχετικά:

VII. Κάλλιο αργά, παρά αργότερα. «Γεγονός» το κλαδικό λογιστικό σχέδιο και για το Ι.Κ.Α.

Με καθυστέρηση δεκαπέντε ετών το Ι.Κ.Α. αποφάσισε να υιοθετήσει το κλαδικό λογιστικό σχέδιο. Έτσι, από 1.1.2014 το λογιστικό σχέδιο της Διοίκησης του Ι.Κ.Α.- Ε.ΤΑ.Μ. θα πρέπει να εναρμονιστεί με τις διατάξεις του Π. Δ. 80/1997. Μάλλον η Διοίκηση του Ιδρύματος έχει κατανοήσει λίγο διαφορετικά την έννοια της ρήσης του μεγάλου Χείλωνα «σπεύδε βραδέως»...

Αφού υιοθετήθηκε το κλαδικό λογιστικό σχέδιο μετά από 16 χρόνια, αναλογιστείτε πότε θα εφαρμοστούν τα λογιστικά πρότυπα!

Διαβάστε σχετικά:

VIII. Αυθαίρετα και απαλλαγή πρώτης κατοικίας από τους Φ.Μ.Α., κληρονομιών και γονικών παροχών.

Από το αρμόδιο τμήμα του Υπ. Οικ. δόθηκαν διευκρινίσεις για την απαλλαγή πρώτης κατοικίας από το Φ.Μ.Α. των χώρων κύριας χρήσης (κατοικίας) που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4178/2013. Η απαλλαγή από τους φόρους μεταβίβασης ακινήτου, κληρονομιών και γονικών παροχών, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, χορηγείται και για τους χώρους που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4178/2013, εφόσον έχει περαιωθεί η διαδικασία καταβολής του ειδικού προστίμου ή έχει καταβληθεί ποσοστό 30% του συνολικού ποσού προστίμου ή του σχετικού παραβόλου, σύμφωνα μετά οριζόμενα στις διατάξεις του νόμου αυτού και κατά τις διατάξεις του ν. 4014/2011.

Διαβάστε σχετικά:

Βέβαια, τα αρμόδια τμήματα του Υπ. Οικ. «ποιούν την νήσσαν» για ένα άλλο σοβαρό θέμα που έχουμε θίξει εδώ και δυο μήνες και αφορά στο ζήτημα του μειωμένου συντελεστή Φ.Α.Π. σε αυθαίρετα κτίσματα. Δείτε το σχετικό άρθρο μας:

IX. Θάνατος συνταξιούχου του Ι.Κ.Α. και είσπραξη αχρεωστήτως παροχών από συγγενείς μετά το θάνατό του

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι δεν ήταν λίγοι αυτοί που εξακολουθούσαν να εισπράττουν τη σύνταξη μετά το θάνατο του συνταξιούχου. Μέσα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την απογραφή, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εντοπίσει τα φαινόμενα παραβατικότητας. Αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική και θεωρώ ότι έπρεπε να έχει γίνει απο καιρό. Αυτοί οι πολίτες εξαπατούσαν το Δημόσιο και με την πράξη τους αυτή στερούσαν ουσιαστικά τη δυνατότητα στην πολιτεία να διαθέσει τα χρήματα αυτά για κάποιο άλλο σκοπό. Όμως, διαβάζοντας τη σχετική εγκύκλιο του Ι.Κ.Α., αλίευσα κάτι που μνημονεύει η νομική υπηρεσία του Ιδρύματος που δεν μπορώ να το αφήσω δίχως σχολιασμό!

«[...] Ειδικότερα, ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι είχε προβεί στη δήλωση θανάτου (σε άλλο Τμήμα του Υποκ/τος- ή ακόμη, όμως, και στο αρμόδιο Τμήμα) και συνεπώς δεν παραπλάνησε το Ίδρυμα, δεν μπορεί να γίνει δεκτός, αφού, κάθε μήνα γεννιέται ΝΕΑ υποχρέωση ανακοινώσεως του γεγονότος του θανάτου και της συνέχισης καταβολής της σύνταξης, αφού νέο ποσό καταβάλλονταν κάθε μήνα, ο κατηγορούμενος το γνώριζε και όφειλε να αποτρέψει τους υπαλλήλους από την εκταμίευση κάθε επόμενης μηνιαίας σύνταξης, αφού είναι προφανές ότι αμέσως αντιλήφθηκε ότι το ΙΚΑ συνέχιζε να καταβάλει τη σύνταξη του θανόντος και συνεπώς είχε γνώση και θέληση να διαπράξει την πράξη της απάτης (ιδ. τα ως άνω Βουλεύματα) [...]».

Δηλαδή, η αρχική προσέλευσή σας στο Ι.Κ.Α., μετά το θάνατο του δικού σας ανθρώπου -προκειμένου να δηλώσετε το θάνατό του- δεν αρκεί πάντα. Αν το Ίδρυμα συνεχίζει να καταβάλλει το ποσό της σύνταξης εσείς δεν πρέπει να μείνετε με σταυρωμένα τα χέρια, αφού υποχρεούστε να προσέλθετε εκ νέου στο υποκατάστημα και να δηλώσετε το θάνατο για μια ακόμη φορά. Προφανώς, οι ιθύνοντες είναι θιασώτες της ρήσης «η επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως». Επειδή οι επισκέψεις σας για τη δήλωση του θανάτου μπορεί να συνεχιστούν στο διηνεκές, να είστε προετοιμασμένοι για τη μηναία βόλτα από το αρμόδιο υποκατάστημα για καφεδάκι!

Βέβαια, όπως συνηθίζεται στην αθάνατη ελληνική πραγματικότητα, το Δημόσιο πάντα φροντίζει να καλύπτει την ανικανότητα των υπηρεσιών του. Έτσι και στην περίπτωση που μνημονεύουμε, η εγκύκλιος του Ι.Κ.Α. αναφέρει σε ένα σημείο της το ακόλουθο: «[...] Άλλωστε, οι τυχόν παραλείψεις των υπαλλήλων του Ιδρύματος (κατά την καθημερινή διεκπεραίωση των πολλών υποθέσεων που καλούνται να εκπληρώσουν) ή τα τυχόν τεχνικά προβλήματα δεν απαλλάσσουν τον κατηγορούμενο από τη διάπραξη του αδικήματος της απάτης, (ιδ. το ως- άνω υπ' αριθμ. 129/2013 Βούλευμα)[...]».

Με λίγα λόγια, οι υπάλληλοι του Ιδρύματος παραμένουν στο απυρόβλητο για την αβελτηρία τους, ενώ οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και τρείς ή περισσότερες φορές για να δηλώσουν το θάνατο του συγγενικού τους προσώπου. Επαναλαμβάνω, πως αναφέρομαι στις περιπτώσεις πολιτών που δηλώνουν εγκαίρως το θάνατο και δεν λαμβάνουν παρανόμως τα χρήματα της σύνταξης. Αναφέρομαι στους έντιμους πολίτες που ταλαιπωρούνται από την κωλυσιεργία των αρμόδιων υπαλλήλων.

Διαβάστε σχετικά:

X. Ανακαθορισμός του τρόπου είσπραξης του ποσοστού πέντε τοις εκατό (5%) επί του αντιτίμου του εισιτηρίου των αγώνων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, υδατοσφαίρισης και χειροσφαίρισης

Όσοι ασχολείστε με θέματα αθλητικών σωματείων (Α.Σ.), τα τμήματα αμειβομένων αθλητών (Τ.Α.Α.) και τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες (Α.Α.Ε.), ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω αποφάσεις, διότι ανακαθορίστηκε ο τρόπος είσπραξης του ποσοστού 5% επί του αντιτίμου του εισιτηρίου.

Διαβάστε σχετικά:
Επίσης, διαβάστε εδώ:

ΧI. Με ένα απλό κλικ γίνονται οι προσλήψεις, απολύσεις κ.λπ., σύμφωνα με τον υπ. Εργασίας κ. Βρούτση

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον υπ. Εργασίας, ο οποίος σε ομιλία του για το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» ανέφερε εκτός των άλλων και τα παρακάτω: «Οι προσλήψεις, απολύσεις και κάθε μεταβολή που αφορά στο προσωπικό μιας επιχείρησης, δηλώνονται πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονικά, με ένα απλό κλικ, σε αυτό το πληροφοριακό εργαλείο».

Προφανώς ο υπ. Εργασίας κ. Βρούτσης εννοούσε ότι χρειάζεται ένα μόνο «κλικ» προκειμένου να εισέλθει κάποιος στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», γιατί μετά την είσοδο στην εφαρμογή χρειάζονται ουκ ολίγα «κλικ» και αναγραφή πλήθος στοιχείων. Η αλήθεια είναι ότι το μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» εξοικονομούνται χιλιάδες εργατοώρες, όμως η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα χρειάζεται βελτιώσεις, προσθήκες, κ.λπ. και επίσης απαιτείται άμεση κατάργηση άλλων υποχρεώσεων (π.χ. βιβλίο νεοπροσλαμβανομένων) η χρησιμότητα των οποίων παρέλκει και είναι πλέον άνευ ουσίας.

Στην ίδια ομιλία ο κ. Βρούτσης παρέθεσε τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής καταγραφής των επιχειρήσεων στην εφαρμογή και έδωσε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Αυτό που μου προκαλεί τεράστια εντύπωση είναι η επιμονή του κ. Βρούτση στην καθιέρωση του υπέρογκου προστίμου των 10.550 ευρώ για τη μη αναγραφή εργαζομένων στην Α.Π.Δ.

Διαβάστε σχετικά:

XII. Εγκυρότητα ή μη των συμβιβαστικών επιλύσεων των φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια και που λαμβάνουν χώρα δυνάμει του ν.3259/2004

Δείτε την απόφαση ΠΟΛ.1253/28.11.2013 η οποία κοινοποιεί την υπ’ αριθμ. 277/2013 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. σχετικά με το ανωτέρω θέμα. Να τονίσω ότι τα ίδια εφαρμόζονται και για τις περιπτώσεις περαιώσεων με το ν. 3888/2010.

XIII. Οι «μπαταχτσήδες» πολίτες και οι «κιμπάρηδες» του Υπ. Οικονομικών

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρης, δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι ότι « [...] Άλλη αντιμετώπιση θα έχουν αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν και είναι συνεπείς, από τους μπαταχτσήδες. Θα αντιμετωπίσουμε με επιείκεια οφειλέτες που θέλουν, αλλά δεν μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος τους. Κάποιος που είναι σε ρύθμιση και έχει σκάφος στην Ολλανδία, να ξέρει ότι θα μπούμε στο λογαριασμό του».

Θεωρώ ότι η δήλωση του κ. Γενικού κινείται στη σωστή βάση, με την έννοια ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος. Οι «μπαταχτσήδες» όντως πρέπει να αποκαλύπτονται και να τους επιβάλλονται οι σχετικές ποινές. Όμως, υπάρχει κάτι που δεν «κολλάει» και πρέπει να ειπωθεί. Μήπως, επιβάλλεται να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του και το κράτος απέναντι στους πολίτες; Μήπως πρέπει επιτέλους και το κράτος να τηρεί τους νόμους που ψηφίζει;

Εσχάτως, διαβάσαμε ότι εντός του 2014 θα πραγματοποιηθεί ο συμψηφισμός του Φ.Π.Α. με το σύνολο των απαιτήσεων των φορολογουμένων από το Δημόσιο.

Διαβάστε σχετικά:

Αυτό βέβαια το ακούμε εδώ και χρόνια αλλά δεν βλέπουμε «φως» στο τούνελ. Γιατί δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία και στις περιπτώσεις πολιτών που νομίμως δικαιούνται επιστροφής χρημάτων απ΄το Δημόσιο αλλά τα εισπράττουν μετά κόπων και βασάνων;

Που είναι οι σχετικές δηλώσεις των υπευθύνων όταν καθημερινά ταλαιπωρούνται χιλιάδες συμπολίτες μας;

XIV. Η «βαριά» βιομηχανία της Ελλάδας

Ποιος είπε ότι στην Ελλάδα δεν παράγουμε τίποτε; Ποιος είπε ότι δεν έχουμε βαριά βιομηχανία; Όσοι από σας πιστεύετε κάτι τέτοιο είστε κακεντρεχείς και τίποτε παραπάνω. Προφανώς δεν έχετε ακούσει για τους καλοφτιαγμένους ελληνικούς νόμους η φήμη των οποίων ταξιδεύει μέχρι τα πέρατα του κόσμου.

Οι νόμοι αυτοί φημίζονται για:
α) τη μεστότητα του κειμένου τους
β) το γεγονός ότι γράφονται στο γόνατο
γ) τη σταθερότητα των διατάξεών τους

Από το έτος 2010 έως το έτος 2013 έχουν ψηφιστεί όχι μια, ούτε δύο αλλά 1.321 νομοθετικές πράξεις από τις οποίες οι 167 ή το 13% του συνόλου αφορούν σε νομοθετικές πράξεις για τα δημοσιονομικά, φοροεισπρακτικά, μισθολογικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Διαβάστε σχετικά:

Θέλω να λάβετε υπόψη σας ότι στο παρελθόν υπήρχαν κάποιοι που ήθελαν να μην παράγουμε νόμους στην Ελλάδα και άκουσον, άκουσον, είχαν ψηφίσει νόμο για την καλή νομοθέτηση! Δείτε αν έχετε χρόνο ένα άρθρο μας σχετικά με το θέμα αυτό:
Στις Ελληνικές καλένδες η εφαρμογή της καλής νομοθέτησης

XVI. Σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων

Επειδή πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, ενημερωθείτε για το τι ισχύει σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων, τη λειτουργία των καταστημάτων και την απασχόληση των εργαζομένων για την περίοδο των εορτών.

Διαβάστε σχετικά:

XV. Στις 10.000 ευρώ το ύψος οφειλής για την υπαγωγή στην ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών με τροπολογία του υπουργού Εργασίας

Με τροπολογία του υπουργού Εργασίας που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, αυξάνεται στα 10.000 ευρώ (από 5.000) το ύψος οφειλής για την υπαγωγή στην ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών (πάγια ρύθμιση και ρύθμιση «Νέας Αρχής») των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του NA.T. Καταργείται επίσης η υποχρέωση προσκόμισης, ως δικαιολογητικού για την υπαγωγή στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής», της φορολογικής ενημερότητας ή της βεβαίωσης οφειλής κατά περίπτωση.

Διαβάστε σχετικά:

XVI. Διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού του προστίμου αυθαίρετης δόμησης βάσει του ν. 4178/2013

Όσοι έχετε απορίες για τον τρόπο υπολογισμού του προστίμου που αφορά περιπτώσεις αυθαίρετης δόμησης βάσει του ν. 4178/2013, διαβάστε τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου περιβάλλοντος. Επίσης, σας θυμίζω ότι έως 6.2.2014 ορίστηκε η προθεσμία μεταφοράς δηλώσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων από τον παλιό νόμο 4014/2011 στον νέο νόμο 4178/2013, για όσες εκ των οποίων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή βρίσκονταν σε κατάσταση αρχικής υποβολής.

Διαβάστε σχετικά:

Όπως διευκρινίστηκε από τον υπουργό αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρο Καλαφάτη, «η πολιτεία δεν θα επιδείξει πλέον καμία ανοχή σε τυχόν προσπάθεια δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων». Η αλήθεια είναι ότι η πολιτεία έχει αποδείξει περίτρανα πως οι δεσμεύσεις της τηρούνται και δεν αναιρούνται. Βρίθει τέτοιων περιπτώσεων η ελληνική πραγματικότητα οπότε καλό θα ήταν οι εκάστοτε πολιτικοί να μην αναλώνονται σε δηλώσεις που αποτελούν «έπεα πτερόεντα».

XVII. Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε


Την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, κοινοποιήθηκε δελτίο τύπου από το Υπ. Οικ. με την ομιλία του Υφ. Οικ. κ. Μαυραγάνη. Διαβάζοντας όλα όσα ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης στο κοινοβούλιο κάποιος που ζει εκτός Ελλάδος, σίγουρα θα ένιωθε μεγάλη ευχαρίστηση και θα αναγνώριζε ότι στη χώρα μας είναι όλα ιδανικά. Η «ξύλινη» γλώσσα των πολιτικών και η γνωστή συνήθειά τους να ευλογούν τα «γένια» τους συχνά για αυτονόητα πράγματα που όφειλαν να έχουν κάνει από χρόνια, αποτυπώνονται στην ομιλία του Υφυπουργού. Δεν είμαι μηδενιστής, αναγνωρίζω τις προσπάθειες κάποιων ανθρώπων, όμως θεωρώ ατυχές να επαίρονται οι πολιτικοί μας γενικότερα για ενέργειες και πράξεις που όφειλαν να έχουν υλοποιήσει από χρόνια.

Σταχυολογώντας την ομιλία του κ. Μαυραγάνη, ξεχώρισα μερικά σημεία τα οποία θα σχολιάσω.
«[…] Υιοθετήθηκε νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος με ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2014, ο οποίος προστατεύει τον πολίτη από φορολογικές παγίδες, στρεβλώσεις και παρερμηνείες, ενώ θωρακίζει το φορολογικό σύστημα από τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή […]».

Σχόλιο: Σχετικά με το νέο Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013) να σημειώσω ότι οι παρερμηνείες έχουν ήδη ξεκινήσει αμέσως με την ψήφισή του. Να δούμε πρώτα την ερμηνευτική εγκύκλιο και ύστερα να διαβάσουμε πάλι τα σχόλια του κ. Υφυπουργού. Μην ξεχνάμε ότι κάποιες διατάξεις του ανωτέρω νόμου θα τροποποιηθούν, συμπληρωθούν ή καταργηθούν πριν την ισχύ τους, αφού αναμένουμε τις αλλαγές αυτές σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα.

«[…] Για πρώτη φορά στη χώρα μας, θεσπίστηκε Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, ο οποίος ενοποιεί και συγκεντρώνει όλες τις φορολογικές διαδικασίες που ήταν μέχρι σήμερα διάσπαρτες και αποσπασματικές σε ένα ενιαίο, λειτουργικό και εύχρηστο νομοθέτημα. Εξορθολογίζει τη διαδικασία επιβολής φόρων και τις φορολογικές ποινές που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση μεγάλου ποσού ληξιπρόθεσμων χρεών […]».

Σχόλιο:
Προφανώς ο κ. Μαυραγάνης θεωρεί «εξορθολογισμό» την επιβολή των υπέρογκων προστίμων για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις κ.λπ. που προβλέπονται στο νέο Κ.Φ.Δ.

«[…] Στο πλαίσιο αυτό η Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων αποτελεί μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού, όπως σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση. Οι δυσκολίες στον πρώτο χρόνο εφαρμογής οδήγησαν σε παρατάσεις προκαλώντας, το αναγνωρίζουμε, ταλαιπωρία στους πολίτες για την οποία όμως τους διαβεβαιώνουμε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην επαναληφθεί […]».

Σχόλιο: Σωστά όλα αυτά που ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης και είναι θετικό που αναγνωρίζει τις δυσλειτουργίες του συστήματος. Όμως, το καλοκαίρι που μας πέρασε, ήταν ανένδοτος στην παράταση υποβολής των δηλώσεων παρόλο που γνώριζε ότι το σύστημα παρέπαιε και οι λογιστές είχαν φτάσει στα όρια της παραφροσύνης. Γιατί πάντα στην Ελλάδα να γίνονται όλα εκ των υστέρων;

Δε θα σχολιάσω περαιτέρω, σας αφήνω να διαβάσετε μόνοι σας την ομιλία του κ. Μαυραγάνη.

Διαβάστε σχετικά:

Επίσης, μέσα στον άπλετο ελεύθερο χρόνο που διαθέτετε, ρίξτε μια ματιά και στην επόμενη ομιλία του κ. Μαυραγάνη, στην οποία καταγράφονται οι προτεραιότητες του Υπ. Οικ.

Διαβάστε σχετικά:

Επειδή πιστεύω ότι το μέλλον μας στηρίζεται στις πράξεις και στις ενέργειές μας που πραγματοποιούνται στο παρόν, θεωρώ ότι οι πολιτικοί μας -που κρατούν το μέλλον όλων μας στα χέρια τους-, πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στις επιλογές του παρόντος, διότι οι επιλογές αυτές θα αποτελέσουν κάποια στιγμή το μέλλον μας.

XVIII. Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Την άμεση αντίδραση της οικονομικής επιθεώρησης προκάλεσε η ενέργεια κάποιων εφοριακών υπαλλήλων οι οποίοι εισήλθαν μέσω του συστήματος Taxisnet και του Elenxis, στα προσωπικά στοιχεία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών Γ.Μαυραγάνη, του Γ.Γ.Δ.Ε. Χ.Θεοχάρη, του Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρη Τσαβδάρη, αλλά και γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών του Υπ. Οικ.

Η οικονομική επιθεώρηση στην περίπτωση αυτή αντέδρασε άμεσα και ορθά, όμως γιατί δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία όταν συχνά πυκνά διαρρέουν στοιχεία των φορολογούμενων πολιτών σε ιδιωτικές εταιρείες κ.λπ.; Γιατί δεν έχουμε δει την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων που ευθύνονται για τη διαρροή τέτοιων ευαίσθητων δεδομένων; Το πρόστιμο των 150.000 ευρώ που επέβαλε η Α.Π.Π.Δ. στη Γ.Γ.Π.Σ. το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν αρκετό;

Διαβάστε σχετικά:

ΧIX. Στα ληξιαρχεία άρχισαν να δουλεύουν…

Τελικά έπρεπε να φτάσουμε στον πάτο για να καταλάβουμε τα αυτονόητα; Τόσα χρόνια γιατί δεν μπορούσαμε να κάνουμε τόσο απλά πράγματα; Στα ληξιαρχεία όλης της χώρας άρχισαν δουλειά και έχουμε επιτέλους και στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους, τις γεννήσεις, τους γάμους, τα διαζύγια, ακόμη και για τα σύμφωνα συμβίωσης!
Διαβάστε σχετικά:

ΧΧ. Παρελθόν οι δηλώσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους


Το τέλος της υποβολής φορολογικών δηλώσεων για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν μια πηγή εισοδήματος, ανακοίνωσε ο Γ.Γ.Δ.Ε. κ. Θεοχάρης. Θετική εξέλιξη, αλλά μέχρι να δούμε την υλοποίησή της ας κρατήσουμε μικρό καλάθι…

Διαβάστε σχετικά:

Επίλογος


«Θα ήθελα να επιστρέψω στο χωριό μου και να μπορώ να περπατώ στα λιβάδια, στους λόφους και στα ποτάμια όπου μεγάλωσα». Αυτά είχε αναφέρει σε μια από τις τελευταίες δηλώσεις του ο μεγάλος Νέλσον Μαντέλα που «έφυγε» την περασμένη εβδομάδα. Η αγαπημένη του φράση ήταν «hamba kahle», η οποία σημαίνει «να προχωρείς αργά» και μέσα από την πορεία του υπερασπίστηκε με σθένος την ελευθερία δίνοντας μεγάλη μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο άνθρωπος αυτός θα αποτελεί παντοτινά το σύμβολο του αγώνα ενάντια στην καταπίεση και στις φυλετικές διακρίσεις και το όνομά του θα είναι συνώνυμο της μάχης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους νέους και επί τη ευκαιρία, μιας που ανέφερα τους νέους ανθρώπους, ας μνημονεύσω για μια ακόμη φορά τον δικό μας Νίκο Καζαντζάκη που έγραφε «Χαρά στο νέο που θαρρεί πως έχει χρέος να ξαναδημιουργήσει τον κόσμο, να τον κάμει πιο σύμφωνο με την αρετή και τη δικαιοσύνη, πιο σύμφωνο με την καρδιά του, αλίμονο σε όποιον αρχίζει τη ζωή του χωρίς παραφροσύνη»[3].

Άφησα για το τέλος ένα συγκλονιστικό σκίτσο του Δημήτρη Χατζόπουλου, που αφορούσε την τραγωδία με το 13χρονο κοριτσάκι που άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη εβδομάδα από αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν από μαγκάλι.

Μετά απ΄όλα αυτά, έφτασε η στιγμή να σας αναφέρω ότι «το σχόλιο της Δευτέρας» έλαβε τέλος. Δεν ξέρω αν το σχόλιό μου άλλαξε τη διάθεσή προς το καλύτερο, αν σας έκανε να χαμογελάσετε, αν σας προβλημάτισε ή αν σας φάνηκε παντελώς αδιάφορο. Ό,τι και να συμβαίνει από τα ανωτέρω να ξέρετε πως οι προθέσεις μου είναι πάντα αγαθές. Να έχουμε όλοι πάντα στο μυαλό μας ότι η κάθε μέρα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως η αρχή και το τέλος της ζωής μας. Η ζωή ξεκινά το πρωί και τελειώνει το βράδυ. Μην αφήνουμε τις στιγμές να περνούν χωρίς να τις βιώνουμε!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Υποσημειώσεις
[1] Ν. Καζαντζάκης, Ασκητική.
[2] Η εικόνα αυτή είναι επεξεργασμένη. Η πραγματική φωτογραφία αφορούσε το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου, όπου η συγκεκριμένη επιγραφή έγραφε «Arbeit macht frei», δηλαδή «η εργασία απελευθερώνει».
[3] Νίκος Καζαντζάκης, Αναφορά στον Γκρέκο.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο