Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μία στις τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες κατήγγειλε κλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών το 2013

Διαστάσεις “επιδημίας” λαμβάνει η κλοπή εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισηγείται νέους κανόνες για την προστασία τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, την οποία επικαλείται η Επιτροπή, μία στις πέντε εταιρείες έχει έρθει αντιμέτωπη με μία τουλάχιστον προσπάθεια κλοπής εμπορικών μυστικών της, κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Σύμφωνα με άλλη πρόσφατη έρευνα, οι περιπτώσεις αυτές αυξάνονται συνεχώς, καθώς 25% των εταιρειών κατήγγειλαν κλοπή πληροφοριών το 2013, έναντι 18% το 2012.

Στη σημερινή οικονομία της γνώσης, η εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι η κλοπή ευαίσθητων επιχειρηματικών πληροφοριών μπορεί να θίξει σοβαρά την ικανότητα των εταιρειών να καινοτομούν και να ανταγωνίζονται, όταν εμπιστευτικές πληροφορίες γίνονται αντικείμενο κλοπής ή αθέμιτης χρήσης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να θεσμοθετήσει νέους κανόνες για την προστασία εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών (τεχνογνωσία και εμπορικά μυστικά) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και κοινοποίηση τους.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση Οδηγίας της Επιτροπής, η οποία περιέχει έναν κοινό ορισμό των εμπορικών μυστικών, καθώς και μέσα, που βοηθούν τα θύματα υπεξαίρεσης εμπορικών μυστικών να επιτύχουν αποκατάσταση των ζημιών τους. Η Οδηγία εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τα εθνικά δικαστήρια στην αντιμετώπιση της αθέμιτης χρήσης εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών, την απομάκρυνση από την αγορά των προϊόντων, που παραβιάζουν το εμπορικό απόρρητο και την ευκολότερη αποζημίωση των θυμάτων τέτοιων παράνομων πρακτικών.

Διαφορές ανά χώρα
Η Επιτροπή διαπιστώνει σημαντικές διαφορές στην ισχύουσα νομοθεσία των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά την προστασία από την υπεξαίρεση εμπορικών μυστικών. Ορισμένες χώρες δεν διαθέτουν ειδική νομοθεσία για το θέμα αυτό. Οι επιχειρήσεις, μη έχοντας εύκολη πρόσβαση στα  συστήματα άλλων κρατών - μελών, δυσκολεύονται να τα κατανοήσουν και όταν πέφτουν θύματα υπεξαίρεσης εμπιστευτικών πληροφοριών τεχνογνωσίας, διστάζουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, επειδή δεν είναι σίγουρες ότι θα αναγνωριστεί από τα δικαστήρια ο απόρρητος χαρακτήρας των εμπορικών μυστικών τους.

Το σημερινό κατακερματισμένο σύστημα επηρεάζει αρνητικά τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ εταίρων στους τομείς των επιχειρήσεων και της έρευνας και αποτελεί καίριο εμπόδιο για την αξιοποίηση της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε., ως καταλύτη καινοτομίας και οικονομικής ανάπτυξης.

Η πρόταση
Η πρόταση της Επιτροπής αποσκοπεί στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων, των δημιουργών, των ερευνητών και των καινοτόμων της Ευρώπης σε κοινά σχέδια σε ολόκληρη την εσωτερική αγορά. Η πρόταση έχει ως στόχο να προστατεύσει επαρκώς τις επιχειρήσεις και να τους εξασφαλίσει αποτελεσματικά μέσα έννομης προστασίας σε περίπτωση κλοπής ή αθέμιτης χρήσης των εμπορικών μυστικών τους. Το υγιές, ισορροπημένο και εναρμονισμένο σύστημα προστασίας του εμπορικού απορρήτου θα εξασφαλίσει στις επιχειρήσεις και τους ερευνητές ένα ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο θα μπορούν να δημιουργούν και να ανταλλάσσουν πολύτιμη τεχνογνωσία και τεχνολογία στο εσωτερικό της ενιαίας αγοράς.

Επίσης, θα βοηθήσει τη συμμετοχή επιχειρήσεων και ερευνητών από διάφορες χώρες της Ε.Ε. σε κοινά σχέδια συνεργασίας με στόχο την καινοτομία και την έρευνα.

Τα εμπορικά μυστικά
Τα εμπορικά μυστικά (γνωστά και ως εμπιστευτικές επιχειρηματικές πληροφορίες ή απόρρητες πληροφορίες) χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις κάθε μεγέθους σε όλους τους οικονομικούς κλάδους για την προστασία ποικίλων πληροφοριών, όπως η διαδικασία παραγωγής των ελαστικών Michelin, η τεχνολογία και η τεχνογνωσία που χρησιμοποιούνται για τα αεροσκάφη Airbus και ο αλγόριθμος της Google. Τα εμπορικά μυστικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις μικρές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για να εντοπίσουν, να διαχειριστούν και να εφαρμόσουν ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο, όπως αυτό των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Πηγή ΣΕΠΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο