Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Και οικογενειακές μερίδες στο ΧΑ

Κωδικοί... για όλη την οικογένεια! Χθες κοινοποιήθηκε στους χρηματιστές το σχέδιο απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αφορά στη δηµιουργία του Κοινού Χρηµατιστηριακού Λογαριασµού. Δεν πρόκειται για το τελεσίδικο κείμενο, διότι εκτιμάται ότι θα...

Κωδικοί... για όλη την οικογένεια! Χθες κοινοποιήθηκε στους χρηματιστές το σχέδιο απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αφορά στη δηµιουργία του Κοινού Χρηµατιστηριακού Λογαριασµού. Δεν πρόκειται για το τελεσίδικο κείμενο, διότι εκτιμάται ότι θα μεσολαβήσουν οι παρατηρήσεις των χρηματιστών. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι οι μετοχές έχουν επί της ουσίας έναν δικαιούχο με αποτέλεσμα η απώλειά του να συνιστά χρονοβόρες κληρονομικές διαδικασίες, οι οποίες ενδέχεται κατ ουσίαν να μεταβάλλουν το προϊόν της κληρονομιάς σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Εκτιμάται, κατ αρχήν από τους εμπλεκομένους με την αγορά, ότι δίδεται ένα ακόμα κίνητρο για την συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη Σοφοκλέους.


Σύμφωνα με το άρθρο 2 του σχεδίου της Επ. Κεφαλαιαγοράς, «Κοινή Επενδυτική Μερίδα δημιουργείται με αίτηση δύο ή περισσότερων φυσικών προσώπων, καθένα από τα οποία διαθέτει αυτοτελή Μερίδα Επενδυτή. Η Κοινή Επενδυτική Μερίδα προσδιορίζεται από τα πρόσωπα των συνδικαιούχων, τα οποία είναι από κοινού κύριοι των αξιών που καταχωρούνται σε αυτή. Τα στοιχεία που απαιτούνται για τη δημιουργία της Κοινής Επενδυτικής Μερίδας είναι, μεταξύ άλλων, η ιεράρχηση των προσώπων, ειδική μνεία ότι σε περίπτωση θανάτου ενός από τους συνδικαιούχους οι αξίες περιέρχονται αυτοδίκαια στους λοιπούς. Επίσης, κάθε συνδικαιούχος δύναται να ενεργεί ατομικά, χωρίς την σύμπραξη των λοιπών συνδικαιούχων».


Ακόμα, σε άλλο άρθρο αναφέρεται ότι «επενδυτής ο οποίος έχει δημιουργήσει και διατηρεί περισσότερες Μερίδες στο ΣΑΤ υποχρεούται να υποβάλλει αίτημα στο ΚΑΑ για την ενοποίησή τους, ακόμη και αν οι αυτόματοι έλεγχοι του ΣΑΤ δεν έχουν διαπιστώσει την ύπαρξη των πολλαπλών Μερίδων. Την ίδια υποχρέωση έχει και ο τελευταίος επιζών συνδικαιούχος Κοινής Επενδυτικής Μερίδας».


Ως προς τις γενικές συνελεύσεις, στο σχέδιο της Επ. Κεφαλαιαγορά;ς τονίζεται πως «ο δικαιούχος του δικαιώματος συμμετοχής στη γενική συνέλευση Εκδότριας, προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτήν, πρέπει να ζητήσει τη δέσμευση των αξιών του. Σε περίπτωση Κοινής Επενδυτικής Μερίδας, τη δέσμευση μπορεί να ζητήσει ο συνδικαιούχος της Μερίδας το όνομα του οποίου αναφέρεται ιεραρχικά πρώτο στη σειρά καταχώρισης στην Κοινή Επενδυτική Μερίδα».

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο