Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ποιές οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νέο φόρο για τα ακίνητα

Διπλός φόρος σε ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα

Στην τελική ευθεία μπαίνει το φορολογικό νομοσχέδιο των ακινήτων καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να το καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα και όχι σήμερα, Πέμπτη, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλες τις τελευταίες αλλαγές που έχουν συμφωνήσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ ενώ ερωτηματικό παραμένει αν τελικά θα περιληφθούν σε αυτό και οι βελτιώσεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών και Φορολογικών Διαδικασιών.
 
Το τελικό νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων θα προβλέπει την αντικατάσταση - μονιμοποίηση του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Ωστόσο, ο νέος φόρος θα επιβαρύνει το κάθε ακίνητο ξεχωριστά και συνολικά τους ιδιοκτήτες με ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Επίσης, θα προβλέπει εξαιρέσεις για άτομα που ζουν στα όρια της φτώχειας καθώς και για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών όπως είναι οι άνεργοι, οι ανάπηροι κτλ.  

Η μεγάλη αδικία του νέου φόρου είναι ότι θα συνεχίσει να υπολογίζεται επί πλασματικών αντικειμενικών αξιών καθώς οι τιμές ζώνης βάσει των οποίων θα καθοριστούν τα φορολογικά κλιμάκια παραμένουν αμετάβλητες εδώ και μία εξαετία. Την ίδια στιγμή όμως οι εμπορικές αξίες έχουν καταβαραθρωθεί.

Ο βασικό φόρος επί των ακινήτων (οικιστικών, επαγγελματικών κτλ.) θα υπολογίζεται ως εξής:

Διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα: Φορολογικός συντελεστής από 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα την τιμή ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο. Ο βασικός φόρος θα υπολογίζεται αφού πολλαπλασιαστεί ο συντελεστής που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο επί των τετραγωνικών των κύριων χώρων του ακινήτου.
Επί του συγκεκριμένου αποτελέσματος θα πολλαπλασιάζονται  διαδοχικά και άλλοι συντελεστές που σχετίζονται με την παλαιότητα του κτιρίου, τον όροφο και τον αριθμό των προσόψεων που έχει το ακίνητο σε δρόμους. Αν πρόκειται για μονοκατοικία θα υπάρχει ειδικός συντελεστής προσαύξησης.

Για τη φορολόγηση των οικοπέδων εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμών ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια.

Στην περίπτωση των αγροτεμαχίων, αγρών, βοσκότοπων κτλ. ο βασικός φόρος ορίζεται 1 ευρώ το στρέμμα, ενώ προβλέπονται επίσης συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για τους βοσκοτόπους, 2 για τις καλλιέργειες κάθε είδους, 5 για τα λατομεία και 8 για τις υπαίθριες εκθέσεις.

Εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων, θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας 5.

Όσον αφορά στο νέο ΦΑΠ, αυτός θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ και προοδευτική φορολογική κλίμακα με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,15 ή 0,2% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας πάνω από 300.000 ευρώ και θα φθάνουν 1% ή 2% για περιουσίες άνω των 800.000 ευρώ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3% από 8% - 10% σήμερα, ενώ θα υπάρχουν μειωτικοί συντελεστές για τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Όσοι ζουν κάτω από τα όριο της φτώχειας θα έχουν έκπτωση φόρου από 50% έως 100% ανάλογα αν είναι άνεργοι ή ανάπηροι.

Στα ημιτελή κτίσματα θα υπάρχει έκπτωση φόρου 60%, ενώ τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα τα οποία πριν κάποιο διάστημα είχαν ρεύμα αλλά οι ιδιοκτήτες τους λόγω αδυναμίας προχώρησαν σε διακοπή θα επιβαρύνονται με φόρο μειωμένο κατά 30%.

Πηγή Το Βήμα


Ετικέτες για αναζήτηση ΕΝΦΙΑ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο