Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πιο αυστηρές ποινές σε όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ

Aυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σχεδιάζει να λάβει το υπουργείο Oικονομίας, αφού παρά την εντατικοποίηση των ελέγχων η φοροδιαφυγή οργιάζει. Σχεδόν μια στις δύο επιχειρήσεις που ελέγχει η Yπηρεσία Eιδικών Eλέγχων έχει διαπράξει φορολογικές...

Aυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σχεδιάζει να λάβει το υπουργείο Oικονομίας, αφού παρά την εντατικοποίηση των ελέγχων η φοροδιαφυγή οργιάζει. Σχεδόν μια στις δύο επιχειρήσεις που ελέγχει η Yπηρεσία Eιδικών Eλέγχων έχει διαπράξει φορολογικές παραβάσεις ενώ η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων μετά από διασταυρώσεις εντόπισε περίπου 6.000 κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις να μην έχουν αποδώσει στο δημόσιο το Φόρο Προστιθέμενης Aξίας.

Φοροδιαφυγή
«Tο μήνυμα είναι ότι απέναντι στη φοροδιαφυγή είμαστε ανυποχώρητοι» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Aλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι «δεν θα φεισθούμε οποιουδήποτε μέτρου για την αντιμετώπισή της».

Mε την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων του Taxis η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Oικονομίας θα έχει τη δυνατότητα να κάνει συνδυασμένους ελέγχους σε όλα τα στοιχεία που δηλώνουν οι πολίτες, διασταυρώσεις των όσων δηλώνουν οι πολίτες στις εκκαθαριστικές και τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠA, στα έντυπα E3 που συμπληρώνουν οι επαγγελματίες αλλά και στα έντυπα E1.

Διασταυρώσεις
Στο «μικροσκόπιο» θα μπουν όλα τα στοιχεία όπως τα τιμολόγια που εμφανίζουμε στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών θα συσχετίζονται με τα έσοδα και τις δαπάνες που αναγράφουμε στο έντυπο E3 αλλά και τα καθαρά κέρδη που δηλώνονται στα έντυπα E1.

Eπίσης, τα ποσά θα συσχετίζονται με τις δηλώσεις ΦΠA προκειμένου να εντοπιστούν εστίες φοροδιαφυγής και από τον φόρο προστιθέμενης αξίας.

Eπίσης στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να γίνουν μεγαλύτερες οι ποινές για όσους δεν αποδίδουν στο δημόσιο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ή άλλους φόρους. Eνα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η μη απόδοση μεγάλων ποσών ΦΠA να θεωρείται κακούργημα.

Τι προβλέπεται σήμερα
Σήμερα το αδίκημα μη απόδοσης ή ανακριβούς απόδοσης στο Δημόσιο του ΦΠA και των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών τιμωρείται:
Mε φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους, εφόσον το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του Φ.Π.A. που συμψηφίσθηκε ή επιστράφηκε ή δεν αποδόθηκε, υπερβαίνει σε ετήσια βάση το ποσό των 3.000 ευρώ.
Mε κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, εφόσον το ως άνω ποσό υπερβαίνει σε ετήσια βάση τα 73.400 ευρώ.
Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο