Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
“ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ”

http://www.dpk-o.gr/

“ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ”

Γιατί ΔΠΚ-Ο στις ΕΚΛΟΓΕΣ του Ο.Ε.Ε.
15 Δεκέμβρη 2013

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Το τοπίο μέσα στο οποίο προσπαθούμε να βιοποριστούμε γίνεται ολοένα πιο πιεστικό και αβέβαιο.Με αφορμή την οικονομική κρίση προωθούνται «διαρθρωτικά» μέτρα στρατηγικής σημασίας για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, που ανατρέπουν όποια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα είχαν κερδίσει, με τους αγώνες τους, οι εργαζόμενοι.
 
Η ολομέτωπη, βάρβαρη επιδρομή που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση–τρόικα-ΕΕ, για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, σε βάρος των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων,  έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος των συναδέλφων στη φτώχεια και την ανεργία.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα, ζήσαμε έναν ακόμη  Γολγοθά με την αδυναμία το καλοκαίρι να ανταποκριθούμε στην απαράδεκτη αύξηση του όγκου δουλειάς για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που προκλήθηκε και από την υπολειτουργία του TAXIS. Η  Π.Ο.Φ.Ε.Ε., διαφημίζοντας τις διαπραγματευτικές της ικανότητες, περιδιαβαίνει κάθε φορά τους διαδρόμους του υπουργείου παρακαλώντας για «ολίγη» από παράταση. Στις προτροπές μας για κινητοποίηση όλου του κλάδου με ένα γενικότερο πλαίσιο πάλης, μας «καθησύχαζε» περιορίζοντας κάθε φορά το πρόβλημα στις χρονικές παρατάσεις, δίχως να αγγίζει το ζήτημα της μετατόπισης του κόστους και των ευθυνών του υπουργείου και των επιχειρήσεων στις δικές μας πλάτες. Αντίθετα, όλα αυτά τα χρόνια υπεραμύνεται αυτών των αναδιαρθρώσεων που συντελούνται με τη συρρίκνωση των Δ.Ο.Υ, την καθιέρωση του φορολογικού – ασφαλιστικού πιστοποιητικού, την  πιστοποίηση και την ηλεκτρονική υπογραφή. Πανηγυρίζει ότι πρόκειται για μέτρα που σε βάθος χρόνου εδραιώνουν-αναβαθμίζουν τη θέση του Φοροτέχνη Λογιστή καθώς, όπως ισχυρίζεται, εναρμονίζονται απόλυτα με το συμφέρον… ΟΛΩΝ των συναδέλφων.

Σε πλήρη σύμπλευση με τις δυνάμεις της ΔΗΚΙΟ-ΠΑΣΚΟ-ΑΚΙΟΕ και ΣΕΠΟ (τώρα ΣΥΝ.ΑΡ.Ο.) στο Οικονομικό Επιμελητήριο, η ΠΟΦΕ-Ε «έβαλε πλάτη» στην προώθηση και στήριξη όλων αυτών των κυβερνητικών και ευρωενωσιακών επιλογών που στην πραγματικότητα στοχεύουν, μέσα από την λεγόμενη «απελευθέρωση» του επαγγέλματος, στην ακόμη μεγαλύτερη και αυστηρότερη κατηγοριοποίηση που εκ των πραγμάτων βοηθά στη συγκέντρωση των εργασιών παροχής λογιστικών –φοροτεχνικών εργασιών σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Γίνεται σαφές με τον πλέον πρόδηλο τρόπο ότι οι θέσεις μας στην ΕΦΕΕΑ, όλο το προηγούμενο διάστημα, για μαζικές διαδικασίες και αγωνιστικό πλαίσιο δράσης είναι ο μοναδικός τρόπος αντίστασης σ’ όλους αυτούς που οι κύριοι της ΠΟΦΕΕ αποκαλούν «ισότιμους συνομιλητές» και εμείς τους αποκαλούμε πολιτικό προσωπικό των μονοπωλιακών ομίλων. Όταν εμείς επιλέγουμε το δρόμο του κοινού μετώπου με τους μισθωτούς λογιστές του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους  φοιτητές και σπουδαστές εκείνοι επιλέγουν τις επαφές με την ηγεσία και τα στελέχη του υπουργείου και τους άλλους μεγαλολογιστές και όχι μόνο.

Ωστόσο κανένας από αυτούς τους κυρίους δεν μπαίνει στον κόπο να μας απαντήσει γιατί βασικές βιοποριστικές μας ανάγκες μένουν ακάλυπτες, γιατί κλείνουμε τα λογιστικά μας γραφεία (ποιος φταίει), γιατί δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις εισφορές στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα να μην έχουμε ιατροφαρμακευτική κάλυψη εμείς και οι οικογένειές μας;

Καμιά αυταπάτη για τους συντεχνιακούς σωτήρες. Η κατάσταση που ζούμε στο πετσί μας καθημερινά είναι η πραγματικότητα του υπαρκτού καπιταλισμού που υπερασπίζονται όλες αυτές οι δυνάμεις.
 
Τα νούμερα είναι αμείλικτα, ο ΟΑΕΕ κάθε μήνα το τελευταίο διάστημα εισπράττει 130 – 150 εκ. ευρώ από εισφορές και καταβάλλει για συντάξεις τα διπλάσια (300 εκ. ευρώ περίπου). Σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων το 2012 οι 380.000 δεν πλήρωσαν εισφορές. Οι καθυστερημένες οφειλές έφτασαν το 2012 το ποσό των 5,9 δις., από 3 δις. το 2011. Η κρατική επιχορήγηση από 1.315 εκ. ευρώ το 2012 προβλέπεται να υποχωρήσει στα 800 εκ. το 2013 (-39,2%). Τα αποθεματικά του ταμείου έπρεπε να είναι 48,8 δις. το 2008 σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του υπουργείου εργασίας ενώ ο ΟΑΕΕ διέθετε μόλις 588 εκ. ευρώ. Οι συντάξεις που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι σήμερα προέρχονται από τις εισφορές που έχουν ήδη καταβάλει επομένως δεν θα έπρεπε να πληρώνονται  από τις τρέχουσες εισφορές των ασφαλισμένων, αλλά από τα αποθεματικά κεφάλαια, εάν υπήρχαν.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα οι κύριοι της ΠΟΦΕΕ, από κοινού με ΔΗΚΙΟ-ΠΑΣΚΟ-ΑΚΙΟΕ–ΣΕΠΟ και ΕΣΚΟ αναμασάνε λογικές επαγγελματικών ταμείων τύπου ΕΤΑΟ, πέρα και έξω από κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλισης. Επαγγελματικά Ταμεία που πυρήνας τους είναι το ανταποδοτικό κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που το είδος και η ποιότητα των παροχών τους εξαρτάται από το ύψος των ασφαλίστρων που καταβάλλει ο ασφαλισμένος αλλά και την πορεία των επενδυμένων κεφαλαίων σε προϊόντα της αγοράς χρήματος.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και γιατί:
 
• από τις πορείες στους διαδρόμους των υπουργείων προτιμάμε το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης.
• έχουμε ξεκάθαρο ότι μόνο με δράση ενάντια στις πολιτικές και τους θεσμούς του κεφαλαίου μπορούμε να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή.
• σε καμιά περίπτωση για την κρίση που βιώνουμε δεν φταίει η φοροδιαφυγή, δε φταίει το «κλειστό επάγγελμά μας», δεν φταίει ότι δεν δουλεύουμε αρκετά, δε φταίει το κακό το ριζικό μας.
• έχουμε επιλέξει τους «συμμάχους μας» σ’ αυτό τον αγώνα, και αυτοί είναι οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι «πελάτες» μας - ΕΒΕ, οι μισθωτοί λογιστές οι μελλοντικοί μας συνάδελφοι, οι μισθωτοί συνάδελφοί μας στο δημόσιο τομέα.
• δεν υπάρχει μόνο ο «μονόδρομος» του κεφαλαίου αλλά υπάρχει και ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, ο δρόμος της Λαϊκής Συμμαχίας ώστε  ο πλούτος από την εργασία του λαού να καταλήγει στον ίδιο το λαό και όχι σε μια χούφτα κεφαλαιοκράτες.
• μόνο αγωνιστές με αγωνιστικό αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, καταξιωμένοι στο χώρο τους μπορούν να τραβήξουν μπροστά την υπόθεση της ικανοποίησης των λαϊκών μας αναγκών.

Ο δικός μας «μονόδρομος» είναι η στήριξη και στις εκλογές του ΟΕΕ στις 15 Δεκέμβρη του ψηφοδελτίου της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Οικονομολόγων (ΔΠΚ-Ο), της δύναμης που:

-Αποκάλυψε και προειδοποίησε για τις αντιδραστικές επιλογές του ΟΕΕ.
-Στήριξε και στηρίζει με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια τα δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων λογιστών-φοροτεχνών.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης