Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων - Διασύνδεση του «Εργάνη» και του υπουργού Εργασίας με τη λογική

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

03.12.2013

synaroee.net

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ «ΕΡΓΑΝΗ» ΜΕ ΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ

Με πρόσφατη ανακοίνωση μας με τίτλο «Συγκυβέρνηση και πρόστιμα εκτός πραγματικότητας» αναδείξαμε το θέμα με το νέο πρόστιμο για τις ΑΠΔ και προτείναμε την λύση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με το ΙΚΑ.

Σήμερα ψηφίζεται στη αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου «Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και λοιπές διατάξεις» αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Στο άρθρο 2 του συγκεκριμένου Ν/Σ προβλέπεται ότι ‘’ Ειδικά στην περίπτωση που στην Α.Π.Δ. δεν περιληφθεί εργαζόμενος ή εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν στην επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται η Α.Π.Δ. οι οποίοι έχουν δηλωθεί στο Πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με αυτό για την παράβαση της μη αναγραφής εργαζόμενου στον πίνακα προσωπικού ‘’ δηλαδή με το γνωστό πρόστιμο των 10.550 ευρώ.

Η διάταξη αυτή βασίζεται στην ισοπεδωτική επιβολή υπέρογκων ποινών επί δικαίων και αδίκων, τιμωρώντας και εκείνον που έχει παραλείψει να δηλώσει κάποιο στοιχείο ή να περιλάβει έναν εργαζόμενο στην ΑΠΔ, είτε από λάθος, είτε από αδυναμία (π.χ. ασθένεια), είτε από τεχνικό πρόβλημα.

Όλα αυτά γίνονται εκ μέρους της Συγκυβέρνησης για να καλύψουν τη δική τους έλλειψη πολιτικής βούλησης για πάταξη της εισφοροδιαφυγής, αλλά και τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Στην πράξη εξοντώνουν το λογιστή – φοροτεχνικό, αφού δεν συγχωρούν ούτε τα ανθρώπινα λάθη! Έτσι, ο λογιστής πλέον θα εργάζεται για να πληρώνει πρόστιμα!

Από τη μεριά μας υπερασπιζόμαστε την ανάγκη να παταχθεί η γάγγραινα της ανασφάλιστης εργασίας με αποτελεσματικό τρόπο. Για το σκοπό αυτό προτείνουμε τα πρόστιμα να έχουν αποτέλεσμα στοχεύοντας την πραγματική εισφοροδιαφυγή και όχι να βασίζονται σε μια ισοπεδωτική λογική. Διεκδικούμε να προστατευτούν από τις υπέρογκες επιβαρύνσεις όσοι χωρίς πρόθεση υπέπεσαν σε παράλειψη.

Συγκεκριμένα έχουμε προτείνει την καθιέρωση δικλείδα ασφαλείας - ελέγχου που θα βασίζεται στου δηλωμένους εργαζόμενους κάθε εργοδότη στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, τέτοιας που να μην μπορεί να κατατεθεί ΑΠΔ που δεν περιέχει όλους του δηλωμένους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ εργαζόμενους, ώστε να αποφευχθούν πρόστιμα που οφείλονται σε μη δήλωση εργαζόμενου στην ΑΠΔ εξαιτίας λάθους χωρίς πρόθεση.

Πρέπει να επικρατήσει η λογική! Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ διαθέτει όλες τις πληροφορίες και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελεγχθεί προληπτικά η ΑΠΔ με αυτόματο τρόπο, διασφαλίζοντας τα έσοδα σε πραγματικό χρόνο. Το πρόστιμο είναι περιττό. Αρκεί να λειτουργήσουν οι αναγκαίες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Με βάση αυτές τις προτάσεις καλούμε τον Υπουργό Εργασίας να ευθυγραμμιστεί με την κοινή λογική, μακριά από επικοινωνιακές κορώνες και μικροπολιτική εκμετάλλευση, αλλά και τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων, αφού πρώτα ενημερωθούν για την ουσία του θέματος και τις εναλλακτικές προτάσεις που διασφαλίζουν τα δημόσια έσοδα, να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο άρθρο, και στη θέση του να θεσμοθετηθεί ο προληπτικός έλεγχος της ΑΠΔ μέσω της ηλεκτρονικής διασταύρωσης.

Ο Διοικητής του ΙΚΑ σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με την περίπτωση του λάθους και την επιβολή του προστίμου των 10.550 ευρώ , είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα να προσφεύγουν οι επιχειρήσεις στις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές του ΙΚΑ και να ζητούν την εξάλειψη της ποινής.

Γνωρίζουν πολύ καλά οι συνάδελφοι λογιστές- φοροτέχνες τι σημαίνει αυτό. Να έχει βεβαιωθεί το πρόστιμο των 10.550 ευρώ και να περιμένεις μέχρι και ένα χρόνο για να εξετασθεί η ένσταση στην επιτροπή και να χρειάζεται να ρυθμίσεις την ‘’ οφειλή ‘’ για να πάρεις ασφαλιστική ενημερότητα.

Ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή ότι αρχές του 2014 θα ταυτισθεί το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με το ΙΚΑ.

Ωραία λοιπόν κύριοι, αποσύρετε τώρα τη σχετική διάταξη και όταν θα είστε έτοιμοι με τη διασύνδεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με το ΙΚΑ, τιμωρήστε με εξοντωτικά πρόστιμα την πραγματική εισφοροδιαφυγή και όχι τα ανθρωπινά λάθη!


Νταής Παναγιώτης
Μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Ο.Ε.Ε.

• ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΛΑΘΩΝ.
• ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.


Ετικέτες για αναζήτηση ΑΠΔ ΕΡΓΑΝΗ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο