TEDxAthens 2013: Μαγικό ταξίδι σε «Αχαρτογράφητα Νερά»

Τεχνολογία

3 Δεκέμβριος 2013
Taxheaven.gr

Πραγματοποιήθηκε το TEDxAthens 2013, φιλοξενώντας σπουδαίες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, από το χώρο της τεχνολογίας, της τέχνης, της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι μόνο.

Η εκδήλωση που διήρκησε δύο ημέρες, επέστρεψε στα Αθηναϊκά δρώμενα την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και αυτή τη φορά, το κοινό, ταξίδεψε μαζί με τους ομιλητές σε μαγικούς προορισμούς μέσα από το κεντρικό του θέμα «Αχαρτογράφητα Νερά».

Στο TEDxAthens 2013 συμμετείχαν 35 ομιλητές μεταξύ των οποίων ο Ευγένιος Τριβιζάς παιδικός συγγραφέας και εγκληματολόγος, o Ricky Vega Nierva, Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Σχεδιαστής Παραγωγής των Pixar Animation Studios, η Amelia Showalter, πρώην Διευθύντρια Digital Analytics της εκστρατείας επανεκλογής του Προέδρου Ομπάμα, ο Αλέξανδρος Αβρανάς βραβευμένος με τον Αργυρό Λέοντα για την ταινία «Miss Violence», η Ozlem Denizmen εκτελεστική αντιπρόεδρος της Dogus Group και μία από τις εκατό πιο ισχυρές γυναίκες στην Τουρκία, ο κορυφαίος επιστήμονας ειδικός στα τσουνάμι Κώστας Συνολάκης που έχει διερευνήσει πάνω από 20 φυσικές καταστροφές σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Αυστραλός εξερευνητής και συγγραφέας James Castrission, ο βιοφυσικός Luca Turin που διατύπωσε πρώτος τη θεωρία που προκρίνει μια κβαντική διάσταση στην όσφρηση, η Olivia Bee, που αν και μόλις 19 ετών, φωτογραφίζει καμπάνιες διάσημων brands.

Στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για να ταξιδέψουν μουσικά το κοινό, βρέθηκαν και πολλοί performers, μεταξύ των οποίων η Κατερίνα Πολέμη και ο Lee Burton.

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του TEDxAthens που ονομάζεται “Human Grid” και χαρτογραφεί συστηματικά τις εθελοντικές οργανώσεις που δρουν στη χώρα μας με αγάπη για τον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη, παρακολουθήσαμε και ανθρώπους που κάνουν καθημερινά την αλληλεγγύη, πράξη. Ανάμεσά τους η Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου Ιδρύτρια της ΜΚΟ «Αποστολή Άνθρωπος», ο Χρήστος Αλεφάντης ιδρυτής και αρχισυντάκτης του μοναδικού περιοδικού δρόμου “Σχεδία” και η Gloria Mika, μοντέλο διεθνούς φήμης, με σημαντικό ανθρωπιστικό έργο.  

«Η φαντασία είναι αυτή που χαρτογραφεί τα Αχαρτογράφητα Νερά», είπε ο Ευγένιος Τριβιζάς. Για τις δύο μαγικές φωνές που έντυσαν μουσικά την εκδήλωση Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, «ευτυχία είναι να νιώθεις πλήρης με το πώς ζεις τη ζωή σου, να δίνεις και να παίρνεις αγάπη, να μπορείς να συγκινείσαι, να γελάς με ό,τι θα σε συγκινούσε και ως παιδί».

Η βασική επιδίωξη του Florian Schmitt, executive creative director της Hi-ReS!, στο TEDxAthens 2013, ήταν να περάσει το μήνυμα ότι «κοιτώντας τον κόσμο με ανοιχτά μάτια, το πληκτικό μπορεί να γίνει μαγικό», ενώ η Gloria Mika εστίασε την ομιλία της στην υπεράσπιση της διαφάνειας, στα δικαιώματα των μεταναστών και στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Ο αρχιτέκτονας Magnus Larsson μίλησε για το τολμηρό του σχέδιο να μεταμορφώσει τη σκληρή έρημο σε βιώσιμη οικιστική περιοχή και ο Steve Fisher, εντυπωσίασε το κοινό, περιγράφοντας το πώς κατάφερε να δαμάσει με το καγιάκ του τα πιο άγρια και ορμητικά νερά του πλανήτη, απομυθοποιώντας μέσα του κάθε κίνδυνο. Οι σύγχρονοι εξερευνητές, μέσα από τις ομιλίες τους, έδωσαν ώθηση στο κοινό να κοιτάξει στα μάτια τους δικούς του φόβους, να τους εισπράξει ως πρόκληση και ευκαιρία για ενεργοποίηση και δημιουργία.

Στο διήμερο TEDxAthens παρευρέθησαν συνολικά περίπου 1.300 άτομα ενώ περισσότεροι από 8.000 παρακολούθησαν μέσω live streaming. Όσοι βρέθηκαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, έζησαν από κοντά τη συνολική εμπειρία του TEDxAthens, γνώρισαν τους ομιλητές και αντάλλαξαν απόψεις, συμμετείχαν σε διαδραστικά παιχνίδια και απόλαυσαν μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία μέσω του “Food Experience 2013”, που η οργανωτική ομάδα εμπνεύστηκε από το concept crowd food initiative - σπιτικό φαγητό και η παρασκευή του έγινε από Έλληνες παραγωγούς.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και περίπου 650 άτομα μέσω των simulcast που εγκαταστάθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα και στο Κέντρο «Εξέλιξη», πρεσβεύοντας το βασικό στόχο της διοργάνωσης, να επικοινωνήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους, ιδέες που αξίζει να διαδοθούν.

Οι ομιλητές στο φετινό TEDxAthens μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους μέσα το ταξίδι τους σε «Αχαρτογράφητα Νερά», παραδέχτηκαν τους φόβους τους κατά τη διάρκεια της διαδρομής και αποκάλυψαν τους δικούς τους όμορφους προορισμούς.


Πηγή PCmagazine