Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ε.Σ.Κ.Ο. - Η αξιοπρέπεια του Οικονομολόγου

Ε. Σ. Κ. Ο.
Ενωτική Συντονιστική Κίνηση Οικονομολόγων
Σεπολίων 9, Πλ. Αττικής , Τ.Κ. 10443, Αθήνα
e-mail: [email protected]
Τηλ: 2108820002
κινητό: 6932273425
                                                                                          
H ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ

Αθήνα 02/12/2013

Ακούτε Κε Υπουργέ;

Είναι γεγονός ότι παραμονές των εκλογών του Οικονομικού Επιμελητηρίου παρατηρείται ένα πολύ σημαντικό φαινόμενο. Σύγκλιση των απόψεων των παρατάξεων σε τρια πολύ σημαντικά συμπεράσματα, όσον αφορά τη σχέση της Πολιτείας με το Επιμελητήριο και τα Μέλη του:

1. Η επαγγελματική ιδιότητα του Οικονομολόγου, μέλους του πολυπληθέστερου ίσως επιστημονικού Επιμελητηρίου, δεν χαίρει καμίας εκτίμησης.
2. Ακόμη περισσότερο, η ιδιότητα του Λογιστή-Φοροτεχνικού, είτε του αυτο-ή του ετερο-απασχολούμενου, του Στελέχους, όχι μόνο δεν χαίρει εκτίμησης, αλλά είναι ιδιότητα «υπό διωγμό».
3. Η κηδεμονία των Οργάνων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των Μελών του Επιμελητηρίου είναι απόλυτη και εις βάρος του μεροληπτική.

Παρ’ όλα αυτά, εμείς χαιρόμαστε ιδιαίτερα που για πρώτη φορά στην ιστορία μας η Πολιτεία έκανε κάτι θετικό, χωρίς να το επιδιώκει:

Μας συσπείρωσε!

Όμως, ένας τρίτος που διαβάζει το σχόλιο δίκαια θα αναρωτιόταν,
• Μήπως, οι παραπάνω κρίσεις είναι άδικες και βιαστικές, ιδιοτελών και επιτήδειων στο λόγο, μελών μιας κάστας που χάνει ένα-ένα τα προνόμια της;
• Μήπως το έργο της Πολιτείας αφορά επιβεβλημένες πρακτικές της Τεχνικής Βοήθειας και των Δανειστών μας, π.χ. κλειστά επαγγέλματα και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς;
• Μήπως Μέλη, ή το σύνολο των Μελών του Επιμελητηρίου, προκάλεσε με αλλαζονική συμπεριφορά, ανήθικη δράση ή/και παράνομο πλουτισμό;

Δυστυχώς όχι, φίλοι αναγνώστες, τίποτα από όλα αυτά! Ακούστε:

Τα μέλη του ΟΕΕ ως «Ελεύθεροι Επαγγελματίες», ακόμα και οι πτυχιούχοι ΑΕΙ, δεν θεωρηθήκαμε ποτέ υποψήφιοι ένταξης στο Ενιαίο Ταμείο Επιστημόνων (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι). Είμαστε μαζί με τους Επαγγελματοβιοτέχνες, αλληλέγγυοι στο μόχθο τους.

Εμείς δεν στερήσαμε πόρους από τα δημόσια έργα, από λοιπές συμβάσεις πολιτών και δημοσίου, από την υγεία των πολιτών, από τον τύπο. Δεν βοηθηθήκαμε με εγγυητικές επιστολές και ως Μισθωτοί καλυπτόμεθα στο ΙΚΑ, ή στο Δημόσιο, όχι όπως άλλοι Επιστήμονες, π.χ. οι μισθωτοί Μηχανικοί στο ΤΣΜΕΔΕ.

Η ταυτότητα του Λογιστή-Φοροτεχνικού υποβαθμίστηκε το 2013 σε σημαντικά νομοθετήματα με την εγκύκλιο υπ.αρ. ΠΟΛ.1228/4.10.2013 και το νόμο 4152/2013 του Υπ.Οικονομικών. Την ίδια ώρα, ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο λήμμα Accountant, πάει προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Γιατί;

Είμαστε οι μόνοι που επιτρέπουν στο Επιμελητήριό τους την εγγραφή σε πτυχιούχους και Μη πτυχιούχους, με επαγγελματικές προϋποθέσεις. Κατηγορούμεθα ότι έχουμε «Κλειστό Επάγγελμα», ενώ ως προς αυτό είμαστε ακριβές αντίγραφο του American Institute of Certified Public Accountants (aicpa)!

Βέβαια, οδηγηθήκαμε σε Σοβιετοποίηση με τον 4152/2013. Εξισωθήκαμε όλοι προς τα κάτω! Στη τραγική αυτή κατάσταση δεν φταίει μόνο η Πολιτεία. Εδώ μας οδήγησαν η εγκληματική απάθεια των διοικήσεων του ΟΕΕ και των παλαιοτέρων διοικήσεων του ΣΟΛ. Οι τελευταίοι προκειμένου να διατηρήσουν τα μονοπωλιακά προνόμιά τους «κοινωνικοποιήθηκαν», χωρίς καν να διεκδικήσουν το αυτονόητο: Κανόνες Αμοιβαίας Αναγνώρισης Επαγγελματικών Δικαιωμάτων-Reciprocity Rules.

Μέσα στο περιβάλλον αυτό πρέπει να δει κανείς τη θαυμάσια σελίδα της Wikipedia, που παρουσιάζει τα Μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λογιστών- IFAC Member Bodies and Associates για να δείτε ποιοί επαγγελματίες εκπροσωπούν την Ελλάδα:

Greece Member SOEL Institute of Certified Public Accountants of Greece


Στην ιστοσελίδα του ΣΟΕΛ, στα Συμβούλια και Επιτροπές, στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, στις Ομάδες Εργασίας – Συνεργαζόμενοι Φορείς, θα δείτε που ο ΣΟΕΛ αντιπροσωπεύει και συμμετέχει, προς το παρόν, εξ ονόματος όλων.

Κε Υπουργέ,

Εκεί θέλουμε να φτάσουμε τα Μέλη και το Επιμελητήριό μας, στα υψηλά standards του ΣΟΕΛ, με δίκαιους όρους, κόντρα στην υποβάθμιση.

Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης Οικονομολόγοι, σε κάθε θέση, στήριξαν το Εθνικό Έργο. Ακούσαμε ότι «ο θεσμός του φορολογικού πιστοποιητικού επέφερε διεύρυνση της φορολογικής βάσης κατά περίπου € 3.4 δις (1,8% του ΑΕΠ), τεκμαρτό φορολογικό όφελος μεταξύ 0.4% και 0.5% του ΑΕΠ». Οι Φορολογικές Αναμορφώσεις του Φορολογικού Πιστοποιητικού συντάχθηκαν από Λογιστές Φοροτεχνικούς. «Ευχαριστώ» ακούστηκαν πολλά και καθαρά. Οι Λογιστές δεν άκουσαν κανένα. Αντίθετα, είδαμε κάποιους Λογιστές-Φοροτεχνικούς να καταλήγουν δίκαια στη φυλακή, καλύπτοντας επίορκους δημόσιους λειτουργούς. Περιμένουμε να δούμε ποιοί άλλοι επαγγελματίες είχαν συμμετοχή στα ίδια ή ανάλογα κυκλώματα υποστηρίζοντας, ή προσφέροντας δημόσια κάλυψη με την υπογραφή τους.

Κε Υπουργέ,

Είναι η δική μας γενιά στο Οικονομικό Επιμελητήριο που θα αγωνιστεί για την αξιοπρέπειά του και για χειραφέτηση της. Εμείς θα κάνουμε το εθνικό καθήκον μας σε κάθε περίπτωση.

Θα ακούσετε τη φωνή μας;
                              
Για την Συντονιστική Επιτροπή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        
ΙΣΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                         

ΤΟ ΜΕΛΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΑΠΕΙΝΟΣ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο