Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Διαμαρτυρία φοροτεχνικών Μαγνησίας για το σχεδιαζόμενο πρόστιμο μη καταχώρησης στην Α.Π.Δ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Κουταρέλια 57β Βόλος , τηλ. 24210-22838, e-mail:[email protected]

Βόλος 28-11-2013

ΠΡΟΣ ΤΟΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
κ. Ιωάννη Βρούτση,

ΚΟΙΝ׃
1) ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
κ. Β. Κεγκέρογλου
2) ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
κ. Π. Κοκκόρη
3) ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΙΚΑ
κ. Ροβ. Σπυρόπουλο
4) ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΚΑ
κ. Γ. Αγγούρη
5) ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
6) Π.Ο.Φ.Ε.Ε
7) ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
10)  Μ.Μ.Ε.

Κύριε Υπουργέ,

Καταθέσατε προς ψήφιση νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλονται πρόστιμα 10.500 €  για κάθε εργαζόμενο ο οποίος έχει προσληφθεί, αλλά δεν έχει καταχωρηθεί  στην ΑΠΔ.

Η προσπάθειά σας κατά της εισφοροδιαφυγής είναι κατ΄ αρχήν σεβαστή και αναγκαία και οι επιχειρήσεις που δεν εισφοροδιαφεύγουν θα σας κατηγορήσουν  επί πλέον ότι αργήσατε –όχι εσείς προσωπικά, αλλά το υπουργείο.
 
Εξετάζοντας όμως, την νομιμότητα του μέτρου, καταλήγουμε ότι είναι εντελώς παράνομο, διότι επιβάλει το ίδιο πρόστιμο σε κάθε περίπτωση χωρίς να εξετάζει ποιος έκανε την παράβαση, ποια είναι τα κίνητρά του, ποιο είναι το όφελος που απέκτησε, σε ποιες συνθήκες εκτελέστηκε η παράβαση, και επί πλέον επιδιώκει την εξόντωση και όχι τη συμμόρφωση των παραβατών.  

Ξέρετε κ. Υπουργέ το έργο των  συναδέλφων σας  κκ. Δένδια και Αθανασίου  θα ήταν πολύ ευκολότερο  αν είχαν τη δυνατότητα,  σε κάθε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς να επιβάλουν οριζόντιες ποινές χωρίς να εξετάζουν κίνητρα, πρόσωπα, συνθήκες κλπ. Πρόκειται όμως για στοιχειώδη δικαιώματα των πολιτών που δίνει το κάθε δικαιακό καθεστώς που σέβεται τον εαυτό του και δεν μπορείτε να τα καταργείτε έναντι οποιασδήποτε σκοπιμότητας.

Αν κάνετε τον κόπο κ. Υπουργέ να σκεφτείτε τα παρακάτω ερωτήματα που μας βασανίζουν θα διαπιστώσετε γιατί πρέπει να αποσύρετε ή τροποποιήσετε  το μέτρο που σχεδιάσατε.

1) Τα ίδια κίνητρα έχει ο εργοδότης που εσκεμμένα δεν έγραψε τον εργαζόμενο στην ΑΠΔ και δεν κατέβαλε εισφορές με αυτόν που δεν μπορεί να τον καταχωρήσει επειδή ο εργαζόμενος δεν του προσκόμισε έγκαιρα ΑΜΕ (αριθμό μητρώου εργαζομένου που χορηγείται από το ΙΚΑ μετά την πρόσληψη);
2) Τα ίδια κίνητρα έχει ο εργοδότης που εσκεμμένα δεν έδωσε ημέρες απασχόλησης στον λογιστή, με αποτέλεσμα να μην καταχωρηθεί  ο εργαζόμενος στην ΑΠΔ και να μην καταβληθούν εισφορές, με τον εργοδότη που από λάθος του υπαλλήλου του, δεν καταχωρήθηκε ο εργαζόμενος;
3) Τον ίδιο παραβατικό βαθμό θα αποδώσετε στην περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν καταχωρήθηκε από λάθος του χειριστή και το ίδιο όταν φύγει η μισή  ΑΠΔ επειδή «τρεμόπαιξε» η τάση του ρεύματος και η σταθερότητα του ιντερνετ την ώρα αποστολής της ΑΠΔ; Και μη μας πείτε ότι το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής είναι τόσο τέλειο που δεν ενοχλείτε από τέτοιες ανωμαλίες, γιατί εμείς το «γευόμαστε» καθημερινά και το ξέρουμε και αν δεν επαναστατούμε για τις  τεράστιες αδυναμίες  του και την γραφειοκρατία του, είναι επειδή ως κλάδος έχουμε αποφασίσει να στηρίξουμε την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης .
4) Υπάρχει κανένα  όφελος για τον  λογιστή που από ανθρώπινο λάθος δεν καταχώρησε ένα εργαζόμενο στην ΑΠΔ, για να τον χρεώσουμε με το ίδιο πρόστιμο με αυτό του εργοδότη που συνειδητά δεν μισθοδοτεί τους  εργαζόμενους και δεν τους καταχωρεί στην ΑΠΔ;
5) Και πόσο πρέπει να χρεωθεί  στις επιχειρήσεις η τήρηση της μισθοδοσίας και η αποστολή της ΑΠΔ κ. Υπουργέ, όταν ένα ανθρώπινο ή τεχνικό λάθος θα κοστίσει τόσο ακριβά; (πχ 5 ακαταχώρητοι εργαζόμενοι Χ 10.500 = 52.500). Είναι καιρός να ανεβάζετε τόσο πολύ το κόστος μισθοδοσίας για τις επιχειρήσεις;
6) Συνειδητοποιείτε κ. Υπουργέ ότι με τη ψήφιση αυτού του μέτρου πριμοδοτούνται, άλλοι πλήν ημών, τραπεζικοί και πολυεθνικοί  εκκαθαριστές μισθοδοσίας που μπορούν να σηκώσουν το κόστος μιας τέτοιας μεγάλης ζημιάς; (Για την ακρίβεια θα την σηκώσουν προς στιγμήν και ύστερα θα την φορτώσουν στο κοινωνικό σύνολο, ενώ εμάς θα μας καταστρέψετε)
7) Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που κρατάνε ακόμη όρθια αυτή τη χώρα κ. Υπουργέ περιμένουν μέτρα ανάπτυξης, μείωσης των εισφορών, φθηνής χρηματοδότησης, καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και όχι εξοντωτικά, υπέρογκα, άδικα και παράνομα πρόστιμα, τα οποία ποτέ στο παρελθόν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, για να μην πούμε ότι είναι αυτά που συντήρησαν τη διαφθορά.

Για το ΔΣ

Ν. Μπουρμπούλιας                       
Πρόεδρος ΔΣ                       

Δ. Παππάς
Γραμματέας
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο