Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τo σχόλιο της Δευτέρας

Επιμέλεια
Κουλογιάννης Κων/νος


Το video της εβδομάδας: Δίδυμα που δεν κατάλαβαν ότι γεννήθηκαν σαρώνουν στο YouTube (video)

Εάν δεν το καταλάβατε πλησιάζουν τα Χριστούγεννα αν και μου φαίνεται σαν χθες που τελειώσαμε με τις φορολογικές δηλώσεις.
Τελειώσαμε βέβαια τρόπος του λέγειν. Ο 049 μας κυνηγάει ακόμα και στον ύπνο μας.

Επειδή λοιπόν τα Χριστούγεννα είναι κοντά, καλό θα είναι να αισθανθούμε περισσότερο και να σκεφτόμαστε λιγότερο.
Η ανιδιοτελής προσφορά είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.
 
- Χριστουγεννιάτικο bazaar ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Η "ΧΑΡΑ" 28 Νοεμβρίου 2013 - 01 Δεκεμβρίου 2013 | Κέντρο Ειδικών Ατόμων η "ΧΑΡΑ" > Παλλήνη - Γέρακας - Ανθούσα

- Χριστουγεννιάτικο bazaar από το μη κερδοσκοπικό Stray.gr. Το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Δεκεμβρίου στο Θησείο διοργανώνουν και φέτος οι εθελοντές του Σωματείου Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων- Stray.gr στο χώρο Thission Lofts, Πειραιώς 123 στο κέντρο της Αθήνας.

-Δεύτερη «ζωή» για τα παλιά βιβλία  -  Η δράση Bookwave είναι μια πρωτοβουλία του Library4all. - Αν έχετε παιδικά βιβλία που δεν χρειάζεστε, ελληνικά ή ξενόγλωσσα, για ηλικίες 5 έως 12 ετών, καινούργια ή σχεδόν καινούργια, μπορείτε να περάσετε τις επόμενες μέρες και να τα αφήσετε στο Μουσείο Μπενάκη, προκειμένου να «πιάσουν τόπο» σε βιβλιοθήκες νηπιαγωγείων, δημοτικών και ιδρυμάτων που φροντίζουν παιδιά στην Αττική. - Για περισσότερες πληροφορίες: www.bookwave. library4all.com/

Περισσότερες εκδηλώσεις μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ

Ας ψάξει ο καθένας στην πόλη του. Πάντα θα υπάρχει κάτι καλό...

Στα δικά μας τώρα

Επιτέλους μία απόφαση που απαλλάσσει τον λήπτη εικονικών τιμολογίων από πρόστιμα (εφόσον βέβαια αποδειχθεί ότι τελούσε σε καλή πίστη).

Επί προσθέτως, η διάταξη ισχύει και για παραβάσεις που έχουν διαπραχθεί πριν την 26.7.2013, δεδομένου ότι προγενέστερα της ημερομηνίας αυτής δεν υπήρχε αντίστοιχη διάταξη και δεν ήταν δυνατόν οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν το περιεχόμενο της νέας διάταξης και τη δυνατότητα που παρέχεται περί μη επιβολής προστίμου. (Περισσότερα δείτε στην ΠΟΛ.1249/21.11.2013 )

Στο σχόλιο κάποιας Δευτέρας είχα γράψει ότι η ηγεσία του Υπ.Οικ γνωρίζει τις αδικίες σχετικά με του φόρους και τα τεκμήρια που επιβαρύνουν τα αυτοκίνητα την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας αλλά δεν κάνει τίποτα...

Ο κος Τόμσεν που παρακολουθεί τον κόμβο διάβασε αυτά που είχα γράψει -δεν μπήκε στον κόπο να πάρει ένα τηλέφωνο- και τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν... (Στα χέρια της τρόικας φορολογικές αλλαγές για τα Ι.Χ.)

Στην συνέχεια, έκανε και άλλες δηλώσεις ...«Μου προκαλεί έκπληξη ότι σε μια χώρα με 60% περίπου ανεργία στους νέους, και με συχνά κακές δημόσιες υπηρεσίες, το πολιτικό σύστημα είναι τόσο απρόθυμο να αποδεχθεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν αποδίδουν μπορούν να αντικατασταθούν από νέους, μορφωμένους ανθρώπους που αγωνιούν να τους δοθεί μια ευκαιρία».

Δεν γνώριζε προφανώς ότι ο υπουργός εργασίας «προσπαθεί» με κάθε τρόπο να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας.
583 ανασφάλιστοι σε 18974 ελέγχους του Υπ.Εργασίας - 5,9 εκατ. τα πρόστιμα - Τα αποτελέσματα του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ

Όπως επίσης δεν γνωρίζει ότι όσοι εργάζονται, έχουν δικαιώματα ακόμα και εάν οι εργοδότες δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. (Ι.Κ.Α.:Διευκρινίσεις για τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων σε επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν εισφορές).

Φυσικά, αυτό που δεν αναφέρει η ανωτέρω ανακοίνωση είναι ότι θα πρέπει να έχουν υποβάλει τις Α.Π.Δ. οι εργοδότες για να έχουν δικαιώματα οι εργαζόμενοι.

Ο προβληματισμοί μας σχετικά με το θέμα της ασφαλιστικής ιστορίας των εργαζομένων, την αναστολή υποβολής Α.Π.Δ. τα νέα υψηλά πρόστιμα κλπ, έχουν αποτυπωθεί στο άρθρο μας που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα εδώ.

Ο Ο.Α.Ε.Ε. δεν θα χορηγεί προσωρινή σύνταξη σε όσους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές πάνω από 20.000, και οι Δ.Ο.Υ. με την σειρά τους θα θεωρούν περιορισμένο αριθμό στοιχείων σε όσους επιτηδευματίες έχουν κάνει ρύθμιση για ασφαλιστικές οφειλές τους. (βλ. σχετική απόφαση).

Από 1.1.2014 δεν θα θεωρούν κανένα στοιχείο βέβαια, διότι ως γνωστόν καταργείται η Θεώρηση (εν αναμονή βέβαια του Νέου Κ.Φ.Α.Σ. που πιθανόν να έχει κάποιες εξαιρέσεις).

Ελπίζουμε το σχέδιο νόμου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σύντομα και να ψηφιστεί, γιατί φοβάμαι ότι σε ένα μήνα από τώρα θα ψάχνουμε όλοι να δούμε τι ακριβώς θα κάνουμε.

Μέχρι τότε δείτε εδώ συγκεντρωμένες όλες τις αναφορές που έχουν γίνει σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές του Κ.Φ.Α.Σ., και εδώ τα νέα λογιστικά πρότυπα που η ηγεσία του Υπ.Οικ. φιλοδοξεί να εισάγει από το 2015.  

Όσοι ήδη διάβασαν το ανωτέρω προσχέδιο των Ελληνικών λογιστικών προτύπων θα διαπίστωσαν ότι προτείνεται η κατάργηση όλων των κλαδικών λογιστικών σχεδίων από 1.1.2015.

Το Ι.Κ.Α. όμως τηρεί δικό του χρονοδιάγραμμα.

Αποφάσισε να τηρήσει ΣΗΜΕΡΑ το κλαδικό Λογιστικό σχέδιο που ψηφίστηκε το 1997!!! (Ι.Κ.Α. αριθμ. πρωτ.: Γ32/562/29.11.2013 Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης).

Να φανταστούμε ότι θα το καταργήσει με μια μικρή καθυστέρηση...

Καθυστέρηση βέβαια δεν παρατηρήθηκε ως προς την ενημέρωση των υπηρεσιών του Ι.Κ.Α. σχετικά με το πως να αποδέχονται Πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που εκδίδουν οι Δ.Ο.Υ., τα οποία προβλέπει η Δ6Γ 1091609 ΕΞ 2013 απόφαση.

Το ΙΚΑ διευκρινίζει προς τις υπηρεσίες του με την αρ. 67/28.11.2013 εγκύκλιό του ότι, τα ηλεκτρονικά χορηγούμενα, εκκαθαριστικά σημειώματα (φόρου εισοδήματος ΕΤΑΚ-Φ.Α.Π.), μέσω του TAXISNET, έχουν ισχύ ακριβών αντιγράφων, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις ή διαδικασία επικύρωσης.

ΕΝΦΑ-ΕΝΦΙΑ ή όπως αλλιώς θέλετε.
Συνέντευξη του Υπ.Οικονομικών Κ.Στουρνάρα στο τηλεοπτικό κανάλι mega.

Ο υπουργός είπε, αναφερόμενος στο φόρο ακινήτων, ότι η Ελλάδα ήταν τελευταία στον ΟΟΣΑ στο συγκεκριμένο τομέα και τώρα βρίσκεται στη μέση. Είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες τώρα διότι θα έπρεπε να αυξηθούν στις λαϊκές γειτονιές και να μειωθούν στα βόρεια προάστια. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι αντικειμενικές χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των ακινήτων και δεν επιβάλλεται ο φόρος πάνω σ' αυτές.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «είμαστε η τελευταία χώρα στον ΟΟΣΑ που δεν είχε στην ουσία φόρο ακινήτων» και υποστήρισε πως «ο φόρος ακινήτων είναι ο δικαιότερος φόρος και ιδιαίτερα σε μια χώρα που έχει πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή και πολλά έσοδα από τη φοροδιαφυγή επενδύονται σε ακίνητα». «Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται»

Σχόλιο:
Ο Υπ Οικονομικών πρέπει να είχε στο μυαλό του την ακόλουθη έρευνα αλλιώς δεν εξηγείται.
[Τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία, αλλά μέχρι ένα όριο εισοδήματος. Όταν κανείς βγάζει πάνω από 27.000 ευρώ το χρόνο (36.000 δολάρια περίπου), τότε η ικανοποίησή του όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά μπορεί και να μειώνεται, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα.]

Σχόλιο φίλου: Θα μπορούσα να κατανοήσω μία βαριά φορολογία 40-50-70%!!! αφού το κράτος πρέπει να πάρει λεφτά σε περιόδους που υπάρχει πρόβλημα. Αλλά να με βάζει να πληρώσω 1.000, 2.000, 3.000 και σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερα ποσά μόνο και μόνο επειδή κατέχω κάτι.... Χωρίς αυτό να μου επιφέρει εισόδημα....

Γιατί πρέπει να τιμωρείτε κάποιος που ένα χρηματικό ποσό δεν το κατέθεσε στην τράπεζα αλλά το μετέτρεψε σε ακίνητο; (έχοντας μάλιστα εισφέρει πολλαπλά στην οικονομία με αυτή την κίνηση έναντι ενός καταθέτη).

Στην δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ σχετικά με τις στρεβλώσεις στην αγορά οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω αν αρθούν, θα έχουν όφελος 5.2 δις και αφορούν προϊόντα όπως ψωμί, γάλα, φάρμακα, βιβλία, απορρυπαντικά, ξενοδοχειακές υπηρεσίες κ.λπ..

Η ηγεσία του Υπ.Ανάπτυξης ανέφερε ότι θα υλοποιήσει τουλάχιστον το 80% των προτάσεων αυτών άμεσα.

Μια από τις προτάσεις αυτές είναι και η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών.

Εάν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή τότε πιθανόν το Γ.Ε.ΜΗ. να είναι η μόνη υπηρεσία στην οποία θα κοινοποιούνται οι ισολογισμοί και οι μεταβολές των επιχειρήσεων.

Και προσοχή όχι μετρητά στο Γ.Ε.ΜΗ. για ποσά μεγαλύτερα των 1.500 ευρώ (ΠΟΛ.1251/25.11.2013)

Για του πρατηριούχους δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με την υποχρέωση σφράγισης των αντλιών υγρών καυσίμων, των διανομέων υγραερίου και των ογκομετρητών βυτιοφόρων διανομής υγρών καυσίμων, στο πλαίσιο των νέων Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ.

Ξεχάστε πλέον τις παλαιές αγορανομικές διατάξεις. (Αριθ. πρωτ.: Φ2-2757/26.11.2013 Διευκρινίσεις επί των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ)

Διευκρινίσεις δόθηκαν και από το Υπ.Οικ σχετικά με τον συντελεστή αποσβέσεων των παγίων περιουσιακών στοιχείων.
(ΠΟΛ.1252/25.11.2013). Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, δεν πρέπει να γίνεται καταχρηστική εφαρμογή του προβλεπόμενου συντελεστή απόσβεσης 10% των «λοιπών πάγιων στοιχείων» κάθε φορά που διαπιστώνεται ότι, κάποια πάγια δεν περιγράφονται επακριβώς στον πίνακα των καθορισθέντων νέων συντελεστών απόσβεσης. Γι αυτό δόθηκε ένα ενδεικτικό παράδειγμα για τα «αιολικά πάρκα και τις φωτοβολταϊκές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» στο οποίο αναφέρεται ο συντελεστής 4% για τις «μη κτιριακές εγκαταστάσεις».

Το παράδειγμα αυτό δεν είναι δεσμευτικό για τις παραπάνω επιχειρήσεις καθώς δεν τις υποχρεώνει να χαρακτηρίσουν το σύνολο των παγίων τους ως «μη κτιριακές εγκαταστάσεις». Αντίθετα στα πάγια που είτε από την περιγραφή του τιμολογίου αγοράς, είτε από την πραγματική τους χρήση ή άλλα ουσιώδη χαρακτηριστικά τους εντάσσονται σε άλλη κατηγορία παγίου, εφαρμόζεται ο οικείος συντελεστής απόσβεσης που προβλέπεται από τις διατάξεις της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Ν. 2238/1994.

Καθώς πλησιάζουμε
στο τέλος της χρήσης δείτε και το πλήρες άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει στον κόμβο σχετικά με τις αποσβέσεις για την χρήση 2013 καθώς και την ΠΟΛ.1216/24.9.2013.
 
Ηλεκτρονικός έλεγχος όλων των τελωνειακών συναλλαγών.
Σε παραγωγική λειτουργία αναμένεται να τεθεί από την ερχόμενη Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013 το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό σύστημα Τελωνείων "ICISnet".

Με τις νέες ηλεκτρονικές διαδικασίες στο υπουργείο Οικονομικών είναι αισιόδοξοι ότι θα περιοριστεί στο ελάχιστο η γραφειοκρατία και το βασικότερο θα γίνονται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά και γρήγορα οι έλεγχοι ώστε να διαπιστώνονται περιπτώσεις λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής.

Την απόφαση με τις λεπτομέρειες καθώς και διαδικασίες που θα τηρούνται πλέον για την διασάφηση εισαγωγής - εξαγωγής αλλά και Δήλωσης Ε.Φ.Κ  μπορείτε να την δείτε εδώ, ενώ οδηγίες για τη λειτουργία του Υποσυστήματος δημοσιεύθηκαν εδώ.

Δείτε σε ποιες περιπτώσεις επιστρέφεται ο Φόρος μεταβίβασης ακινήτων (Αρ. πρωτ.: Δ13Β 1181198 ΕΞ 25.11.2013 Ματαίωση συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου και συμψηφισμός καταβληθέντος Φ.Μ.Α.)

Με μία ατομική λύση (Δ15Α 1176251 ΕΞ 11.11.2013) η Δ/νση Βιβλίων και στοιχείων του Υπ.Οικ. διευκρινίζει ότι οι Τεχνικές εταιρίες δύνανται αντί της τήρησης βιβλίου αποθήκης (λογαριασμός 94) ετοίμων προϊόντων κατ’ είδος, να τηρούν μία μερίδα ανά έργο (κάθε παραγγελία).

Ενώ η Δ/νση φορολογικών ελέγχων με την ΠΟΛ.1250/25.11.2013 δίνει οδηγίες για την χορήγηση Α.Φ.Μ. σε αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα, υπηκόους τρίτων χωρών που αντικειμενικά στερούνται διαβατηρίου.

Ε.Π.Ε. δεν μπορεί με απόφαση έκτακτης συνέλευσης των εταίρων της να διανείμει αδιανέμητα κέρδη της κλειόμενης χρήσης, καθόσον η διανομή αυτή συνεπάγεται τροποποίηση του ισολογισμού που έχει εγκριθεί από την τακτική συνέλευση των εταίρων.

Αυτό διευκρινίστηκε με την Αριθ. πρωτ.: Δ12Β 1180201 ΕΞ 25.11.2013 απόφαση του Υπ.Οικ..

Να θυμάστε ότι κάτι ανάλογο ισχύει και για τις ΑΕ.


Άλλη μια μαργαρίτα μαδήθηκε την εβδομάδα που πέρασε.

Παράταση συγκεντρωτικών καταστάσεων... Θα δοθεί - δεν θα δοθεί - θα δοθεί - δεν θα δοθεί - θα δοθεί...

Το Taxisnet έχει εμμονή με το Ε9, δεν εξηγείται διαφορετικά. Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (καταληκτική ημερομηνία υποβολής των Ε9 νομικών προσώπων) το σύστημα έκλεισε.

Όπως πάντα κινητοποιήθηκαν όλοι (forum κόμβου, tweeter, Θεοχάρης, Τεχνικοί taxis) και το σύστημα άνοιξε ξανά λίγο πριν το μεσημέρι.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να δούνε σοβαρά το θέμα των εφαρμογών της Γ.Γ.Π.Σ. οι εκάστοτε υπεύθυνοι.

Δημοσιεύθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε και ο νόμος 4211/2013. (Για να ευλογήσουμε λίγο τα γένια μας)

Λιγότερο από 3 λεπτά χρειάζεται κάποιος με τα καινοτομικά εργαλεία του κόμβου για να δεί τις αλλαγές σε κάθε νόμο που ψηφίζεται.

Για να τις κατανοήσει βέβαια μπορεί να χρειαστούν και χρόνια, αλλά εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά άμεσα.

Δείτε το σχετικό video και δοκιμάστε. Εάν κάνετε περισσότερο από 3 λεπτά σε κάθε νόμο, τότε, είστε αργοί!! ξαναδοκιμάστε πάλι.

Θυμηθείτε τέλος:
-Χορήγηση υπολοίπου αδείας εργαζομένων μέχρι το τέλος του έτους
-Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Δεκεμβρίου - Αργίες

Κάπου εδώ τελειώνει και το σημερινό σχόλιο της Δευτέρας.

Αισθάνομαι την ανάγκη να αφιερώσω -αν και είναι λίγο αδόκιμος ο όρος- το σημερινό σχόλιο στην μνήμη το Καθηγητή Εμμ. Σακέλλη, που έφυγε την Παρασκευή από κοντά μας.

Θυμάμαι κάθε φορά που πήγαινα στο γραφείο του για να τον επισκεφθώ, τον παρατηρούσα να κάθεται σκυφτός πάνω σε ένα τόνο χειρόγραφα και βιβλία γράφοντας ασταμάτητα. Έτσι έφυγε, ήσυχος, κρατώντας ένα στυλό και τις σημειώσεις του...

Υ.Γ. Το ασανσέρ προς την επιτυχία βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα σκαλοπάτια…. το ένα κατόπιν του άλλου. (Ζιράρ Τζ.)
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο