Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν μπορεί να κατανοήσει την ξαφνική αλλαγή της τρόικας και την επιστροφή στο «σημείο μηδέν»

Αιφνίδια εμπλοκή παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, στη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Οι συζητήσεις επέστρεψαν και πάλι στο «σημείο μηδέν» μετά από ολιγοήμερη αισιοδοξία.

Οι κκ. Κωστής Χατζηδάκης και Θανάσης Σκορδάς βρίσκονται και πάλι «στα κάγκελα» αδυνατώντας να κατανοήσουν την ξαφνική αλλαγή της τρόικας και παραπέμποντας πλέον το θέμα στο ενδεχόμενο απευθείας διαπραγμάτευσης του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους των δανειστών.  

Οι απαιτήσεις της τρόικας, λένε αρμόδιες πηγές, είναι αδύνατον να γίνουν αποδεκτές, διότι επί της ουσίας με πλάγιο τρόπο οδηγούν σε πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση και κατ΄ επέκταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.  Κι οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας κατέρρευσαν.


Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποί της τρόικας είχαν αποδεχθεί την καθιέρωση μιας μεταβατικής περιόδου του ισχύοντος καθεστώτος της προστασίας της κύριας κατοικίας με ορισμένες τροποποιήσεις. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχε προτείνει ην τριετή διατήρηση της προστασίας της κύριας κατοικίας, εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν υπερέβαινε τα 200.000 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ήταν μεγαλύτερο από 20.000 ευρώ και φυσικά ο δανειολήπτης κατέβαλε ορισμένο - ελάχιστο εν προκειμένω - ποσό της οφειλής μηνιαίως.

Ετσι πολλά «κόκκινα δάνεια» θα «πρασίνιζαν» θα μετατρέπονταν δηλαδή σε ενήμερα. Και φυσικά όπως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δεσμευθεί θα καταργήσει την διάταξη με την οποία προστατεύονται όλα τα ακίνητα εφόσον οι οφειλές δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Κι ενώ η τρόικα την περασμένη εβδομάδα είχε συμφωνήσει στη διατήρηση ενός μεταβατικού σταδίου τριών χρόνων, όλα αυτά άλλαξαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες προτείνει το μεταβατικό στάδιο να μην υπερβαίνει τους 6 μήνες, η αντικειμενική αξία του ακινήτου να είναι πολύ χαμηλότερη, αλλά και το εισοδηματικό κριτήριο να αγγίζει τα όρια της φτώχειας. Και φυσικά οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν υποχώρησαν παρά τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς και τη διαπίστωση ότι κατ΄ αυτό τον τρόπο οδηγούμαστε στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και δεν προστατεύεται κανένας. «Δίνουν την αίσθηση» τονίζει αρμόδια πηγή του υπουργείου «ότι τα πράγματα εξωθούνται στα άκρα». .


Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι για την κρισιμότητα και την πολιτική σημασία του θέματος ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης είχε επισημάνει δύο φορές στην τρόικα πως είναι ανάγκη να υπάρξει συμφωνία και να μπορεί να ψηφιστεί από την Βουλή.
 
Πηγή Το Βήμα


Ετικέτες για αναζήτηση πλειστηριασμοί ΤΡΟΙΚΑ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο