Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ο ΟΟΣΑ ζητά από την Ευρώπη ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα

Ο ΟΟΣΑ ζητά από την Ευρώπη ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα

Νέα παρέμβαση στο μέτωπο του δημοσίου χρέους της Ελλάδας απαιτείται, μετά την προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, όπως αναγνώρισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, ζητώντας εκ νέου ελάφρυνση χρέους για τη χώρα μας.

Με δεδομένο ότι ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί το 2020 στο 157% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 124% που έχει τεθεί στο Πρόγραμμα Προσαρμογής, ο Γκουρία, παρουσιάζοντας την έκθεση του Οργανισμού για την ελληνική οικονομία στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπογράμμισε ότι η περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα που υπάρχει παρά την σημαντική πρόοδο που εμφανίζουν τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας, και συνέστησε στην Ευρώπη να λάβει σοβαρά υπόψιν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που παρευρέθηκε στην ίδια εκδήλωση, ανέφερε ότι μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό του 2013, η χώρα πληροί την προϋπόθεση που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την απόφαση του Eurogroup της 27 Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με την οποία “θα ληφθούν μέτρα για την αποτελεσματική μείωση του δημοσίου χρέους”.

Στην Έκθεση του, ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της στην κατεύθυνση της προώθησης των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και της βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Μεταξύ άλλων η Έκθεση επισημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη καθυστερεί από την αδύναμη εγχώρια και παγκόσμια ζήτηση, καθώς και από τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν στην πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι στο μέτωπο της ανάπτυξης για το 2014 είναι υπαρκτοί. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, στην περίπτωση που επαληθευτούν οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, η χώρα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια, ακόμη και αν υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στον τραπεζικό κλάδο, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Ελλάδα παρά τα σημαντικά βήματα που πραγματοποίησε με την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών της ιδρυμάτων συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, διότι η διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των επισφαλειών των τραπεζών θα συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τη χορήγηση νέων δανείων. Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, αναφερόμενος στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην παρουσίαση της Έκθεσης, υποστήριξε ότι σε μια εποχή που οι κοινωνίες αμφισβητούν θεσμούς, πολιτικούς και υπουργούς, οι κεντρικοί τραπεζίτες κρατάνε καλά.

Πηγή Τα Νέα


Ετικέτες για αναζήτηση ΟΟΣΑ δημόσιο χρέος


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο