Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ανακοίνωση Συνεργασίας Αριστερών Οικονομολόγων για τα πρόστιμα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

Συγκυβέρνηση και πρόστιμα …………εκτός πραγματικότητας.

Σύμφωνα με πρόσφατη διάταξη σχεδίου νόμου (άρθρο 2) που κατατέθηκε στη βουλή προβλέπεται ότι "Ειδικά στην περίπτωση που στην Α.Π.Δ. δεν περιληφθεί εργαζόμενος ή εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν στην επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται η Α.Π.Δ. οι οποίοι έχουν δηλωθεί στο Πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με αυτό για την παράβαση της μη αναγραφής εργαζόμενου στον πίνακα προσωπικού" δηλαδή  με το γνωστό πρόστιμο των 10.550 ευρώ .!!!!!!

Το τελευταίο διάστημα ψηφίστηκαν νόμοι που αλλάζουν άρδην τον τρόπο επιβολής προστίμων, μέσα από διατάξεις «επικοινωνιακού», ισοπεδωτικού  και εξοντωτικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (4174/2013) προβλέπεται διάταξη με την οποία το πρόστιμο για τη μη – υποβολή δήλωσης από την οποία προκύπτει φορολογική υποχρέωση είναι χίλια (1.000) ευρώ για υπόχρεους με απλογραφικά βιβλία και 2.500 € για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία, χωρίς να εξετάζεται ο λόγος της μη υποβολής (π.χ. λάθος/παράλειψη/ τεχνική αδυναμία/ δόλος κ.λπ.), και χωρίς να συνυπολογίζεται το ύψος της φορολογικής υποχρέωσης.

Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται βασίζεται στην ισοπεδωτική επιβολή υπέρογκων ποινών επί δικαίων και αδίκων, τιμωρώντας το ίδιο (ή και καθόλου) αυτόν που φοροδιαφεύγει και εισφοροδιαφεύγει εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ, με εκείνον που έχει παραλείψει να δηλώσει κάποιο στοιχείο ή να περιλάβει έναν εργαζόμενο στην ΑΠΔ, είτε από λάθος, είτε από αδυναμία (π.χ. ασθένεια), είτε από αμέλεια.
 
Όλα αυτά γίνονται εκ μέρους της Συγκυβέρνησης για να καλύψουν τη δική τους έλλειψη πολιτικής βούλησης για πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και τη διάλυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών. Στην πράξη εξοντώνουν το λογιστή – φοροτεχνικό, αφού δεν συγχωρούν ούτε τα ανθρώπινα λάθη! Έτσι, ο λογιστής πλέον θα εργάζεται για να πληρώνει πρόστιμα!

Αυτό που η μνημονιακή κυβέρνηση καθώς και τα επιτελεία του Υπουργείου Οικονομικών υλοποιούν με τον καταιγισμό των φορολογικών νόμων που έχουν ψηφίσει το τελευταίο διάστημα,  είναι η οικονομική εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και ο επαγγελματικός αφανισμός των χιλιάδων συναδέλφων λογιστών – φοροτεχνικών, ώστε να συγκεντρωθούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες στις μεγάλες  εταιρείες.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μας απαντήσουν. Εάν όντως επιθυμούν τα πρόστιμα να έχουν αποτέλεσμα στοχεύοντας την πραγματική φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή και όχι να βασίζονται σε μια ισοπεδωτική λογική, γιατί δεν είχαν μεριμνήσει για τα εξής, ώστε να προστατευτούν όσοι χωρίς πρόθεση υπέπεσαν σε παράλειψη από τις υπέρογκες επιβαρύνσεις :

• Αφού το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ διαθέτει τους δηλωμένους εργαζόμενους κάθε εργοδότη, γιατί δεν καθιερώνεται μια δικλείδα ασφαλείας - ελέγχου τέτοια που να μην μπορεί να κατατεθεί ΑΠΔ που δεν περιέχει όλους του δηλωμένους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ εργαζόμενους, ώστε να αποφευχθούν πρόστιμα που οφείλονται σε μη δήλωση εργαζόμενου στην ΑΠΔ εξαιτίας λάθους χωρίς πρόθεση; Αφού το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ διαθέτει όλες τις πληροφορίες και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελεγχθεί η ΑΠΔ με αυτόματο τρόπο, διασφαλίζοντας τα έσοδα σε πραγματικό χρόνο, τότε τι ακριβώς επιτυγχάνεται με το πρόστιμο;

• Γιατί η μη υποβολή δηλώσεων εκ των οποίων προκύπτει φορολογική υποχρέωση  εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ να έχει το ίδιο αυτοτελές πρόστιμο (1.000  ευρώ  & 2.500 ευρώ) με κάποια χρεωστική δήλωση μερικών δεκάδων ευρώ;

Γιατί δεν προβλέφθηκε αναλογικότητα στο ύψος του προστίμου;

Τα ανωτέρω ερωτήματα είναι προφανώς ρητορικά, αλλά αποδεικνύουν ότι ο σκοπός τους είναι εντελώς διαφορετικός. Επίσης οι απλές και εφαρμόσιμες αυτές προτάσεις, αναδεικνύουν το μέγεθος της αδράνειας του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Έτσι, η διοίκηση του Ο.Ε.Ε. μπροστά σε αυτές τις δυσμενείς  εξελίξεις για το επάγγελμα του λογιστή έμεινε για ακόμη μια φορά άπραγη και σιωπηλή. Το σίγουρο είναι ότι με τη στάση της αυτή δεν εξέπληξε κανέναν. Όπως και στην περίπτωση της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, συναίνεσε και συμμετείχε στην επίθεση που δέχεται ο κλάδος των οικονομολόγων.

Οι μνημονιακές παρατάξεις της σημερινής διοίκησης του Ο.Ε.Ε. (ΠΑΣΚΟ – ΔΗΚΙΟ) καθώς και τα δεκανίκια τους (ΠΟΦΕΕ) δεν πρόκειται να αλλάξουν ρότα. Θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη σημερινή μνημονιακή πολιτική που καταστρέφει την ελληνική οικονομία, τον μικρομεσαίο, τον εργαζόμενο, το νέο επιστήμονα. Θα συνεχίσουν να κόβουν εισιτήρια (συνδρομές) στο έργο με τίτλο «ο αφανισμός του οικονομολόγου».
 
Απέναντι στη συνενοχή και την αδράνεια η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ζητά τη στήριξη και τη συμμετοχή σου:

- Για την υπεράσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του ΟΕΕ
- Για την ενεργοποίηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
- Για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των Οικονομολόγων


Ετικέτες για αναζήτηση ΑΠΔ ΕΡΓΑΝΗ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο