Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αλλάζουν όλα στο TAXIS - Ενοποίηση των Taxis και Taxisnet

Αλλάζουν όλα στο TAXIS - Ενοποίηση των Taxis και Taxisnet

Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις συσχέτισης στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων με το περιουσιολόγιο, ενοποίηση των Taxis και Taxisnet, ενοποίηση των φορολογικών επιβαρύνσεων ακινήτων, αλλά και αλλαγές στη μορφή των ηλεκτρονικών δηλώσεων που θα υποβάλλονται από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προβλέπει το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα υλοποιηθεί σε βάθος 36 μηνών.
Στόχος είναι να ξεπερασθούν τεχνικές αδυναμίες και προβλήματα που έχουν εντοπισθεί επανειλημμένα στις συναλλαγές των πολιτών με τις Εφορίες ή κατά τη διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων, αλλά και να εναρμονισθεί το υπουργείο Οικονομικών με υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο.

Ενδεικτικά, η μνημονιακή υποχρέωση για συγχώνευση του πλήθους των Δ.Ο.Υ. έχει καταστήσει επιτακτική την ανάγκη πλήρους ηλεκτρονικοποίησης του συνόλου των συναλλαγών των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς δεν είναι δυνατή η προσέλευση τους αυτοπροσώπως στις ΔΟΥ για την εξυπηρέτησή τους. Έτσι, σχεδιάζεται να ενοποιηθούν τα πληροφοριακά συστήματα Taxis και Taxisnet προκειμένου το σύνολο των συναλλαγών να διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet και όλος ο κύκλος ζωής των συναλλαγών θα καλύπτεται από το Taxis.

Να διευκρινισθεί πως σήμερα το Taxis αποτελεί το back-office φορολογικό σύστημα και έχει το περιβάλλον εξυπηρέτησης του προσωπικού των ΔΟΥ για τις συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων στις κατά τόπους Εφορίες. Το Taxisnet είναι το εναλλακτικό κανάλι εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων μέσω διαδικτύου, που παρέχεται για τις συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με τις ΔΟΥ και παράλληλα βασίζεται στο Taxis.

Παράλληλα οι αλλαγές που έχουν επέλθει ήδη στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, στο ΦΠΑ και στο φόρο μισθωτών υπηρεσιών απαιτούν ανασχεδιασμό των δηλώσεων που υποβάλλονται από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, νέα web services για άντληση πληροφοριών φορολογικού περιεχομένου από την πηγή προκειμένου να είναι εφικτή η υλοποίηση νέων διασταυρώσεων ή και η κατάργηση προσκόμισης σχετικών βεβαιώσεων από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να πιστοποιήσουν ποσά που αναφέρονται στις δηλώσεις τους, ενώ προκύπτουν και ανάγκες νέας διαλειτουργικότητας για αυτεπάγγελτη έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών από άλλους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Οι νέες ψηφιακές υποδομές του υπουργείου Οικονομικών θα προβλέπουν και την ενοποίηση των φορολογικών επιβαρύνσεων ακινήτων. Με τον τρόπο αυτό ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο συμπληρωματικός Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), αλλά και τα τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα (π.χ. ΤΑΠ) θα μπορούν να ενοποιηθούν - εάν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο- και να τροποποιηθεί ο τρόπος υπολογισμού και επιβολής τους.

Με την νέα υποδομή θα δίνεται και η δυνατότητα διασταυρώσεων συσχέτισης στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων με το περιουσιολόγιο: Ως αποτέλεσμα της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων Taxis, Taxisnet και ακίνητης περιουσία, θα είναι εφικτή η υλοποίηση πλήθους διασταυρώσεων, όπως ενδεικτικά η συσχέτιση της συνολικής ακίνητης περιουσίας βάσει δηλωθέντος εισοδήματος.

Το έργο προϋπολογισμού 4,7 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης και η ανακήρυξη του μειοδότη από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναμένεται στις αρχές του 2014.

Πηγή News.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο