Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φοροδιαφεύγουν και οι συνταξιούχοι

Δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι και συνταξιούχοι αυτοί που αποκρύπτουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.  Την πραγματικότητα αυτή αποκαλύπτουν τα στοιχεία διασταυρώσεων που έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ας δούμε, όμως τι έχουν δείξει αυτές οι διασταυρώσεις. Περίπου το 10% των συνταξιούχων συγκεκριμένων ταμείων, όπως είναι το ΤΣΑΥ και το ΤΣΜΕΔΕ δεν δηλώνουν στην εφορία τα πραγματικά τους εισοδήματα. Πώς γίνεται αυτό; Χιλιάδες συνταξιούχοι των παραπάνω ταμείων είναι διπλοσυνταξιούχοι, δηλαδή λαμβάνουν και σύνταξη από ένα άλλο ασφαλιστικό ταμείο. Στη φορολογική τους δήλωση, ωστόσο, δήλωναν μόνο τη μια σύνταξη προκειμένου να γλιτώσουν φόρο εισοδήματος.

Στις περιπτώσεις των διπλοσυνταξιούχων, κάθε ασφαλιστικό ταμείο παρακρατά φόρο εισοδήματος για το ύψος της σύνταξης που καταβάλλει στο φορολογούμενο. Ωστόσο, επειδή κάθε ταμείο κάνει αυτόνομα την παρακράτηση φόρου εισοδήματος, για τον διπλοσυνταξιούχο προκύπτει πρόσθετος φόρος εισοδήματός κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης (ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται με βάση το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου).

Αρκετοί συνταξιούχοι θέλοντας να αποφύγουν την πληρωμή πρόσθετου φόρου και με δεδομένο ότι μέχρι πρόσφατα ο κίνδυνος εντοπισμού τους ήταν περιορισμένος, δεν δήλωναν τη μία σύνταξη. Ωστόσο, με τις διασταυρώσεις που εντείνονται συνεχώς είναι πλέον δεδομένος ο εντοπισμός όσων δεν δηλώνουν το σύνολο του εισοδήματός τους από συντάξεις. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας πρόκειται να προχωρήσει από το 2014 στην προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων.
 
Οι συνταξιούχοι που θα επιθυμούν να αλλάξουν τα ποσά εισοδήματος που θα εμφανίζονται στη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να προσκομίσουν και σχετικά δικαιολογητικά στην εφορία. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί ότι δηλώνεται το σύνολο των πραγματικών εισοδημάτων των συνταξιούχων. Μάλιστα, το μέτρο της προσυμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων είναι μεταξύ αυτών που έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2014 ως αυτά που θα στηρίζουν το σκέλος των εσόδων.
 
Πηγή Capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο