Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στουρνάρας: Γιατί δεν αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές - Δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας το 2014 -Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται - Τι είπε ο υπουργός για τους πλειστηριασμούς

Τη διαβεβαίωση ότι ο προϋπολογισμός του 2014 δεν περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας και δεν θα περιλάβει τέτοια μέτρα, σε τυχόν αναθεώρηση, ούτε τον Απρίλιο, ούτε τον Ιούνιο, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Οπως είπε ο κ.Στουρνάρας, η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ωστόσο η διαφορά που την χωρίζει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος μας επιτρέπει να ξεκινάμε από ισχυρότερη θέση, είπε αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και συμπλήρωσε ότι η τρόικα δεν έχει συμφωνήσει ακόμη, αλλά «τα επιχειρήματά μας είναι πολύ ισχυρά».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι η τρόικα αποδέχεται να κλείσει αυτή η διαφορά με διαρθρωτικά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Δεκεμβρίου για να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς, επεσήμανε ότι κυβέρνηση και τρόικα πρέπει να βρούμε μέσες λύσεις, καθώς η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται την απαίτηση για την πλήρη απελευθέρωσή τους. Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για την ανάγκη να αλλάξει το πλαίσιο αναφορικά με τους πλειστηριασμούς αλλά με προστασία των αδυνάτων. Χαρακτήρισε εντελώς παράλογο το γεγονός ότι προστατεύονται άπαντες από πλειστηριασμούς έως 200.000 ευρώ και προανήγγειλε την κατάργηση του σχετικού νόμου (Παπαθανασίου).

Ωστόσο τόνισε την ανάγκη να λειτουργήσει ο θεσμός του συνεργαζόμενου δανειολήπτη για αυτούς που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αλλά και στο να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για τις αλλαγές στο σύστημα.

Δεν αποδεχόμαστε ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Θα κλείσουμε με την τρόικα στο ένα δισεκατομμύριο δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι έχουμε προϋπολογισμό και πως οι στόχοι έχουν συμφωνηθεί. Η τρόικα δεν έχει συμφωνήσει ότι δεν θα λάβουμε νέα μέτρα αλλά έχουμε ισχυρά επιχειρήματα. συμπλήρωσε.

Ανοικτός φάνηκε ο Γιάννης Στουρνάρας στις αλλαγές στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. «Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που ο υπουργός Εργασίας έχει βέτο στις απολύσεις», είπε υπενθυμίζοντας ότι ο αρμόδιος υπουργός ο Γ. Βρούτσης έχει ζητήσει μελέτη από τον οργανισμό εργασίας για τις βέλτιστες πρακτικές γύρω από το θέμα.

Αναφορικά με τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα σημείωσε ότι από την στιγμή που αποκτήσαμε πρωτογενές πλεόνασμα έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ. «Θα έχουμε λιγότερη πίεση», εκτίμησε.

Σε ό,τι αφορά τα ΕΑΣ ανέφερε πως δεν θα κλείσουν αλλά θα πρέπει να καταστούν μια βιώσιμη επιχείρηση με εξαγωγική δυνατότητα. Αυτή η διαπραγμάτευση διαρκεί από το Σεπτέμβριο γιατί είναι πολύ δύσκολη και περιλαμβάνει πολλά θέματα.

Το 2014 θα είναι δύσκολο έτος αλλά καλύτερο από 2013 υπογράμμισε, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο. Η τρόικα συμφωνεί να καλυφθεί το κενό χωρίς νέο δάνειο, τόνισε.

Διευκρίνισε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει μόλις πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.

Σημείωσε ότι αν συνεχιστεί το ίδιο καθεστώς θα έχουμε πρόβλημα και σημείωσε ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών, ενώ επιχειρείται να εισαχθεί ο θεσμός του συνεργαζόμενου δανειολήπτη, ο οποίος πληρώνει συστηματικά τις δόσεις του δανείου.

Ο υπουργός είπε, αναφερόμενος στο φόρο ακινήτων, ότι η Ελλάδα ήταν τελευταία στον ΟΟΣΑ στο συγκεκριμένο τομέα και τώρα βρίσκεται στη μέση. Είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες τώρα διότι θα έπρεπε να αυξηθούν στις λαϊκές γειτονιές και να μειωθούν στα βόρεια προάστια. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι αντικειμενικές χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των ακινήτων και δεν επιβάλλεται ο φόρος πάνω σ' αυτές.

Συγκεκριμένα ανέφερε : «είμαστε η τελευταία χώρα στον ΟΟΣΑ που δεν είχε στην ουσία φόρο ακινήτων» και υποστήρισε πως «ο φόρος ακινήτων είναι ο δικαιότερος φόρος και ιδιαίτερα σε μια χώρα που έχει πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή και πολλά έσοδα από τη φοροδιαφυγή επενδύονται σε ακίνητα».

«Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται»

O υπουργός οικονομικών τόνισε επίσης : "Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται" και σημείωσε ότι στο φόρο εισοδήματος στην Ε.Ε. είμαστε κάτω από το 4% του ΑΕΠ.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης είπε επίσης ότι ο ίδιος διαφωνεί με τη μείωση της φορολογίας, γιατί θα δώσει πάλι λαβή για λαθρεμπόριο. Ωστόσο, δέχθηκε να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην τρόικα, αφού αυτή η άποψη επικράτησε στην κυβέρνηση.


Με πληροφορίες από MEGA -Ημερησία - Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο