Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οικονομικοί Εισαγγελείς: Να γίνουν προσλήψεις στο Σ.Δ.Ο.Ε.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Παν. Αθανασίου και Γαλ. Μπρης, που εποπτεύουν τις έρευνες για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων και καυσίμων, αλλά και εκατοντάδες δικογραφίες για φοροδιαφυγή, απέστειλαν έγγραφο στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ζητώντας «επειγόντως» βοήθεια.

Εξαιτίας της έλλειψη προσωπικού στο ΣΔΟΕ σημαντικές εισαγγελικές έρευνες για φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και οικονομική παραβατικότητα καρκινοβατούν, στερώντας πολύτιμα έσοδα από το δημόσιο ταμείο.
Στο εισαγγελικό έγγραφο τονίζεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για παροχή εξειδικευμένου προσωπικού που θα συμβάλει στη διενέργεια των ελέγχων σε κρίσιμους τομείς της οικονομικής εγκληματικότητας, προκειμένου να ερευνηθούν υποθέσεις για παραβάσεις δισεκατομμυρίων. Στις άμεσες προτεραιότητες των δύο οικονομικών εισαγγελέων, είναι η δίωξη της φοροδιαφυγής που προσλαμβάνει διαστάσεις εκτεταμένης και βαθιάς διαφθοράς.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς ζητούν από τον υπουργό των Οικονομικών να παράσχει στο ΣΔΟΕ 260 εξειδικευμένους επιστήμονες, που μπορούν να ανταποκριθούν στους ελέγχους -περιγράφονται μία προς μία οι ειδικότητες και τα προσόντα- για να ενισχυθούν οι υπηρεσίες του και να καταστεί δυνατόν να προχωρήσουν έρευνες σε βασικούς τομείς οικονομικής εγκληματικότητας. Η σημασία για τη διενέργεια των ελέγχων, πέραν της επιβολής ποινικών κυρώσεων, είναι τεράστια για την είσπραξη εσόδων από το Δημόσιο καθώς για παράδειγμα στις έρευνες που γίνονται για εικονικά και πλαστά τιμολόγια, τα ποσά που έχουν εντοπιστεί είναι τεράστια.

Στην τριετία 2009 - 2012 έχουν εκδοθεί πλαστά και εικονικά τιμολόγια ύψους 5 δισ. ευρώ και το σημαντικότερο: αυτά που έχουν εντοπιστεί αποτελούν κατά τους οικονομικούς εισαγγελείς μόνο το 20% του συνόλου! Παράλληλα, οι απώλειες από ΦΠΑ και η είσπραξη επιδοτήσεων από τις επιχειρήσεις που μετέχουν στην εκτεταμένη παραβατικότητα υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, που αποτελεί μία από τις βασικές έρευνες που διενεργεί το ΣΔΟΕ με την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων. Μόνον τα κατασχεθέντα λαθραία τσιγάρα για το 2012 φθάνουν τα 456 εκατ. τεμάχια, ενώ οι επιπτώσεις της λαθρεμπορίας καπνού ξεπερνούν την οικονομική και ποινική διάσταση του θέματος και αγγίζουν σοβαρότερες πτυχές, όπως αυτές της δημόσιας υγείας. Ειδικοί έλεγχοι, που έχουν πραγματοποιηθεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους, περιγράφουν την επικινδυνότητα των λαθραίων προϊόντων καπνού με ποσοστά που σοκάρουν για τη νικοτίνη, την πίσσα αλλά και το μονοξείδιο του άνθρακα, καθώς είναι αυξημένα από 30% έως 50% από τα νόμιμα προϊόντα. Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για λαθρεμπόριο στα καύσιμα, εκεί τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, με απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, ενώ παρεπόμενη δραστηριότητα του λαθρεμπορίου των καυσίμων, όπως έχει προκύψει από τις έρευνες, είναι η νόθευσή τους.

Σε εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι επιβαρύνσεις για το Δημόσιο και από την υπερκοστολόγηση ιατρικών μηχανημάτων, καθώς οι έρευνες που κινούνται με αργούς ρυθμούς έχουν καταδείξει «σημεία και τέρατα». Εχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα μηχανήματα για παροχή ιατρικής βοήθειας, στα οποία οι τιμές είναι 45 φορές μεγαλύτερες από την τιμή του ίδιου προϊόντος που διακινείται, για παράδειγμα στην Ισπανία!

Εκεί, ωστόσο, που πραγματικά οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ με την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων κινούνται χωρίς το ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, που συνιστά εκτεταμένη οικονομική παραβατικότητα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως, όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Καθημερινή» αρμόδια δικαστική πηγή, «πλέον για φοροδιαφυγή ενός εκατομμυρίου ευρώ οι υπηρεσίες είναι δύσκολο να ανταποκριθούν καθώς εστιάζουν τις έρευνές τους σε πολύ μεγαλύτερα ποσά»!

Η παραδοχή αυτή, αποτέλεσμα της πραγματικής κατάστασης για τις δυνατότητες των ελεγκτικών μηχανισμών, είναι ίσως η βασική αιτία που κινητοποίησε τους οικονομικούς εισαγγελείς να ζητήσουν άμεσα προσωπικό από τον κ. Στουρνάρα.

Πηγή Ημερησία


Ετικέτες για αναζήτηση ΣΔΟΕ λαθρεμπόριο εικονικά τιμολόγια


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο