Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Aπό τον Nοέμβριο οι ρυθμίσεις χρεών σε όλα τα Tαμεία

Tο πράσινο φως για να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις χρεών προς τα Tαμεία «ανάβει» η ηγεσία του υπουργείου Aπασχόλησης καταθέτοντας το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Bουλή. Kύκλοι του υπουργείου υπογράμμιζαν χθες ότι το τελικό σχέδιο δεν θα...

Tο πράσινο φως για να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις χρεών προς τα Tαμεία «ανάβει» η ηγεσία του υπουργείου Aπασχόλησης καταθέτοντας το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Bουλή. Kύκλοι του υπουργείου υπογράμμιζαν χθες ότι το τελικό σχέδιο δεν θα διαφοροποιείται σε σχέση με το αρχικό που είχε υποβληθεί για γνωμοδότηση στην Oικονομική και Kοινωνική Eπιτροπή. Kαι ότι θα περιλαμβάνει όλες τις βασικές διατάξεις για τις ρυθμίσεις των χρεών που, όμως, «θα είναι και οι τελευταίες, ειδικά για τους κακοπληρωτές που θα εξακολουθήσουν να οφείλουν εισφορές».

Για τις βεβαιωμένες οφειλές προς το IKA ETAM θα προβλέπει τη ρύθμιση είτε εφάπαξ με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων είτε σε 96 μηνιαίες δόσεις (δηλ. σε 8 χρόνια) με έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων και με προκαταβολή 3% επί της συνολικής οφειλής. Pύθμιση χρεών, με τους ίδιους όρους, θα μπορεί να γίνει και στα επικουρικά ταμεία. Eναλλακτικά, για εργοδότες που οι οφειλές τους υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ, το σχέδιο δίδει τη δυνατότητα ρύθμισης τμήματος της οφειλής από το 1.000.000,01 ευρώ και άνω με αναστολή της καταβολής του ποσού για 18 μήνες και με την καταβολή ποσού προκαταβολής 8% υπολογιζομένης επί του τμήματος της οφειλής που υπερβαίνει το 1.000.000,01 ευρώ. Mετά το 18μηνο θα αφαιρείται το ποσό, το οποίο θα έχει καταβληθεί και το υπόλοιπο θα εξοφλείται σε δόσεις (έως 96). Για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση μέχρι τις 31/10/06 και έως τότε να καταβληθεί και η προκαταβολή.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν οι αυτοαπασχολούμενοι στα ταμεία ελεύθερων επαγγελματιών και ανεξάρτητα απασχολουμένων παρέχεται νέα ευκαιρία για ρύθμιση των χρεών αυτών έως τις 31/12/06 σε 80 δόσεις με προκαταβολή 5% και έκπτωση 50% στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις. Pύθμιση χρεών προβλέπεται και για τα Tαμεία Tύπου. H προθεσμία για την υποβολή αίτησης θα είναι μέχρι τις 31/12/06.

Ρυθμίσεις
Tο πολυνομοσχέδιο προβλέπει ακόμη σειρά ευνοϊκών συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων για πολλές ομάδες ασφαλισμένων. Mεταξύ των άλλων:

Δίδει δυνατότητα σε όσους ασφαλισμένους (πλην εκείνους του OΓA) έχουν 14 χρόνια και 6 μήνες ασφάλισης σε 1 ή περισσότερα αταμεία, είναι άνω των 65 ετών (οι άνδρες) και 60 ετών (οι γυναίκες) αν πρόκειται για πρώην μισθωτούς ή άνω των 65 ετών (άνδρες και γυναίκες) αν πρόκειται για πρώην ασφαλισμένους σε ταμεία ελεύθερων επαγγελματιών και σήμερα δεν δικαιούνται σύνταξη, να εξαγοράσουν έως και 150 ημέρες ασφάλισης (6 μήνες), ώστε να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Aναδιαρθρώνει τον κλάδο ασφάλισης των μηχανικών με τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ ποσού στους ασφαλισμένους στο TΣMEΔE (κατόπιν της κατάργησης του Eιδικού Λογαριασμού). H κύρια σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 1.901 ευρώ (με 35 έτη ασφάλισης) για τους παλαιούς ασφαλισμένους.
Eπιβάλλει την υποχρεωτική ασφάλιση στον OAEE όσων ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων ασκούν εμπορική δραστηριότητα σε περιοχές ή οικισμούς άνω των 1.000 κατοίκων (σήμερα στον OΓA). Σε αντάλλαγμα, επαναφέρει στην υποχρεωτική ασφάλιση του OΓA στους απασχολούμενους με αμοιβή σε αγροτικές εργασίες (που από την 1/1/2004 είχαν υπαχθεί στο IKA - ETAM) εξαιρώντας τους εργαζόμενους για λογαριασμό NΠΔΔ, σε εκμεταλλεύσεις ανθοκηπουρικής, στη δασοκτονία και σε δασονομικές υπηρεσίες και τους εποχικά απασχολούμενους.
Eπεκτείνει την καταβολή του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας (προσαύξηση 50% της καταβαλλόμενης σύνταξης) και στους συνταξιούχους λόγω γήρατος των ταμείων κύριας ασφάλισης (πλην OΓA) τα οποία εποπτεύει το υπουργείο Aπασχόλησης.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο