Αποτελέσματα live αναζήτησης

Alpha Bank: Εκ προοιμίου εισπρακτικά αποτυχημένος ο νέος ΕΝ.Φ.Α.

22 Νοέμβριου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Αντί για έναν ανταποδοτικό και λειτουργικό φόρο ακινήτων από τον οποίο θα εισπράττονταν τα αναγκαία έσοδα του κράτους για τη χρηματοδότηση της συντήρησης των υποδομών και των υπηρεσιών που εξασφαλίζουν την αξία και τη λειτουργία αυτών των ακινήτων, επιδιώκεται και πάλι να αποκτήσουμε ένα φόρο που θα είναι εκ πρωιμίου εισπρακτικά αποτυχημένος, αναφέρει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Alpha Bank.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «αντί για την αναγκαία προσαρμογή του ΕΝΦΑ σε συγκεκριμένους τομείς (όπως, π.χ., στα εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στα κενά διαμερίσματα που έχουν παραμείνει κλειστά λόγω της εξάχρονης ύφεσης, στην φορολογία των ενοικίων, κ.ά.) στους οποίους παρουσίαζε δυσλειτουργίες, όπως είχε εκτενώς επισημανθεί, προτιμήθηκε η πλήρης διαστρέβλωση της αιτιολογικής του βάσης. Έτσι, επιδιώκεται η ουσιαστική κατάργηση της φορολογίας των αγροτικών κτισμάτων και αγροτεμαχίων, η μείωση κατά 83% της φορολογίας των εντός σχεδίου πόλεως ακινήτων και με επαναφορά, για αντιστάθμισμα των απωλειών στα έσοδα, του γνωστού ΦΑΠ στο σύνολο της αστικής ακίνητης περιουσίας των συνεπών φορολογουμένων. Δεν λαμβάνονται, επίσης, υπόψη τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την υψηλή φορολογία σε περιπτώσεις εξάντλησης του συντελεστή δόμησης ενώ αντιθέτως θα έπρεπε να δίνονταν κίνητρα σε περιπτώσεις μη εξάντλησης του συντελεστή αυτού».

Επίσης, η Alpha Bank επισημαίνει πως «Οι εξελίξεις στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας στο 9μηνο 2013 δείχνουν την επίτευξη, για πρώτη φορά μετά από πολλές 10ετίες, ενός εντυπωσιακού πλεονάσματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων και των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων), ύψους € 3,84 δις (2,09% του συνολικού ΑΕΠ του 2013). Μάλιστα, σε αυτό το εντυπωσιακό πλεόνασμα δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα της χώρας από την είσπραξη επιπλέον € 1,5 δις από την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχαν αγοραστεί από την ΕΚΤ στα πλαίσια του προγράμματος SMP. Το πλεόνασμα αυτό συγκρίνεται με έλλειμμα ύψους € 1,22 δις στο 9μηνο 2012 και έλλειμμα € 13,6 δις στο 9μηνο.2010».


Πηγή:www.capital.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης