Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Alpha Bank: Εκ προοιμίου εισπρακτικά αποτυχημένος ο νέος ΕΝ.Φ.Α.

Αντί για έναν ανταποδοτικό και λειτουργικό φόρο ακινήτων από τον οποίο θα εισπράττονταν τα αναγκαία έσοδα του κράτους για τη χρηματοδότηση της συντήρησης των υποδομών και των υπηρεσιών που εξασφαλίζουν την αξία και τη λειτουργία αυτών των ακινήτων, επιδιώκεται και πάλι να αποκτήσουμε ένα φόρο που θα είναι εκ πρωιμίου εισπρακτικά αποτυχημένος, αναφέρει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Alpha Bank.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «αντί για την αναγκαία προσαρμογή του ΕΝΦΑ σε συγκεκριμένους τομείς (όπως, π.χ., στα εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στα κενά διαμερίσματα που έχουν παραμείνει κλειστά λόγω της εξάχρονης ύφεσης, στην φορολογία των ενοικίων, κ.ά.) στους οποίους παρουσίαζε δυσλειτουργίες, όπως είχε εκτενώς επισημανθεί, προτιμήθηκε η πλήρης διαστρέβλωση της αιτιολογικής του βάσης. Έτσι, επιδιώκεται η ουσιαστική κατάργηση της φορολογίας των αγροτικών κτισμάτων και αγροτεμαχίων, η μείωση κατά 83% της φορολογίας των εντός σχεδίου πόλεως ακινήτων και με επαναφορά, για αντιστάθμισμα των απωλειών στα έσοδα, του γνωστού ΦΑΠ στο σύνολο της αστικής ακίνητης περιουσίας των συνεπών φορολογουμένων. Δεν λαμβάνονται, επίσης, υπόψη τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την υψηλή φορολογία σε περιπτώσεις εξάντλησης του συντελεστή δόμησης ενώ αντιθέτως θα έπρεπε να δίνονταν κίνητρα σε περιπτώσεις μη εξάντλησης του συντελεστή αυτού».

Επίσης, η Alpha Bank επισημαίνει πως «Οι εξελίξεις στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας στο 9μηνο 2013 δείχνουν την επίτευξη, για πρώτη φορά μετά από πολλές 10ετίες, ενός εντυπωσιακού πλεονάσματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων και των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων), ύψους € 3,84 δις (2,09% του συνολικού ΑΕΠ του 2013). Μάλιστα, σε αυτό το εντυπωσιακό πλεόνασμα δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα της χώρας από την είσπραξη επιπλέον € 1,5 δις από την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχαν αγοραστεί από την ΕΚΤ στα πλαίσια του προγράμματος SMP. Το πλεόνασμα αυτό συγκρίνεται με έλλειμμα ύψους € 1,22 δις στο 9μηνο 2012 και έλλειμμα € 13,6 δις στο 9μηνο.2010».


Πηγή:www.capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο