Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας - Τα 4 νέα μέτρα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2013

Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στην Βουλή, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας που έχει ήδη ανακοινώσει, κατέθεσε σήμερα ένα σημαντικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει κυρίως μέτρα δραστικής ενίσχυσης της εισπρακτικής ικανότητας των ασφαλιστικών ταμείων.

Πρόκειται για ένα συνεκτικό πλέγμα διατάξεων με τις οποίες εκσυγχρονίζονται τα εργαλεία και τα μέσα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, καθίσταται διαρκής και αυστηρός ο έλεγχος των εσόδων των ταμείων και ολοκληρώνεται ένας κύκλος ουσιαστικού «νοικοκυρέματος» στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Με τη συνεπή εφαρμογή των διατάξεων αυτού του νομοσχεδίου, το υπουργείο Εργασίας συνεισφέρει σημαντικά και κρίσιμα ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην κάλυψη των χρηματοδοτικών απαιτήσεων για τον προϋπολογισμό του 2014, καλύπτοντας ένα σημαντικό μερίδιο στη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας.

Και όλα αυτά επιτυγχάνονται, χωρίς να θίγονται συντάξεις και μισθοί ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται και ενισχύεται η ταμειακή επάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος».


Τα 4 μέτρα που περιέχει το νομοσχέδιο

--

Από 1/12/2013 ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώνει τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα και του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας για τους μισθωτούς που υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) που υποβάλλει. Την υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ έχουν και οι αυτοαπασχολούμενοι - ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑ, το ΤΑΠΙΤ και το ΤΑΥΤΕΚΩ. Δεν θα υποβάλουν, ωστόσο, στο εξής ΑΠΔ οι ΠΑΕ, ΚΑΕ και τα νομικά πρόσωπα επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού για το προσωπικό που απασχολούν σε αγώνες, καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί θα «καλύπτονται» με το εργόσημο.

--

Στην περίπτωση που στην ΑΠΔ δεν περιληφθεί εργαζόμενος ή εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν στην επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται η ΑΠΔ και οι οποίοι έχουν δηλωθεί στην «ΕΡΓΑΝΗ» επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο αντίστοιχο για την παράβαση της μη αναγραφής εργαζομένου στον πίνακα προσωπικού (10.549,44 ευρώ για τους άνω των 25 ετών αδήλωτους εργαζόμενους και 9.197,10 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών).

--
Εντός του επομένου του μήνα υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, διενεργείται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μηχανογραφικός έλεγχος σύγκρισης δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών για κάθε προηγούμενη μισθολογική περίοδο.

Εάν από τη διενέργεια του ελέγχου, προκύψει ότι δεν έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους οι εισφορές που δηλώθηκαν στην ΑΠΔ εκδίδεται Πράξη Επιβολής Εισφορών σε βάρος του υπόχρεου υποβολής ΑΠΔ ή πράξη βεβαίωσης οφειλής.

--

Για την απλούστευση των ελέγχων ορίζεται ενιαία εισφορά στο ΕΤΕΑ, για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους μισθωτούς σε 3% για τον ασφαλισμένο και 3% για τον εργοδότη (για τους υπαγόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, επιπλέον, 2% που βαρύνει τον ασφαλισμένο κατά 1,25% και τον εργοδότη κατά 0,75% και για απασχολούμενους σε υπόγειες στοές μεταλλείων - λιγνιτωρυχείων, σε υποθαλάσσιες εργασίες, ορυχεία, σταθμούς παραγωγής και δίκτυα της ΔΕΗ 3% που βαρύνει κατά 2% τον εργοδότη και κατά 1% τον ασφαλισμένο).

Η εισφορά των αυτοαπασχολούμενων στο ΕΤΕΑ αυξάνεται σε 6% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία καταβάλλονται εισφορές στον φορέα κύριας ασφάλισης.
Ετικέτες για αναζήτηση Βρούτσης ΑΠΔ ΕΡΓΑΝΗ ΕΤΕΑ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο