Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κάθε μήνα η καταβολή εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε.

Τρεις τροπολογίες για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα συνοδεύουν το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,  το οποίο –εκτός απροόπτου κι εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των υπογραφών– αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Με στόχο τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του Οργανισμού και την ενίσχυση των εσόδων του προβλέπεται η θέσπιση μηνιαίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και όχι ανά δίμηνο όπως ισχύει σήμερα. Με άλλη τροπολογία προβλέπεται η ένταξη στον ΟΑΕΕ των νέων ασφαλισμένων σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, εφόσον ασκούν δραστηριότητα η οποία υπάγεται στον Οργανισμό αλλά έχουν εξαιρεθεί με τους ισχύοντες νόμους. Με τη νέα ρύθμιση θα υποχρεούνται να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ μόνο οι νέοι και όχι οι παλαιοί ασφαλισμένοι για τους οποίους, εντέλει, δεν μεταβάλλεται το καθεστώς ασφάλισης (κυρίως στον ΟΓΑ). Επίσης, στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ υπάγονται όσοι ασκούν σχετική με τη δραστηριότητα ασφάλισης στον φορέα, αλλά δεν υποχρεούνται να ασφαλίζονται σε αυτόν λόγω της περιστασιακής και για μικρό χρονικό διάστημα (ακόμη και με μία ημέρα) ασφάλισης στο ΙΚΑ. Στο εξής, αυτή η κατηγορία ασφαλισμένων θα μπορεί να εξαιρεθεί από τον ΟΑΕΕ μόνο εάν έχει πλήρη χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ.

Με την οριστικοποίηση αυτών των αλλαγών είναι προφανές ότι δεν θα μεταβληθεί το καθεστώς ασφάλισης για ένα μεγάλο τμήμα εξαιρέσεων, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που δραστηριοποιούνται στον τομέα ενοικίασης δωματίων και μετακινήθηκαν με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση από τον ΟΑΕΕ στον φθηνότερο ΟΓΑ.

Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις υψηλόβαθμων παραγόντων του υπουργείου Εργασίας, οι αποκλίσεις υπουργείου και τρόικας για το ύψος των υπό εξοικονόμηση ποσών είναι μικρές και μένει να οριστικοποιηθούν μετά και την ολοκλήρωση της αποστολής των αρχείων τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση των κυβερνητικών εκτιμήσεων για την εξοικονόμηση των 600 εκατ. ευρώ από δράσεις που σχετίζονται με τη σύλληψη της εισφοροδιαφυγής.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο ακόμη θέματα για τα οποία θα αργήσει η συμφωνία. Το πρώτο αφορά τη νέα ρύθμιση για το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι παρά τις διαφωνίες ως προς το βάθος των αλλαγών στο καθεστώς, στο τέλος θα βρεθεί μέση οδός. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό των επιτρεπόμενων ομαδικών απολύσεων μηνιαίως δεν μπορεί να αποκλίνει από την ευρωπαϊκή πρακτική. Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι η υπό αναθεώρηση διάταξη είναι ήσσονος σημασίας, καθώς ακόμη και στις μεγάλες επιχειρήσεις τις οποίες αφορά η συγκεκριμένη διάταξη οι ομαδικές απολύσεις ήδη γίνονται σε ποσοστά μεγαλύτερα των νομοθετημένων με τη βοήθεια των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά το πότε και το αν δρομολογηθεί η μνημονιακή δέσμευση του υπουργείου να προχωρήσουν τα ασφαλιστικά Ταμεία σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% ποσοστιαίες μονάδες. «Και σε αυτό το θέμα θα βρεθεί κάποια ενδιάμεση λύση» επισημαίνεται από στελέχη του υπουργείου Εργασίας, τα οποία δεν αποκλείουν η τρόικα να αποδεχθεί μετάθεση της περικοπής του μη μισθολογικού κόστους το 2015 και όχι από το 2014. «Αντιλαμβάνονται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος και δεν αποκλείουμε ότι θα αποδεχθούν μετακίνηση προς τα πίσω» δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.kathimerini.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο