Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Μέτρα 6 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 780 εκατ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014

Προϋπολογισμό λιτότητας, με πρόσθετα βάρη 6 δισ. ευρώ για τα συνήθη φορολογικά «υποζύγια», καταθέτει σήμερα στη βουλή η κυβέρνηση, η οποία έχει μπροστά της 18 μέρες για να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα με την τρόικα.

 
Έως τις 9 Δεκεμβρίου πρέπει να παρουσιάσει στο Eurogroup συγκεκριμένα αποτελέσματα τόσο για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ όσο και για το δημοσιονομικό «κενό»  του νέου έτους, όπου το ακριβές ύψος του οποίου παραμένει ακόμα απροσδιόριστο.                 
Ο τελευταίος κύκλος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ολοκληρώθηκε χθες, με την «ατζέντα» να μένει ορθάνοικτη σε όλα τα καυτά ζητήματα που εκτείνονται από τα μέτρα του 2014 μέχρι τις απολύσεις στο δημόσιο.
«Η χθεσινοβραδινή συνάντηση με την τρόικα είχε πολιτικό χαρακτήρα» δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης που συμμετείχε στην διαπραγμάτευση, δίνοντας έτσι το στίγμα της διαχείρισης του χρόνου μέχρι το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών του Δεκεμβρίου.
Οι επαφές με τους δανειστές θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων καθώς οι επικεφαλής αναχωρούν από την Αθήνα ενώ δεν θα συμμετάσχουν ούτε στο άτυπο Ecofin της Παρασκευής στο οποίο πρόκειται να συμμετάσχει ο Γιάννης Στουρνάρας, ενόψει της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές στα μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν το 2014, μίκρυνε περαιτέρω, με τις πιθανότητες να βρεθεί λύση να είναι πλέον «60 - 40» από «50 - 50» που ήταν μία μέρα νωρίτερα.
Το βέβαιο είναι ότι ο νέος προϋπολογισμός βρίσκεται στον «αέρα» και «οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να αλλάξει μέσα στη νέα χρονιά» ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων.  
Το πιθανότερο είναι να αυξηθεί  ο «λογαριασμός» για τους φορολογούμενους καθώς η τρόικα επιμένει στη λήψη μέτρων 2,5 δισ. ευρώ υπενθυμίζοντας στην κυβέρνηση ότι δεν έχει υλοποιήσει 2 μέτρα απόδοση 850 εκατ. ευρώ (εισφορά 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων και μείωση στρατιωτικών συντάξεων).
Για την ώρα, οι φόροι το νέο έτος αυξάνουν κατά 2,5 δισ. ευρώ και η νέα «σοδειά» των εισπράξεων θα  προέλθει από τις αλλαγές που επήλθαν στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών.  
Ουσιαστικά πρόκειται για μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί και η επίδραση τους θα φανεί με τα εισοδήματα που θα δηλώσουν οι πολίτες από την άνοιξη του 2014. Μεταξύ αυτών είναι  η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά, η αύξηση της φορολογίας στις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο νέος τρόπος φορολόγησης των ενοικίων ( αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ) κ.ά.    
Το καρέ των νέων επιβαρύνσεων θα συμπληρώσει το 2014 ο ενιαίος φόρος που θα επιβληθεί σε 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με στόχο την άντληση 2,9 δισ. ευρώ.
Με τα μέτρα τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού προβλέπεται να φθάσουν στα 55 δις. ευρώ από 54,5 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο. Η κυβέρνηση  στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ από 780 εκατ. ευρώ που θα προβλέπει ο φετινός.

Οι δαπάνες προβλέπεται να μειωθούν κατά 3,1 δισ. ευρώ πλήττοντας την κοινωνική πολιτική και κυρίως του τομείς της υγείας και της παιδείας. Σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων αναμένονται και από τα ασφαλιστικά ταμεία, με μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατατίθεται από τον Γιάννη Βρούτση σήμερα στη βουλή.                
Η χρηματοδότηση προς τα Ταμεία μειώνεται κατά 2,6 δισ. ευρώ το 2014, η οποία είναι αποκαλυπτική του «πακέτου» των νέων μέτρων που έρχεται και δη των περικοπών που ετοιμάζονται σε συντάξεις, επιδόματα και παροχές υγείας. Κατά 133 εκατ. ευρώ στα 13,2 δισ. ευρώ μειώνεται για το 2014 και το κονδύλι σε μισθούς και συντάξεις.  


Πηγή bankingnews.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο