Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πάταξον μεν, διάβασον δε...

Παραφράζοντας λίγο τη γνωστή ρήση του Θεμιστοκλή προς τον Ευρυβιάδη, θα επανέρθουμε σήμερα σε ένα θέμα που μας απασχόλησε το τελευταίο διάστημα.  

Αν και έχει περάσει ένας μήνας από τη δημοσίευση του άρθρου μας με τίτλο «Επιβάρυνση για τις Ο.Ε.-Ε.Ε. με απλογραφικά βιβλία κρύβει ο νέος Κ.Φ.Ε.», ο κουρνιαχτός που έχει σηκώσει δεν έχει καταλαγιάσει ακόμη. Μέσα από το ανωτέρω άρθρο θέλαμε να αναδείξουμε τους προβληματισμούς μας σχετικά με την ασάφεια που έχει δημιουργηθεί για τη φορολόγηση στη χρήση 2014 των εταιρειών αυτής της μορφής, βάσει των νέων διατάξεων του ν. 4172/2013.

Τονίζουμε και πάλι –ελπίζουμε αυτή τη φορά να καταστεί σαφές– ότι το άρθρο μας αναφερόταν στη χρήση 2014, βάση όσων ισχύουν ακόμη και σήμερα στο ν. 4172/2013.

Το κείμενό μας προφανώς δεν έτυχε της προσεκτικής ανάγνωσης όλων, με αποτέλεσμα άλλοι να οδηγηθούν σε λανθασμένα συμπεράσματα και άλλοι να ασκήσουν έντονη κριτική που δεν στηριζόταν σε επιχειρήματα. Πριν ασκήσεις κριτική όμως σε ένα γραπτό κείμενο δεν πρέπει τουλάχιστον να το διαβάσεις σωστά;

Ας δούμε όμως μερικά βασικά σημεία που ρίχνουν φως στις τοποθετήσεις μας αλλά κυρίως στον σκοπό της ανάδειξης τέτοιων προβληματισμών.

Στην κατακλείδα του εν λόγω άρθρου υπάρχει η κατωτέρω επισήμανση:

«Σημείωση: Τα ανωτέρω προκύπτουν από προσεκτική ανάλυση των υφιστάμενων διατάξεων του νόμου 4172/2013, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, και αποτελούν την προσωπική άποψη της επιστημονικής ομάδας. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα λόγω της απλοποίησης του νέου Κ.Φ.Ε. κάποιες διατάξεις να μην έχουν τύχει της απαραίτητης προσοχής από το νομοθέτη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναμένουμε την τελική διαμόρφωση του νέου Κ.Φ.Ε. και τις διορθώσεις της επιτροπής που έχει συσταθεί γι’ αυτό το λόγο τις αμέσως επόμενες εβδομάδες».


Μέσα από το άρθρο αυτό εκφράστηκαν οι προσωπικές απόψεις της επιστημονικής ομάδας και τίποτε παραπάνω.

Μετά την ανάρτηση του άρθρου στον κόμβο, ξεκίνησε ένας μαραθώνιος συζητήσεων σχετικά με την ορθότητά του. Πλήθος συναδέλφων έσπευσαν να μας προσάψουν ότι δημιουργούμε αναστάτωση στο χώρο, ότι γράφουμε πράγματα που δεν ευσταθούν νομικά κ.λπ. Άλλοι, μη διαβάζοντας σωστά το άρθρο, νόμιζαν πως αναφερόμαστε στη χρήση 2013, ενώ άλλοι διατείνονταν ότι αυτά που γράφουμε είναι εκτός τόπου και χρόνου. Κάποιοι συνάδελφοι επίσης μέσα από την αρθρογραφία τους στηλίτευσαν όσα σχολιάζαμε στο άρθρο μας και αντέτειναν τα δικά τους επιχειρήματα που αφορούσαν όμως στη χρήση 2013, δηλαδή όχι γι΄αυτή στην οποία αναφερόμασταν εμείς.

Τελικώς τι συνέβη και μια μερίδα συναδέλφων εξέλαβε διαφορετικά αυτά που αναφέραμε στο δικό μας άρθρο και άσκησε έντονη κριτική, δεν μπορέσαμε να το καταλάβουμε! Επιλεκτική ανάγνωση, αυθαίρετη ερμηνεία ή βερμπαλισμός; Ουδείς μπορεί να αποφανθεί με βεβαιότητα. Όπως και να χει αναμένουμε τις αλλαγές στο νέο Κ.Φ.Ε. από το Υπ. Οικ., που συνεχίζοντας την αθάνατη ελληνική συνήθεια θα προβεί για πολλοστή φορά σε αλλαγές πάνω σε έναν νόμο πριν καν αυτός τεθεί σε ισχύ. Ευελπιστούμε ο θόρυβος που δημιουργήθηκε και η ανάδειξη του προβλήματος –ευτυχώς όχι μόνο εκ μέρους μας, ανάλογα άρθρα έχουν γίνει και από το περιοδικό Επιχείρηση και τον συνάδελφο Νίκο Σγουρινάκη- να οδηγήσει στην άρση της συγκεκριμένης αδικίας για τις εταιρείες αυτές, όπως επίσης και σε μια σειρά από αδικίες στις οποίες δεν έχουμε αναφερθεί διεξοδικά σε αναρτήσεις μας.

Κλείνοντας, θα επιθυμούσαμε οι συνάδελφοι που έχουν διαφορετική άποψη για το θέμα να επικοινωνήσουν μαζί μας για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το θέμα. Ο διάλογος είναι πάντα πιο εποικοδομητικός από τις μεμονωμένες εκατέρωθεν σκόρπιες αναφορές.

Καλημέρα σας.

Υ.Γ.  Σχετικά με την μη δυνατότητα απεικόνισης της διανομής κερδών στις ΟΕ με απλογραφικά έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

1. Εφόσον το καταστατικό ομόρρυθμης εταιρίας με διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους, δεν περιέχει ειδικότερες προβλέψεις για τον τρόπο διάθεσης των κερδών της εταιρίας, εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 762 ΑΚ δυνάμει της οποίας τα κέρδη μοιράζονται στους εταίρους στο τέλος της χρήσης. Η διανομή των κερδών γίνεται από τον διαχειριστή με βάση τους συνταχθέντες από αυτόν ετήσιους λογαριασμούς, δηλαδή είτε ενός απλού λογαριασμού κερδο-ζημιών, εάν πρόκειται για εταιρία που τηρεί βιβλία δεύτερης κατηγορίας (απλογραφικά) είτε των λογαριασμών του άρθρου 29 ΚΒΣ, εάν πρόκειται για εταιρία που τηρεί βιβλία τρίτης κατηγορίας.(διπλογραφικά)
2. Η αξίωση των εταίρων στα κέρδη γεννάται με την λήξη της χρήσης και η άσκησή της απέναντι στην εταιρία δεν προϋποθέτει ούτε τη σύνταξη και έγκριση ετήσιων λογαριασμών από τη συνέλευση των εταίρων ούτε τη λήψη ειδικής απόφασης για τη διανομή των κερδών της χρήσης.
3. Σε περίπτωση που ο διαχειριστής δεν συντάξει τους ετήσιους λογαριασμούς, ο εταίρος μπορεί να αξιώσει το μερίδιό του στα κέρδη, προσδιορίζοντας ο ίδιος στη σχετική αγωγή του το ύψος των καθαρών κερδών και να αξιώσει το μερίδιό του σε αυτά.

Δείτε και σχετικό άρθρο που δημοσιεύουμε σήμερα στον κόμβο

Επιμέλεια
Επιστημονική ομάδα TaxHeaven
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο