Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πρόταση για απαλλαγή φόρου εισοδήματος και κληρονομιάς σε συνταξιούχους του εξωτερικού

Την απαλλαγή του φόρου εισοδήματος και του φόρου κληρονομίας σε συνταξιούχους του εξωτερικού, ως κίνητρο για την αγορά ή ενοικίαση ακινήτου στην Ελλάδα, προτείνει με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα, ο τέως υφυπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτής ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης.
 
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Καραγκούνης, «στην Πορτογαλία από τον Ιανουάριο του 2013 όλοι οι ξένοι συνταξιούχοι και ιδίως οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι διαμένουν τουλάχιστον 183 μέρες τον χρόνο στην Πορτογαλία και οι οποίοι γίνονται μόνιμοι κάτοικοι Πορτογαλίας είτε με την αγορά είτε με την ενοικίαση ενός ακινήτου, απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων για το σύνολο των εισοδημάτων τους (σύνταξη, τόκοι καταθέσεων, μερίσματα, υπεραξίες και οποιοδήποτε άλλο εισόδημα από το εξωτερικό) για κάθε περίοδο 10 ετών ανανεωμένη».

Ο ερωτών βουλευτής αναφέρει πως «ο κατασκευαστικός τομέας στην Ελλάδα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα ενώ η κατανάλωση έχει μειωθεί στο ναδίρ η εισαγωγή ενός τέτοιου μέτρου θα μπορούσε να τονώσει καταλυτικά τόσο την Ελληνική Οικονομία όσο βεβαίως και την τοπική Οικονομία ανά την Ελλάδα» και προσθέτει: «Αν υποθέσουμε ότι θα κάνουν εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου 30.000 ξένοι συνταξιούχοι με ένα μέσο εισόδημα 3.000 ευρώ τον μήνα, τότε η ετήσια κατανάλωση στις τοπικές κοινωνίες θα ανέλθει στο 1,1 δισ ευρώ τον χρόνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ η είσπραξη ΦΠΑ θα ανέλθει περίπου στα 250.000.000 ευρώ το χρόνο. Δεν συμπεριλαμβάνεται βέβαια η ευεργετική επίδραση στην αγορά ακινήτων. Παράλληλα οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα αποτελέσουν τους κήρυκες προσέλευσης και άλλων που θα κάνουν χρήση του νόμου και σίγουρα θα συμβάλλουν στην αύξηση του τουρισμού. Η δε κατάργηση του φόρου κληρονομιάς για την συγκεκριμένη κατηγορία θα ευνοήσει και τις επόμενες γενιές να παραμείνουν στην Ελλάδα».

Ο κ. Καραγκούνης ερωτά αν ο υπουργός προτίθεται να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου στην Ελλάδα.
 
Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο