Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Με τη «σφραγίδα» της Κομισιόν το σχέδιο Υ.ΠΕ.Κ.Α. για το new deal στα φωτοβολταϊκά

Την έγκριση, τόσο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, όσο και της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν θα έχει το ελληνικό σχέδιο παρέμβασης επί των υφιστάμενων συμβάσεων των παραγωγών φωτοβολταϊκών. Πριν δηλαδή ανακοινωθεί από το ΥΠΕΚΑ θα έχει λάβει το πράσινο φως από τα κοινοτικά όργανα, όχι μόνον ως προς την αρχή του, αλλά και ως προς τις τεχνικές και άλλες λεπτομέρειές του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι δύο Γενικές Διευθύνσεις της Κομισιόν έχουν λάβει το «βασικό σενάριο» καθώς και τα εναλλακτικά του στα οποία έχει καταλήξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι αυτά τα οποία συζητήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Οι κοινοτικοί  επεξεργάζονται τα σενάρια και αναμένεται να δώσουν τις παρατηρήσεις ή το τελικό ΟΚ τις επόμενες ημέρες. Η λογική της κίνησης αυτής του ΥΠΕΚΑ φαίνεται ότι είναι η εξής: Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν όλοι οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών το κούρεμα στις ταρίφες (βασικό στοιχείο σε όλα τα σενάρια), η κυβερνητική παρέμβαση για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να έχει χαρακτήρα υποχρεωτικό και όχι εθελοντικό. Μια τέτοια απόφαση όμως, θα οδηγήσει σε νομικού τύπου αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις εκ μέρους κάποιων παραγωγών. Για να μην υπάρξουν εκ των υστέρων «εκπλήξεις» από τα κοινοτικά όργανα που θα ανατρέπουν την κυβερνητική απόφαση, κλήθηκαν οι αρμόδιες διευθύνσεις της Κομισιόν να γνωμοδοτήσουν εκ των προτέρων και να συμβουλεύσουν για τον τρόπο υλοποίησης της γενικής γραμμής η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί με τους κοινοτικούς. Ποια είναι αυτή η γενική γραμμή; Ότι οι υφιστάμενες συμβάσεις φωτοβολταϊκών θα συμμετάσχουν στην κάλυψη του ελλείμματος που έχει σωρευθεί στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

Για τη στάση της Κομισιόν, άλλωστε, δεν μπορούν πλέον να υπάρχουν αμφιβολίες. Πρόσφατη είναι η απάντησή της που αναφερόταν στην έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών: «εάν ο έλληνας  νομοθέτης  θεωρεί ότι τα εν λόγω μέτρα είναι αναπόφευκτα στις πολύ ειδικές  περιστάσεις  της  γενικής  οικονομικής  κατάστασης στην Ελλάδα και, ειδικότερα, τη χρηματοοικονομική  δυσπραγία  του  ελληνικού  ενεργειακού τομέα που είχε ήδη  προηγουμένως  κλονίσει  την  εμπιστοσύνη  των  επενδυτών, τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν σε στενή διαβούλευση  με τους εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου».

Τα σενάρια

Όπως έχει αποκαλύψει το energypress, τρία είναι τα σενάρια για το New Deal στα υφιστάμενα φωτοβολταϊκά στα οποία έχει καταλήξει  το ΥΠΕΚΑ, με κοινό παρονομαστή το κούρεμα των εσόδων, την επέκταση τόσο των δανειακών συμβάσεων με τις τράπεζες κατά 2 τουλάχιστον χρόνια, όσο και με τον ΛΑΓΗΕ κατά 5-7 χρόνια.

Όλα τα σενάρια προβλέπουν μείωση στια ταρίφες των υφιστάμενων έργων, αλλά ποικίλουν τα ποσοστά. Παραμένει στο τραπέζι ακόμα και το κούρεμα κατά 45% μεσοσταθμικά (σσ: δεν έχει απορριφθεί παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες), και από εκεί και πέρα το ΥΠΕΚΑ σε συνεννόηση με την τεχνική ομάδα της Κομισιόν έχει διαμορφώσει κάποιες παραλλαγές  του, με διαφορετικά ποσοστά.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που φαίνεται να έχει «κλειδώσει», είναι η διαβεβαίωση από τις τράπεζες ότι δέχονται να παρατείνουν τις δανειακές συμβάσεις των πελατών τους κατά δύο τουλάχιστον χρόνια. Αν δηλαδή κάποιος παραγωγός έχει συνάψει σύμβαση 8 ετών, τότε η διάρκειά της θα αυξηθεί στα 10 χρόνια, κ.ο.κ.

Επίσης, στα ανταλλάγματα, έχει αποφασισθεί ότι όσων παραγωγών «κουρευτούν» τελικά οι ταρίφες, θα τους παραταθεί η σύμβαση με τον ΛΑΓΗΕ κατά 5 με 7 χρόνια.


Πηγή: energypress.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο