Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων μετά από 40 χρόνια

Αυστηρότερος, αλλά με μικρότερες επιβαρύνσεις, αναμένεται να καταστεί ο Κώδικας Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων (ΚΕΔΕ), εναρμονιζόμενος με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Την προσεχή Πέμπτη η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα συνεδριάσει με θέμα ημερήσιας διάταξης «Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων».

Στο νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθούν και οι προτάσεις ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που ανέλαβε την μελέτη, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για την βελτίωση, τον εκσυγχρονισμό και την επικαιροποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων προκειμένου να εναρμονιστεί με τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, αλλά και τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κώδικας Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων αναμένεται να υιοθετήσει την λογική του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών για αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη είσπραξη των δημοσίων εσόδων, προκειμένου τα πρόστιμα να είναι πιο λογικά, αλλά να φθάνουν εγκαίρως στα δημόσια ταμεία.

Η αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που ψηφίστηκε το 1974 ήταν επιβεβλημένη καθώς βασικές διατάξεις του μετρούν σχεδόν 40 χρόνια ζωής. Το πόσο ξεπερασμένος είναι ο ισχύων ΚΕΔΕ φαίνεται με μια απλή ματιά στις διατάξεις του. Στο άρθρο 17 αναφέρεται χαρακτηριστικά: «εξαιρούνται της κατασχέσεως επί προσώπων τα οποία πορίζονται τα προς το ζην διά καταβολής προσωπικής εργασίας τα απαραίτητα διά την εργασίαν αυτών εργαλεία, μηχανήματα, βιβλία ή άλλα πράγματα, πλην τούτων δε: α) επί προσώπων ποριζομένων τα προς το ζην εκ γεωργικής εργασίας και δυο αροτριώντα ζώα, εν υποζύγιον, μια δάμαλις, εξ πρόβατα, εξ αίγες, η μέχρι της προσεχούς συγκομιδής απαιτουμένη σπορά και η τροφή των ανωτέρω ζώων επί τρεις μήνας, β) επί προσώπων ποριζομένων τα προς το ζην εκ της κτηνοτροφίας και δώδεκα μεγάλα ζώα ή είκοσι τέσσερα μικρά ζώα και η τροφή τούτων επί τρεις μήνας...».

Πηγή News.gr


Ετικέτες για αναζήτηση ΚΕΔΕ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο