Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3%

16 Νοέμβριου 2013 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά

Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τα ακίνητα.

Ο συντελεστής θα μειωθεί στο 3% το 2014. Ο φόρος αυτός ανέρχεται μέχρι σήμερα στο 8% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου έως 20.000 ευρώ και στο 10% για το υπόλοιπο ακίνητο.

Η τρόικα επέμενε να περιληφθεί η μείωση του φόρου μεταβίβασης στο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ώστε συνολικά το νομοθέτημα να μεταφέρει το φορολογικό βάρος στην κατοχή και όχι στην αγοραπωλησία.

Για να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών στο φόρο ακινήτων, επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος στο σύνολο της ιδιοκτησίας, με αφορολόγητο όριο τα 300.000 ευρώ. Οι μεγαλοϊδιοκτήτες θα πληρώσουν 380 εκατ. ευρώ περισσότερα απ' ό,τι προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η υπολειπόμενη "τρύπα" των 250 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί με αντίστοιχη περικοπή Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα περιοριστεί στα 6,75 δισ. ευρώ από τα 7 δισ. ευρώ, που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Βέβαια, η κυβέρνηση ως επιχείρημα προβάλλει ότι δεν έχει καταφέρει ποτέ να τηρήσει τους στόχους που έχει θέσει στο σχετικό πρόγραμμα. Ενδεικτικό είναι ότι για το 2013 ο αρχικός στόχος ήταν 6,85 εκατ. ευρώ και με τις τελευταίες εκτιμήσεις θα διαμορφωθεί στα 6,65 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία 3,5 χρόνια το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει δεχθεί κι άλλες μειώσεις για να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Δεν αποκλείεται, πάντως, εντός του 2014, να συρρικνωθεί περαιτέρω το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εφόσον υπάρξουν υστερήσεις στον προϋπολογισμό.

Μοιάζει, συνεπώς, να στερούνται πόροι από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας για την επιβίωσή της.


Πηγή: news.gr



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης