Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Επιμέλεια

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Λογιστής-φοροτεχνικός
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN


Πρόλογος

Άλλη μια εβδομάδα πέρασε και είμαστε εδώ να σχολιάσουμε όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες. Αλήθεια, πώς πέρασαν τόσο γρήγορα οι μέρες από το τελευταίο σχόλιό μου! Η αέναη κίνηση του χρόνου είναι ίσως το μοναδικό πράγμα στη ζωή που δεν μπορείς να τιθασεύσεις. Το σήμερα κυλά γρήγορα και γίνεται χθες, ενώ το αύριο με την ίδια ιλιγγιώδη ταχύτητα γίνεται σήμερα και έπειτα χθες, χωρίς να προλάβουμε καν να το συνειδητοποιήσουμε.

Η ενασχόλησή μας με τα επαγγελματικά ζητήματα, η καθημερινότητα στην εργασία, οι συνεχείς εξελίξεις, οι αλλαγές στη νομοθεσία, τα οικονομικά προβλήματα, το άγχος των προθεσμιών, καθώς και τα υπόλοιπα προβλήματα, δε μας αφήνουν να σκεφτούμε κάτι διαφορετικό. Αναλώνουμε το χρόνο μας σε πράγματα που τελικά δεν είναι η ουσία της ζωής.

Μήπως κάτι πρέπει να κάνουμε γι’αυτό; Οι αρχαίοι μας πρόγονοι που πίστευαν στο «μέτρον άριστον» λέτε να έκαναν λάθος; Μη νομίζετε βέβαια πως σήμερα θα κάνω κήρυγμα από άμβωνος, απλώς τα λέω σε σας προκειμένου να τα ακούσω κι εγώ, κάτι σαν την παροιμία που λέει «τα λέει στη νύφη για να τ’ ακούσει η πεθερά». Το μόνο που θα πω για το θέμα αυτό είναι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα σχετικά με τον τρόπο που εργαζόμαστε, να οργανώσουμε καλύτερα το χρόνο μας, να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές μας, να δώσουμε λίγο χρόνο σε μας τους ίδιους, στους ανθρώπους που είναι δίπλα μας, στις οικογένειές μας! Μην αφήνουμε το άγχος να μας κυριεύσει. Ο πατέρας ενός φίλου έλεγε χαρακτηριστικά: «Μην αγχώνεστε για ό,τι γίνεται και για ό,τι δε γίνεται», δηλαδή ουσιαστικά να μην αγχώνεστε για τίποτα.

Αφιερώστε λιγότερο από τρία λεπτά του χρόνου σας και δείτε το μικρό φιλμάκι του Κ. Καρύδα, που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Molfin στο Λονδίνο. Ο τίτλος του είναι «Wake up - Ξύπνα»

Μην ξεχνάτε ότι το γέλιο κάνει καλό στη ζωή μας, οπότε πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάποιες καταστάσεις –όσο μπορούμε περισσότερο– με τη μοναδική άμυνά μας, το χαμόγελο, το γέλιο και το χιούμορ γενικότερα. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί για μια ακόμη φορά «το σχόλιο της Δευτέρας». Διότι, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, «αν γελάς όταν σε δέρνουν, ποτέ δε θα σε ξαναδείρουν»!

Ι.  Επείγουσα ανακοίνωση από τον Ο.Α.Ε.Ε.

Από τη διοίκηση του οργανισμού, εκδόθηκε ανακοίνωση που μας πληροφορούσε ότι τα ειδοποιητήρια πληρωμών για το 5ο δίμηνο θα καθυστερήσουν λίγο. Σε ένα σημείο της  ανακοίνωσης  αναφέρεται χαρακτηριστικά το εξής:  «Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί σταδιακά στο χρονικό διάστημα  8/11/2013 έως 21/11/2013, με προτεραιότητα σε απομακρυσμένες περιοχές».

Αίφνης, μετά την κοινοποίηση της ανακοίνωσης, επήλθε η ηρεμία στις τάξεις των εμποροβιοτεχνών κ.λπ., που αγωνιούσαν γιατί δεν είχαν λάβει ακόμη τις αποδείξεις πληρωμών για το δίμηνο αυτό. Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του κόμβου –δεν μπορώ να αποκαλύψω τις πηγές μου-, το τηλεφωνικό κέντρο του Ο.Α.Ε.Ε. είχε δεχθεί χιλιάδες τηλεφωνήματα από ασφαλισμένους που ρωτούσαν εναγωνίως πότε θα σταλούν τα ειδοποιητήρια προκειμένου να σπεύσουν να πληρώσουν τις εισφορές τους.   

Μην απορήσετε κάποια στιγμή αν μας στείλει ο Οργανισμός εκπρόθεσμα τις αποδείξεις πληρωμών και μας ζητάει να πληρώσουμε εμπρόθεσμα τις εισφορές. Στην Ελλάδα ζούμε, μην το ξεχνάμε αυτό!

Επειδή μου αρέσουν οι παρωδίες ταινιών ή διαλόγων, θα τολμήσω να παραθέσω μια σύντομη δική μου, αλλά ζητώ να είστε επιεικείς μαζί μου. Θα δανειστώ ένα κομμάτι από τον Λουκιανό –Νεκρικοί Διάλογοι– και θα το μεταφέρω στη δική μας πραγματικότητα. Στο ρόλο του Χάροντα μπαίνει ο Ο.Α.Ε.Ε. και στο ρόλο του Μένιππου ένας λογιστής:

Ο.Α.Ε.Ε.

- Πλήρωσε τα ασφάλιστρα, καταραμένε!
Λογιστής
-Φώναζε όσο θέλεις Ο.Α.Ε.Ε., αν αυτό σου αρέσει.
Ο.Α.Ε.Ε.
-Πλήρωσε σου λέω, εγώ σε ασφαλίζω!
Λογιστής
-Ούκ αν λάβοις παρὰ του μή έχοντος (αυτό το άφησα ως έχει στο πρωτότυπο κείμενο).

Σημείωση: Τους αυθεντικούς διαλόγους μπορείτε να τους διαβάσετε στο πρωτότυπο κείμενο.   

Διαβάστε σχετικά


Μετά από λίγο, την ίδια ημέρα, μέσα σε ένα ντελίριο «γαλαντομίας» ο Ο.Α.Ε.Ε. μας ενημέρωσε ότι οι εισφορές του 5ου διμήνου μπορούν να καταβληθούν έως τη Δευτέρα 2.12.2013.

Διαβάστε σχετικά

II. ΕΝ.Φ.Α., ΕΝ.Φ.Ι.Α., Φ.Α.Π. ή κάτι άλλο;

Ανέκρουσε πρύμναν το επιτελείο του Υπ. Οικ. σχετικά με τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Μετά τις έντονες αντιδράσεις, το Υπ. Οικ. προχώρησε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας σε σκέψεις για τη δημιουργία ενός «υβριδικού» μοντέλου φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, που θα συνδυάζει τον ΕΝ.Φ.Α. και τον Φ.Α.Π.

Στο τέλος της εβδομάδας παρουσιάστηκε νέο σενάριο που μάλιστα περιελάμβανε και καινούργιο όνομα του φόρου («Ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων»), με αλλαγές και ελαφρύνσεις για τους μικροϊδιοκτήτες.

Η ακίνητη περιουσία των πολιτών μοιάζει με άθυρμα στα χέρια των κυβερνώντων, που ικανοποιώντας τις ορέξεις της τρόικας οδηγούν το λαό σε πλήρη αφαίμαξη.

Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να φορολογούνται αγρίως οι πολίτες, επειδή απλώς κατέχουν ένα ακίνητο, το οποίο μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης αφενός δεν τους αποφέρει κανένα εισόδημα, αφετέρου δεν μπορεί να πωληθεί, ή να αξιοποιηθεί.

Με μαθηματική ακρίβεια, το ακίνητο αυτό σε λίγα χρόνια θα αποτελεί παρελθόν γι’ αυτούς, αφού τα ποσά των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν είναι υπέρογκα.

Οσμίζομαι ότι θα υπάρξουν πολλές αλχημείες προκειμένου να περάσουν αυτό που εκείνοι επιθυμούν εις βάρος φυσικά των πολιτών.

Πάντως αλλάξαν τα πράγματα κατά πολύ. Παλαιότερα, όλοι θα θέλαμε να κληρονομήσουμε ακίνητα από κάποιον θείο στην Αμερική.

Τώρα, με τέτοιες επιβαρύνσεις, ουδείς θέλει να μπλέξει με ακίνητη περιουσία...

Διαβάστε σχετικά

Δείτε επίσης         Ακόμη δείτε κι εδώ    Αλλά και εδώ την προσπάθεια του ΥΠ.ΟΙΚ. να μας πείσει "κυριακάτικα."

ΙΙΙ. Μέχρι 29.11.2013 η πληρωμή από τους εργοδότες για το ποσό των 20 ευρώ ανά εργαζόμενο

Για το θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί προσφάτως σε σχετική ανάρτηση.

Η σύσταση του «Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.)» με σκοπό την οργάνωση και την εφαρμογή προγραμμάτων φιλοξενίας σε θερινές κατασκηνώσεις των παιδιών χαμηλόμισθων εργαζομένων και ανέργων, ως ιδέα με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, τα χρήματα να πάνε για το σκοπό αυτό και όχι υπέρ της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού.

Το γεγονός ότι επιλέχθηκε ως μήνας υπολογισμού ο Αύγουστος, με κάνει να πιστεύω ότι αυτός που συνέλαβε αυτή την ιδέα –σχετικά με την επιλογή του μήνα– μάλλον «καθεύδει υπό μανδραγόραν», κοινώς δεν ξέρει τίποτε για όσα συμβαίνουν γύρω του, ή σε πιο απλά ελληνικά κοιμάται ύπνο βαθύ!

Τον Αύγουστο υπάρχουν επιχειρήσεις εποχιακές που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους, ή επιχειρήσεις που λόγω του αντικειμένου τους (ξενοδοχεία, ξενώνες, κ.λπ.) απασχολούν το μήνα αυτό πολύ περισσότερους εργαζόμενους απ’ ότι το υπόλοιπο χρονικό διάστημα.

Σε άλλες επιχειρήσεις (όπως νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, φροντιστήρια, κ.λπ.) συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, τον Αύγουστο δηλαδή απασχολούν ελάχιστους ή καθόλου εργαζόμενους, επειδή το προσωπικό απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Είναι άδικο να πληρώσουν κάποιες επιχειρήσεις πολλά περισσότερα χρήματα ενώ κάποιες άλλες λιγότερα, μόνο με βάση το κριτήριο του αριθμού των εργαζομένων τους για το μήνα Αύγουστο. Ίσως έπρεπε να ληφθεί υπόψη ένας μέσος αριθμός εργαζομένων ανά έτος, οπότε οι όποιες αδικίες θα είχαν ελαχιστοποιηθεί.

Βέβαια, αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους ιθύνοντες στο σεβαστό μας Ίδρυμα. Η εύκολη λύση γι’ αυτούς είναι πάντα η προτιμότερη, το έχουν αποδείξει εμπράκτως πολλές φορές.

Ωστόσο, όλοι εμείς οι ταλαίπωροι λογιστές θα μπαινοβγαίνουμε κάθε λίγο στο διαδικτυακό λογαριασμό εισόδου του εργοδότη για την υποβολή Α.Π.Δ. και θα περιμένουμε ως μάννα εξ ουρανού το μήνυμα που θα μας ενημερώνει για τη λυπητερή. Τελικώς, όπως έλεγε κι ο Οβελίξ, «είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι»...

Προσωπικά, μετά από αρκετές άκαρπες προσπάθειες, τελικά το Σάββατο διαπίστωσα ότι το Ίδρυμα που τόσο αγαπάμε «ανέβασε» τα σχετικά μηνύματα στον λογαριασμό εργοδοτών.

Μπαίνοντας στο site του Ι.Κ.Α. και ακολουθώντας τον παρακάτω «δρόμο» θα φτάσατε εκεί που πρέπει:
 www,ika.gr -> ηλεκτρονικές υπηρεσίες-> ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς εργοδότες->ηλεκτρονική υποβολή Α.Π.Δ.-> Ηλεκτρονικών Δηλώσεων Κοινών Επιχειρήσεων για περιόδους από 01/2013 -> κάνετε είσοδο και τότε ως δια μαγείας θα δείτε στα δεξιά της οθόνης σας το παρακάτω:

Αν πατήσετε τον σχετικό σύνδεσμο δεν θα βγει κάποιο δώρο αλλά ένα μήνυμα που αναλόγως την κάθε περίπτωση θα έχει το εξής περιεχόμενο:
1. «Για τον προσδιορισμό της εργοδοτικής εισφοράς για τον ειδικό λογαριασμό παιδικών κατασκηνώσεων (ΕΛΠΚ) δημιουργήσαμε συμπληρωματική ΑΠΔ μηνός Οκτωβρίου με βάση τις εγγραφές της ΑΠΔ που υποβάλατε για τον Αύγουστο 2013. Το συνολικό ποσό της οφειλής σας ανέρχεται σε 40 ευρώ για 2 εργαζόμενους και πρέπει να καταβληθεί έως 29/11/2013».

Ερώτηση δική μου προς το Ι.Κ.Α.: Γιατί δεν στέλνετε και τις άλλες Α.Π.Δ. αφού μπορείτε και ετοιμάζετε κάποιες μόνοι σας ; Θα μας βοηθούσατε πολύ...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό είναι τυποποιημένο και εμφανίζεται σε όλους. Πρέπει να δείτε αν έχει  όντως υποβληθεί από το Ι.Κ.Α.  η συμπληρωματική Α.Π.Δ.

2.
«Σας επισημαίνουμε ότι κατά τον μηχανογραφικό έλεγχο, μέσω διασταυρώσεων των δηλωθεισών εισφορών σας έναντι των καταβληθεισών, έχει προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο για το οποίο έχει ήδη συνταχθεί Πράξη Επιβολής Εισφορών την οποία θα πρέπει να παραλάβετε από το αρμόδιο Υποκατάστημα της έδρας σας εφόσον πρόκειται για κοινή επιχείρηση ή το Υποκατάστημα απογραφής εφόσον πρόκειται για οικοδομοτεχνικό έργο, εντός δέκα (10) ημερών. Επιπροσθέτως, σας γνωρίζουμε οτι σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις διατάξεις των άρθρων 17 & 18 του Ν 4075/2012, ο έλεγχος μέσω διασταυρώσεων των υποβληθεισών και καταβληθησών εισφορών καθιερώνεται υποχρεωτικά ως τυπική ελεγκτική διαδικασία και ολοκληρώνεται εντός του μεθεπόμενου του μήνα απασχόλησης. Η ενημέρωση της ασφαλιστικής ιστορίας των απασχολούμενων που συμπεριλαμβάνονται στις Α.Π.Δ ολοκληρώνεται μόνο όταν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο τους ή έχει συνταχθεί ΠΕΕ και έχει επιδοθεί στον εργοδότη. Σε περίπτωση μη επίδοσης των συνταχθεισών ΠΕΕ δεν ενημερώνεται η ασφαλιστική ιστορία των απασχολούμενων. Η Υπηρεσία μας δύναται να προβεί σε αναστολή της υποβολής Α.Π.Δ μέσω διαδικτύου μέχρι την επίδοση των ΠΕΕ.
Για τον προσδιορισμό της εργοδοτικής εισφοράς για τον ειδικό λογαριασμό παιδικών κατασκηνώσεων (ΕΛΠΚ) δημιουργήσαμε συμπληρωματική ΑΠΔ μηνός Οκτωβρίου με βάση τις εγγραφές της ΑΠΔ που υποβάλατε για τον Αύγουστο 2013. Το συνολικό ποσό της οφειλής σας ανέρχεται σε 20 ευρώ για 1 εργαζόμενους και πρέπει να καταβληθεί έως 29/11/2013
».

Σημείωση δική μου: Το δεύτερο αυτό μήνυμα είναι πιο σοβαρό γιατί όπως θα είδατε -το υπογράμμισα έντονα- έχει αντίκτυπο στην ασφαλιστική ιστορία των εργαζομένων.

Διαβάστε σχετικά   

ΙV. Αναστολή δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. εργοδοτών μέσω διαδικτύου

Ο υπουργός Εργασίας και ο διοικητής του Ι.Κ.Α., επιδεικνύοντας ταχύτατα αντανακλαστικά που θα ζήλευαν ακόμη και οι πιλότοι της F1, προχώρησαν στην ενεργοποίηση των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 3846/2010. Τι αναφέρουν αυτές οι διατάξεις;

Μιλούν για τη φραγή δυνατότητας υποβολής Α.Π.Δ. για το σύνολο των οφειλετών που έχουν μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

Μακάρι οι ανωτέρω –αναφέρομαι στα θεσμικά όργανα και όχι στα πρόσωπα- να έδειχναν την ίδια ευαισθησία και να αντιδρούσαν με την ίδια ταχύτητα και για άλλα θέματα που όμως είναι υπέρ των ασφαλισμένων.

Πάμε όμως στο δια ταύτα. Κοινοποιήθηκε στις 12.11.2013 η εγκύκλιος του Ι.Κ.Α. υπ’ αριθμ. Ε40/661/12.11.2013 σχετικά με το ανωτέρω θέμα. Αν ζούσε η Πυθία, ίσως θα ζήλευε, διότι το περίφημο δικό της «ήξεις αφήξεις ού θνήξεις εν πολέμω»1, ωχριά μπροστά στο «χρησμό» που εμπεριέχεται στην ανωτέρω εγκύκλιο.

Για ποιους εργοδότες λοιπόν θα εφαρμοστεί η αναστολή υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου; Για όσους δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και χρωστούν έναν, δύο, πέντε, είκοσι ή περισσότερους μήνες;

Δε σας κρύβω ότι στην προσπάθειά μου να αποκρυπτογραφήσω το κείμενο της εγκυκλίου βίωσα την ίδια χαρά που προφανώς έζησε και ο αείμνηστος αρχιτέκτονας Μάικλ Βέντρις2. Τελικώς οδηγήθηκα στο συμπέρασμα ότι στην αναστολή υποβολής Α.Π.Δ. εμπίπτουν μόνο οι εργοδότες που πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

1. Οφείλουν ιδιαίτερα μεγάλα ποσά.
2. Λειτουργούν, υποβάλλουν Α.Π.Δ. και δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνοντας συνεχώς το ποσό της οφειλής τους.
3. Δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης των οφειλών τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν ληφθεί σε βάρος τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς εν τούτοις αυτά να αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα.

Τονίζω, βέβαια πως  όλα τα ανωτέρω συμπεράσματά μου βασίζονται σε προσωπικές εκτιμήσεις.
Αναμένουμε διευκρινίσεις από το Ι.Κ.Α.

Δείτε σχετικά

V. Είσοδος δικηγόρων στις Δημόσιες Υπηρεσίες

Ενημερώνουμε τους φίλτατους δικηγόρους ότι πλέον μπορούν να εισέρχονται στα υπουργεία και στα δημόσια καταστήματα, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα, χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό, μόνο με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας.
Για μας τους λογιστές-φοροτεχνικούς, το ωράριο εισόδου στις υπηρεσίες του Υπ. Οικ. παραμένει το ίδιο, όπως είχε καθοριστεί από το έτος 2005.

Προφανώς οι δικηγόροι έχουν περισσότερες υποθέσεις να διεκπεραιώσουν στις Δ.Ο.Υ. ή στο Υπ. Οικ. για παράδειγμα, απ΄ό,τι εμείς οι λογιστές-φοροτεχνικοί!

Διαβάστε σχετικά 

Φαντάζεστε να βγει σύντομα μια απόφαση που να αναφέρει το εξής;
«Θέμα: Είσοδος των λογιστών-φοροτεχνικών στα δικαστήρια όλης της χώρας: Σας ενημερώνουμε ότι η είσοδος στα δικαστήρια όλης της χώρας επιτρέπεται ελεύθερα στους λογιστές-φοροτεχνικούς με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα, χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό».  

Επειδή ζούμε στην Ελλάδα, δεν είναι διόλου απίθανο να δούμε κάτι τέτοιο. Ευτυχώς που οι περισσότερες συναλλαγές με τις Δ.Ο.Υ. σιγά σιγά θα διενεργούνται μόνο ηλεκτρονικά και δε θα απαιτείται η φυσική μας παρουσία εκεί, γιατί αλλιώς θα ζούσαμε σκηνές απείρου κάλλους...

VI.   Ο γρίφος του Αϊνστάιν και οι υπάλληλοι του Υπ. Οικ. 

Αν δεν έχετε αγοράσει το βιβλίο με τίτλο «Ο γρίφος του Αϊνστάιν» –σημειωτέον κυκλοφόρησε εσχάτως και νεότερο με τίτλο «Ο γρίφος του Αϊνστάιν 2»–, τότε σας έχω ευχάριστα νέα. Μπορείτε ανέξοδα να βελτιώσετε τις επιδόσεις του εγκεφάλου σας! Το Υπ. Οικ. φροντίζει για μας –επειδή θέλει να έχουμε μυαλό ξυράφι– και κάνει τα πάντα, ώστε να το ακονίζουμε διαρκώς.

Σύμφωνα με αναλύσεις ειδικών, μόνο το 2% των συναδέλφων μπορεί να λύσει το γρίφο της απόφασης ΠΟΛ.1244/12.11.2013 με θέμα «Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου τέταρτου του ν. 4183/2013 που αφορούν την Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του άρθρου 70Α του ν. 2238/1994 και οδηγίες για την εφαρμογή τους», που κοινοποιήθηκε προσφάτως.

Η απόφαση αυτή μαζί με άλλες που κοινοποιούνται συχνά πυκνά από το Υπ. Οικ. ανήκουν στην κατηγορία των αποφάσεων που φημίζονται για τη σαφήνεια, τη γλαφυρότητα και το μεστό κείμενό τους. Είναι το απαύγασμα της σκέψης όσων τις συνέταξαν.

Διαβάστε σχετικά  

VII. Το «σίριαλ» του κωδικού 049

Ποιος το περίμενε να γίνεται τόσος λόγος εδώ και μήνες για έναν μόνο κωδικό της φορολογικής δήλωσης; Στο τέλος του χρόνου είμαι σίγουρος ότι το βραβείο «κωδικός της χρονιάς» θα απονεμηθεί με πανηγυρικό τρόπο στον περίφημο πλέον κωδικό 049!

Φτάσαμε αισίως στα μέσα Νοεμβρίου και οι πληροφορίες μιλούν για 18.500 δηλώσεις που παραμένουν ακόμη προσωρινά αποθηκευμένες στο Taxis. Οι δηλώσεις αυτές παρέμεναν αποθηκευμένες επειδή οι ενδιαφερόμενοι ανέμεναν τις εξελίξεις σχετικά με την τύχη του κωδικού 049 ή υπήρχε άλλος λόγος;

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε χρόνο υπάρχουν περίπου 20.000 προσωρινά αποθηκευμένες δηλώσεις στο Taxis που δεν υποβάλλονται ποτέ! Γιατί άραγε; Μήπως και φέτος ισχύει το ίδιο;  Άγνωστο μέχρι στιγμής. Θα φανεί στην πορεία αν αυτές οι 18.500 φετινές δηλώσεις που παραμένουν αποθηκευμένες έμειναν εκεί λόγω κωδικού 049 ή για άλλους λόγους που ίσως δε θα μάθουμε ποτέ.  

Τελικά, η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τη ρύθμιση του θέματος αυτού θα δώσει λύση, αφού στις δηλώσεις που θα υποβληθούν οριστικά μέχρι και τις 25.11.2013 θα λαμβάνεται υπόψη κατά την εκκαθάριση ο κωδικός αυτός.  

Στους κόλπους των λογιστών-φοροτεχνικών επικρατεί μια αναστάτωση για το θέμα και οι απόψεις διίστανται για την παράταση αυτή με επιχειρήματα ένθεν κακείθεν.

Διαβάστε σχετικά

 VIII. Αλλάζουν πάλι όλα στον Κ.Φ.Α.Σ.

Πέρυσι τέτοιο καιρό μιλούσαμε για τον νέο Κ.Φ.Α.Σ. που θα ίσχυε από 1.1.2013 και μετά. Οι αλλαγές ήταν πολλές και χρειάστηκε αρκετός χρόνος προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να τις αφομοιώσουν. Εκδόθηκαν αποφάσεις, διευκρινιστικές, πληθώρα διοικητικών λύσεων, κ.λπ.

Πάνω που είχαμε συνηθίσει τον Κ.Φ.Α.Σ. πρέπει να προετοιμαστούμε ψυχολογικά –και όχι μόνο– για τις νέες αλλαγές που θα εφαρμοστούν από 1.1.2014. Με λίγα λόγια σε δουλειά να βρισκόμαστε. Πάντως δεν μπορείτε να πείτε, στο επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να βαρεθείς από την ρουτίνα της καθημερινότητας! Συνεχώς όλα αλλάζουν, μην ξεχνάμε και τον μεγάλο Εφέσιο φιλόσοφο Ηράκλειτο που έλεγε το περίφημο «τα πάντα ρεί». Στη χώρα μας βιώνουμε έντονα τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα και τις εκφάνσεις της ζωής δυστυχώς.

Διαβάστε σχετικά     Δείτε επίσης για όσους δεν πρόλαβαν και την συνέντευξη του Κου Θεοχάρη που περιέχει συνοπτικά μερικές από τις επικείμενες αλλαγές

IX. Εκκαθαριστικά φόρου πολυτελούς διαβίωσης

Την Παρασκευή αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Βέβαια, υπήρχαν κάποιες δυσλειτουργίες στην εφαρμογή οι οποίες θεωρώ πως θα ξεπεραστούν σύντομα.
Διαβάστε σχετικά
 
Επίσης, διαβάστε τη σχετική απόφαση: ΠΟΛ.1245/13.11.2013

X.  Προς κατάργηση οι δημοσιεύσεις στο Φ.Ε.Κ.

Όπως ίσως θα γνωρίζετε, από τα χρήματα που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ., το 95% αποτελούν έσοδα του Εθνικού Τυπογραφείου (για το 2013 προβλέπονται έσοδα 24,9 εκατ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο 5% αποτελεί ουσιαστικά φόρο υπέρ τρίτων και συγκεκριμένα υπέρ του Τ.Α.Π.Ε.Τ. (Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Εθνικού Τυπογραφείου).

Επιτέλους, απ΄ό,τι φαίνεται, οδεύουμε στην κατάργηση των δημοσιεύσεων! Καιρός ήταν!

Διαβάστε σχετικά


ΧΙ. Η εκφορά επιστημονικής άποψης συνιστά πράξη κολάσιμη;

Αν και έχει περάσει ένας μήνας από τη δημοσίευση του άρθρου μας με τίτλο «Επιβάρυνση για τις Ο.Ε.-Ε.Ε. με απλογραφικά βιβλία κρύβει ο νέος Κ.Φ.Ε.», ο κουρνιαχτός που έχει σηκώσει δεν έχει καταλαγιάσει ακόμη.  Μέσα από το ανωτέρω άρθρο θέλαμε να αναδείξουμε τους προβληματισμούς μας σχετικά με την ασάφεια που έχει δημιουργηθεί για τη φορολόγηση στη χρήση 2014 των εταιρειών αυτής της μορφής, βάσει των νέων διατάξεων του ν. 4172/2013.

Στην κατακλείδα του άρθρου υπάρχει η κατωτέρω επισήμανση:
«Σημείωση: Τα ανωτέρω προκύπτουν από προσεκτική ανάλυση των υφιστάμενων διατάξεων του νόμου 4172/2013 όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, και αποτελούν την προσωπική άποψη της επιστημονικής ομάδας. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα λόγω της απλοποίησης του νέου ΚΦΕ κάποιες διατάξεις να μην έχουν τύχει της απαραίτητης προσοχής από τον νομοθέτη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναμένουμε την τελική διαμόρφωση του νέου Κ.Φ.Ε. μετά και τις διορθώσεις της επιτροπής που έχει συσταθεί γιαυτό τον λόγο τις αμέσως επόμενες εβδομάδες».

Μέσα από το άρθρο αυτό εκφράστηκαν οι προσωπικές απόψεις της επιστημονικής ομάδας και τίποτε παραπάνω. Μάλιστα, στις 22.10.2013, μέσα από τη στήλη του κόμβου «Το σχόλιο της Δευτέρας», δόθηκαν οι ακόλουθες διευκρινίσεις σχετικά με το θόρυβο που δημιουργήθηκε:
«Τονίζουμε για μία ακόμη φορά ότι τα όσα αναφέρουμε προκύπτουν από προσεκτική ανάλυση των υφιστάμενων διατάξεων του νόμου 4172/2013 όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, και αποτελούν την προσωπική άποψη της επιστημονικής ομάδας.
Ως λογιστές καλούμαστε να εφαρμόσουμε τους νόμους. Και από τις διατάξεις των υφιστάμενων νόμων προκύπτουν όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο μας, τα οποία και τεκμηριώνονται διεξοδικώς. Αν θα γίνουν τροποποιήσεις ή διορθώσεις στον νόμο ώστε να αποδοθεί το «περί (φορολογικού) δικαίου» αίσθημα, είναι μια άλλη κουβέντα. Επίσης, αν κάποιοι έχουν «εσωτερική πληροφόρηση» ότι αυτά δεν ισχύουν γιατί θα διορθωθούν ή θα ερμηνευτούν αλλιώς και αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.
Εμείς επειδή είμαστε «εντός τόπου και χρόνου», αναλύσαμε διεξοδικά και τεκμηριώσαμε επαρκώς το γραφόμενά μας σύμφωνα με αυτά που ισχύουν τώρα, και όπως προκύπτουν από τον νόμο αλλά και από την αιτιολογική έκθεση -που η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και πολύ διαφωτιστική.
Μια από τις βασικές αρχές του κόμβου και της «επιστημονικής ομάδας TaxHeaven», είναι να αναλύει προσεκτικά τις υφιστάμενες διατάξεις και να επισημαίνει εκείνες  που ίσως να μην έχουν τύχει της απαραίτητης προσοχής από τον νομοθέτη, ώστε να διορθωθούν τυχόν ασάφειες. Και αυτό είναι πιστεύουμε προς το συμφέρον των λογιστών, αλλά και των επιχειρήσεων γενικότερα. Θα ακολουθήσουν κι άλλα άρθρα που αφορούν τον ν. 4172/2013 γιατί έχουμε εντοπίσει και άλλες ασάφειες σ΄αυτόν».


Μετά την ανάρτηση του άρθρου στον κόμβο, ξεκίνησε ένας μαραθώνιος συζητήσεων σχετικά με την ορθότητά του. Πλήθος συναδέλφων έσπευσαν να μας προσάψουν ότι δημιουργούμε αναστάτωση στο χώρο, ότι γράφουμε πράγματα που δεν ευσταθούν νομικά κ.λπ. Άλλοι, μη διαβάζοντας σωστά το άρθρο νόμιζαν πως αναφερόμαστε στη χρήση 2013, ενώ άλλοι διατείνονταν  ότι αυτά που γράφουμε είναι εκτός τόπου και χρόνου.  

Δηλώνω υπεύθυνα ότι οι συντάκτες του συγκεκριμένου άρθρου δεν ανήκουν στους δοκησίσοφους του χώρου αλλά στους «κοινούς» θνητούς-λογιστές!  Βέβαια, δε γνωρίζω από πότε η εκφορά της άποψης είναι κάτι το μεμπτόν. Ούτε έχει πέσει στην αντίληψή μου κάποιος κανόνας που παραβήκαμε σχετικά με το ποια θέματα πρέπει να σχολιάζονται και ποια όχι ή αν πρέπει να ακολουθηθεί κάποια χρονική σειρά στο σχολιασμό τους.

Κλείνοντας το θέμα αυτό, λόγω της παραδοχής ότι ένας μόνο στον κόσμο έχει το αλάθητο -και αυτός δεν είναι λογιστής- σας  ενημερώνω ότι δεχόμαστε στωικά την κριτική. Την κριτική όμως που ασκείται επώνυμα, με επιχειρήματα και πάντως όχι σε πηγαδάκια ή σε δημόσιες συναθροίσεις, όπου επικρατεί ο μονόλογος και φυσικά δεν υπάρχει αντίλογος.

XΙΙ. Η «τέχνη» της αντιγραφής

Η συνεχής αναζήτηση, οι πρωτοπόρες ιδέες, οι καινοτομίες και γενικώς η διερεύνηση για νέες υπηρεσίες που θα κάνουν τη δουλειά μας πιο εύκολη, ήταν πάντα μέσα στη φιλοσοφία μας. Όλα αυτά όμως σε συνδυασμό με τον πλήρη επαγγελματισμό, γιατί στο κομμάτι αυτό δε χωρούν «εκπτώσεις».

Μέσα στη φορολογική και ασφαλιστική/εργατική λαίλαπα των τελευταίων χρόνων, ο μοναδικός μας στόχος -ως κόμβος ενημέρωσης TaxHeaven- παραμένει η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των συναδέλφων λογιστών-φοροτεχνικών, των οικονομολόγων και γενικώς όλων αυτών που ασχολούνται με τα φορολογικά δρώμενα του τόπου μας.

Μέσα από τη συνεχή έρευνα, είναι σίγουρο πως η ματιά σου θα πέσει και σε δουλειές άλλων ανθρώπων, σε ιδέες και λύσεις που έχουν σκεφτεί κάποιοι πριν από σένα, σε portal παγκοσμίως γνωστά, σε ιστοσελίδες που ανήκουν στον ίδιο χώρο με τη δική σου, κ.λπ. Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό και θα ήταν απολύτως εγωκεντρικό να πίστευε κάποιος ότι είναι ο μοναδικός στο χώρο. Θεωρώ υγιές το να βλέπεις τι κάνουν οι άλλοι επαγγελματίες, να ενημερώνεσαι, να ψάχνεις, να αναζητάς νέες υπηρεσίες, να αναβαθμίζεις τις δικές σου ή με τις ιδέες που συλλέγεις να δημιουργείς ένα νέο προϊόν ή μια νέα υπηρεσία.

Απ΄την άλλη, ωστόσο θεωρώ νοσηρό το φαινόμενο να αντιγράφεις εξ ολοκλήρου τις προσπάθειες άλλων, να τις παρουσιάζεις συχνά ως δικές σου ή να βαυκαλίζεσαι ότι πρωτοτυπείς, ότι ενημερώνεις σε πρώτο χρόνο -αυτό για τους παλαιότερους θυμίζει έντονα αγώνα βόλεϊ σε περιγραφή του Χάρη Αλευρόπουλου-, να λειτουργείς ως παράσιτο. Η κατάκτηση της κορυφής και ειδικά η παραμονή σ’ αυτή δεν κατακτιέται αβρόχοις ποσί, χρειάζεται θυσίες και συνεχή ενασχόληση. Το μοναδικό καλό για μας, βέβαια, είναι ότι όσοι αντιγράφουν έρχονται πάντα δεύτεροι.

ΧΙΙΙ. Έχετε μερεμέτια ή θέλετε να κάνετε ανακαίνιση στο παλαιό  σπίτι  σας;

Αν έχετε μερεμέτια ή θέλετε να κάνετε μικροεπισκευές, κ.λπ. στο σπίτι σας, μην ξεχνάτε πως ο Φ.Π.Α. σε κάποιες εργασίες είναι 13 % και όχι 23%. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες εργασίες:

Εργασίες αντικατάστασης, επισκευής ή συντήρησης υδραυλικών, ηλεκτρολογικών, ξυλουργικών, υαλικών και λοιπών εγκαταστάσεων, πλακιδίων, καυστήρων, ανελκυστήρων, όψεων και κοινόχρηστων χώρων, καθώς και βαφής τοίχων και κουφωμάτων, ακόμη και επί ακινήτων πολλαπλών ιδιοκτησιών, υπό τον όρο ότι το ακίνητο χρησιμοποιείται και για κατοικία, π.χ. πολυκατοικία στην οποία υπάρχουν καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα.

Αυτό βέβαια δεν είναι καινούργιο νέο - ίσχυε από το 2007-, όμως το Υπ. Οικ. θέλησε να μας το υπενθυμίσει για ευνόητους λόγους και κοινοποίησε την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1241/5.11.2013. Στην απόφαση αυτή θα βρείτε και ποιες εργασίες εξαιρούνται του μειωμένου συντελεστή.
   
XIV. Μειώνεται ο φόρος μεταβίβασης από το 2014

Ο συντελεστής θα μειωθεί στο 3% το 2014. Ο φόρος αυτός ανέρχεται μέχρι σήμερα στο 8% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου έως 20.000 ευρώ και στο 10% για το υπόλοιπο ακίνητο. Η μείωση αυτή θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τα ακίνητα με στόχο όπως λέει η τρόικα, να βοηθήσει την αγοραπωλησία των ακινήτων που βρίσκεται στο ναδίρ. Να σας πω την αλήθεια αυτό ήταν το πρόβλημα και δεν αγόραζε ο κόσμος ακίνητα τα τελευταία χρόνια. Ο φόρος μεταβίβασης φταίει που έχει δεν κινείται φύλλο στην αγορά. Σκεφτείτε ότι πολλοί έρχονται και μου λένε ότι δεν αγοράζουν ακίνητα επειδή ο Φ.Μ.Α. είναι υψηλός! Μια βασική προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί μια αγοραπωλησία είναι να υπάρχουν τα χρήματα από τον αγοραστή.

Επίλογος

Εδώ τελειώνει για μια ακόμη φορά το «σχόλιο της Δευτέρας». Πάντως δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα3.

Καλώς ή κακώς, η επικαιρότητα είναι τέτοια που μου δίνει απλόχερα υλικό προς σχολιασμό, οπότε κάποιες Δευτέρες του μήνα θα μοιράζομαι μαζί σας τις σκέψεις μου. Μη μάθω όμως ότι δεν έχετε διαβάσει το σχόλιό μου, γιατί δε δέχομαι δικαιολογίες! Σας παραθέτω τον διάλογο που είχα με έναν φίλο μου λογιστή την προηγούμενη φορά που αναρτήθηκε το δικό μου σχόλιο4:

- Εγώ: Διάβασες την εγκύκλιο;
- Φίλος: Τη διάβασα.
- Εγώ: Την υπουργική απόφαση;
- Φίλος: Τη διάβασα.
- Εγώ:  Την ανακοίνωση για την παράταση;
- Φίλος: Τη διάβασα.
- Εγώ:  Τη νομοθετική ρύθμιση;
- Φίλος: Τη διάβασα.
- Εγώ:  Τη διοικητική λύση;
- Φίλος: Τη διάβασα.
- Εγώ:  Το νέο νόμο;
- Φίλος: Το διάβασα.
- Εγώ:  Το σχόλιο της Δευτέρας;
- Φίλος: Το δια... αα, το σχόλιο της Δευτέρας δεν το διάβασα...
- Εγώ:  Δεν το διάβασες; Και τι έκανες όλο το πρωί;
 
Πρέπει να έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι η ζωή κυλά και οι στιγμές χάνονται αν δεν τις ζούμε τότε που πρέπει. Άλλωστε η ζωή μας είναι μια αλληλουχία στιγμών. Δικαιολογημένα, ίσως πολλοί από σας που θα διαβάσετε το σχόλιο αυτό και τον επίλογό του με πείτε υπερβολικό, άλλοι ίσως πείτε «τι μας ενδιαφέρουν εμάς τους λογιστές όλα αυτά;». Παρόλα αυτά εγώ θα κλείσω με ένα ποίημα του μεγάλου Κ.Π. Καβάφη. Επιθυμώ να το μοιραστώ μαζί σας γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλω να συμβεί σε κανέναν από μας κάτι τέτοιο...

«Στου καφενείου του βοερού το μέσα μέρος
σκυμένος στο τραπέζι κάθετ’ ένας γέρος•
με μιαν εφημερίδα εμπρός του, χωρίς συντροφιά.

Και μες στων άθλιων γηρατειών την καταφρόνεια
σκέπτεται πόσο λίγο χάρηκε τα χρόνια
που είχε και δύναμι, και λόγο, κ’ εμορφιά.

Ξέρει που γέρασε πολύ• το νοιώθει, το κυττάζει.
Κ’ εν τούτοις ο καιρός που ήταν νέος μοιάζει
σαν χθές. Τι διάστημα μικρό, τι διάστημα μικρό.

Και συλλογιέται η Φρόνησις πώς τον εγέλα•
και πώς την εμπιστεύονταν πάντα – τι τρέλλα! -
την ψεύτρα που έλεγε•

«Αύριο. Εχεις πολύν καιρό.»

Θυμάται ορμές που βάσταγε• και πόση
χαρά θυσίαζε. Την άμυαλή του γνώσι
κάθ’ ευκαιρία χαμένη τώρα την εμπαίζει.

… Μα απ’ το πολύ να σκέπτεται και να θυμάται
ο γέρος εζαλίσθηκε. Κι αποκοιμάται
στου καφενείου ακουμπισμένος το τραπέζι».

Σας εύχομαι καλή εβδομάδα συνάδελφοι.

-----------------------------
Υποσημειώσεις


[1] Η αμφισημία του χρησμού έγκειται στη θέση του κόμματος, δηλαδή αν ήταν πριν ή μετά το αρνητικό μόριο ού.

[2]  Είναι ο άνθρωπος που αποκρυπτογράφησε τη γραμμική Β.

[3] Όπως έλεγε ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος στην ταινία «Ο ατσίδας».

[4] Εμπνευσμένος από την ελληνική ταινία «ο αχόρταγος» του 1967.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο