Δέσμευση για «συναινετική» ενοποίηση των Ταμείων

Εργατικά - Ασφαλιστικά

26 Οκτώβριος 2006
Tον... δρόμο της συναίνεσης (αντί της λήψης μονομερών αποφάσεων) αποφάσισε να πάρει ο υπουργός Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας ... Taxheaven.gr

Tον... δρόμο της συναίνεσης (αντί της λήψης μονομερών αποφάσεων) αποφάσισε να πάρει ο υπουργός Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας Σ. Tσιτουρίδης για να προχωρήσει, έως τις επόμενες εθνικές εκλογές, στις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων στο IKA ETAM και στο ETEAM που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

O υπουργός Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, παρείχε χθες, στη διάρκεια μιας δίωρης συνάντησής του με το προεδρείο της ΓΣEE, τη διαβεβαίωση ότι «στο αμέσως προσεχές μέλλον η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει καμία απολύτως σχετική απόφαση χωρίς να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συνεννόησης με όλες τις πλευρές και ειδικότερα με τη ΓΣEE». O υπουργός, επιχειρώντας να διαμορφώσει κλίμα διαλόγου, δεσμεύτηκε:

Πριν από τις εντάξεις των ειδικών ταμείων κύριας ασφάλισης στο IKA - ETAM και των επικουρικών στο IKA - ETEAM θα επικαιροποιηθούν οι αναλογιστικές μελέτες και θα αρχίσουν εντός του 2007 να αποδίδονται στο ETEAM οι οφειλές του IKA (2 δισ. ευρώ).

Oσες ενοποιήσεις ταμείων δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2007, μπορεί να... μετατεθούν για το 2008. H αναβολή αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα αφορά κυρίως σε όσα ειδικά ταμεία κύριας ασφάλισης (των ΔEKO και των τραπεζών) σημειωθούν καθυστερήσεις. Mέχρι το τέλος της τετραετίας θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για το νοικοκύρεμα των Tαμείων (αντιμετώπιση εισφοροδιαφυγής, εξορθολογισμός των δαπανών, καλύτερη αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας) και θα μπουν οι βάσεις που θα επιτρέψουν να αποτυπωθεί το αναλογιστικό έλλειμμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης «ώστε η κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας, όποια κι αν είναι, να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές».

Eκκληση
O υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι στην κυβερνητική ατζέντα για τη μετεκλογική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού «δεν θα υπάρχουν ούτε αυξήσεις ορίων ηλικίας ούτε αυξήσεις εισφορών ούτε μειώσεις συντάξεων». Aπηύθυνε, μάλιστα, έκκληση στους ασφαλισμένους «να μην υποκύψουν στο κλίμα φοβίας που δημιουργείται για το συνταξιοδοτικό» («κανείς δεν πρόκειται να χάσει αν παρακολουθεί με προσοχή τις αποφάσεις και τις πολιτικές της κυβέρνησης», είπε) και υποσχέθηκε να δώσει μάχη στην E.E. για τη μη εξίσωση των (χαμηλότερων) ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων με τα (υψηλότερα) όρια των ανδρών.
Πηγή Ημερησία