Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ιδού η νέα πρόταση για το φόρο ακινήτων: Που αυξάνεται και που μειώνεται η επιβάρυνση - Παραδείγματα - Οι βασικές κατευθύνσεις και το νέο όνομα (Video)

Σημαντικές ελαφρύνσεις προβλέπουν τα σχέδια για το νέο φόρο στα ακίνητα σύμφωνα με το ΣΚΑΙ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ , οι ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως αίρουν τις ενστάσεις του για το νέο φόρο, έπειτα και από τις παράλληλες συνεδριάσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθεί το κείμενο που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΣΚΑΙ σχετικά με τον νέο φόρο ακινήτων ο οποίος πιθανών αλλάζει και όνομα.

Ωστόσο το ακόλουθο κείμενο δεν είναι το τελικό καθότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ αναμένονται να γίνουν μικροαλλαγές και πριν κατατεθεί στην βουλή αλλά και κατά την διάρκεια της συζήτησή του σε αυτή

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΥ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

(προτεινομένη ονομασία Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακίνητων)


Ο φόρος αποτελείται από τον κύριο και τον συμπληρωματικό φόρο. Τον κύριο φόρο τον πληρώνουν όλα πι είδη ακίνητων (κτίρια, οικόπεδα. αγροτεμάχια) ανεξαρτήτως νομικής μορφής con ιδιόκτητη (με τις εξαιρεσεις που προβλέπονται στο σ.ω. της διαβούλευσης
δημόσιο. μη ιδιοχρησιμοποιούμενα μη κερδοσκοπικών. ν.π.δ.δ. κ.λπ.). Ο συμπληρωματικός Φορος υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας των αστικών ακίνητων στην κατοχή φυσικών και νομικών προσώπων. με αφορολόγητο και προοδευτική κλίμακα για τα μεν και αναλογικό συντελεστή για τα δε

Α. Ο κύριος φόρος υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:
1. Κτίρια. Βασικοί φόρος €2- €13/μ2 σε 12 κλιμάκια ανά Τιμή Ζώνης, χαμηλότερος από 21.6% εως 4.4% σε σχέση με τον ΕΕΤΑ μεσοσταθμικά 16%). Προβλέπεται συντελεστής παλαιότητας, ορόφου μονοκατοικίας και πρόσοψης. Τα κτίρια ειδικής χρήσης έχουν συντελεστή μειωμένο κατα 50%. πλην των αγροτικών που έχουν μηδενικό συντελεστή, ενώ προβλέπεται και μειωτικός συντελεστής επιφάνειας. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο Φορολογούνται στο 10% του κανονικού συντελεστή, με την εξαίρεση
των αγροτικών που έχουν μηδενικό συντελεστή.

2. Οικόπεδα. Βασικός φόρος €3 - €9.000/στρέμμα σε 25 κλιμάκια, χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με το σ/ν της διαβούλευσης (μεσοσταθμικά 83%).

3. Αγροτεμάχια. Βασικός Φόρος €1/στρέμμα. με συντελεστή θέσης από 1-3. συντελεστή άρδευσης 1.1. συντελεστή χρήσης (δασικά 0.1. βοσκότοποι 0.5. καλλιέργειες κάθε είδους 2. λατομεία 5. εκθέσεις 8). συντελεστή απαλλοτρίωσης 0.75 και συντελεστή κατοικίας 5.

Β. Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται επί της συνολικής αξίας των αστικών ακινήτων του ιδιοκτήτη, όπως ο ΦΑΠ. Τα Φυσικά Πρόσωπα έχουν αυξημένο αφορολόγητο (από €200Κ σε 300Κ) και χαμηλότερους αρχικούς συντελεστές, με ανώτατο συντελεστή 1% (από 2%). Για τα φυσικά πρόσωπα ο συντελεστής θα ξεκινά από 1% για τα πάνω από 300.000 ευρώ.

Τα Νομικά Πρόσωπα φορολογούνται όπως και τώρα. με τους βασικούς συντελεστές να μειώνονται από 0,6% και 0.3% σε 0.5% και
0.25%. αντιστοίχως. Υπολογίζεται ότι η βεβαίωση του φόρου θα ανέλθει σε €3.24 δισ. (€3.1 δισ. χωρίς τα αγροτεμάχια) με είσπραξη €2.65 δισ. (μέση εισπραξιμότητα 82%). Η βεβαίωση των αντίστοιχων φόρων του 2013 εκτιμάται σε €3.18 οισ. με αναμενόμενη είσπραξη περί τα €2.5-2,6 δισ.

Διευκρινιστικά σχόλια

Πρώτον

Η συνολική είσπραξη είναι ίδια με την υπολογιζόμενη με εφέτος υπάρχει όμως ανακατανομή. Αυτοί που πλήρωναν ήδη θα πληρώσουν λιγότερο πληρώσουν λιγότερο. Αυτοί που δεν πλήρωναν θα πληρώσουν τόσο όσο να μην το θεωρούν «δυσβάστακτο»

Δεύτερον.

Η επιβάρυνση ειδικά των αγροτεμαχίων είναι για τη συντριπτική πλειονότητα των αγροτών πολύ μικρή της τάξης μερικών δεκάδων ευρώ ετησίου.

Και έχουν πλήρως εξαιρεθεί, όπως ζήτησαν πολλοί βουλευτές. όλοι τα βοηθητικά του κτίσματα (στάνες, κοτέτσια αποθήκες σε αγροτεμάχια).

Επίσης τα αστικά οικόπεδα στην περιφέρεια (εντός σχεδίου οικισμού φορολογούνται πολύ λιγότερο από το σχέδιο σχέδιο ΕΝΦΑ και
επιπρόσθετες η επί πλέον επιβάρυνση τους εν μέρει εξουδετερώνεται από τη μείωση επιβάρυνσης για το ακίνητο που έχουν (μειωμένος ΕΕΤΑ).

Τρίτον.

Αυτοί που έχουν ακίνητα σε οικόπεδα επιβαρύνονται, διότι θα πληρώσουν και για τα οικόπεδα αυτοτελώς και επιπρόσθετο φόρο για την περιουσία τους εφ' όσον είναι «μεγάλη» (αν ξεπερνά τις 300.000 )

Όμως. η επιβάρυνση κι αυτής της κατηγορίας είναι λογική και εκλογικευμένη αφού αυξάνεται το αφορολόγητο όριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο ΦΑΠ (από 200 σε 300 χιλιάδες) και μειώνονται ελαφρώς κάποιοι συντελεστές από κει και πάνω.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1

- Φορολογούμενος έχει στην κατοχή του μεζονέτα 200 τ.μ. δεκαετίας με μια πρόσοψη σε περιοχή με τιμή ζώνης 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
- Φόρος με αρχικό σχέδιο: 4.028 ευρώ
- Κύριος φόρος με νέο σχέδιο: 3.080 ευρώ
- Συμπληρωματικός φόρος (νέος ΦΑΠ): 3.900 ευρώ
Συνολική επιβάρυνση με το νέο σχέδιο: 6.980 ευρώ
Επιβάρυνση με νέο σχέδιο : 2.952 ευρώ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2

Φορολογούμενος διαθέτει διαμέρισμα 100 τ.μ. 15ετίας πρώτου ορόφου με μία πρόσοψη σε περιοχή με τιμή ζώνης 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
- Φόρος με αρχικό σχέδιο ΕΝΦΑ: 255,53 ευρώ.
- Φόρος με νέο σχέδιο Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων: 222,20 ευρώ
Ελάφρυνση με νέο σχέδιο: 33,33 ευρώ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο